Przewas 09.08.2015 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Wkleiłem Ci to co mam z OZC . Sam tego nie robiłem, ,tylko zleciłem przed modernizacją. Potem pobawiłem się tylko w zagadnienia typu 20 cm styro czy może 30.Powierzchni ok 380m2. Piszę około, bo ciężko to zmierzyć, a przy przebudowie kilka rzeczy się pozmieniało. Temp w garaż, nie wiem, nie mam pomiaru ale znośnie, na tyle żeby w mroźny dzień w nim dłubać. Z drugiej strony 51071 MJ z OZC to wg kalkulatora 14 186kWh. W zeszłym sezonie wyszło 1000kWh mniej , może za sprawą łagodnej zimy ale wynik rzeczywisty jest bliski obliczonego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 09.08.2015 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Acha, spiżarka i garaż nieogrzewane oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.08.2015 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 w stopce masz zużycie bo w każdym roku jest inne a zapotrzebowanie liczy się dla średniej temperatury jakie wychodzi i potem w zależności ile masz stopni w domu i jaka jest pogoda za oknem wychodzi inne zużycie w każdym roku. W tym roku zima była łagodna i każdy miał rekordowo niskie zużycie a zobaczy się jak będzie w tym roku bo ponoć mają być tęgie mrozy. mieszkam już dziesięć lat w swoim domu i jak na razie całkowite zużycie energii na ogrzewanie mieści się w przedziale max. 10%, prowadzę szczegółowe zapiski od kilku lat i jakoś nie widać specjalnie czegoś takiego jak " nie było zimy" czy " była tęga zima" ... ubiegła zima była "cieplejsza" od tej poprzedniej o całe 48 kWh według moich liczników energii a że mam w chałupie wszystko pędzone prądem to raczej nie było to na zasadzie " drypka" więcej czy "drypka" mniej do kotła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 09.08.2015 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Jaki miałeś strop? Co z więźbą? Do wymiany poszła? Pod okna tarasowe musiałeś powiększać stare? Stropy nad połową były drewniane, nad stajnią beton ale skruszały już. Stwierdziłem, że koszt wymiany duży nie jest a będę miał spokój, wiec wymienilem wszędzie. Belki na to osb i wylewka , bo chciałem wszędzie podłogówkę. Więźba poza jedną krokwią gdzie osy zrobiły sobie gniazdo , zdrowiutka. Poza tym wcześniej była dachówka betonowa, po założeniu blachy i paneli , mocno ją odciążyłem. Przerabiana w miejscach, gdzie nie okna dachowe nie wpasowywały mi się w panele. Okna wycinałem w dół. Poza balkonami to wszędzie fixy trzyszybowe , na górze P4, żeby mi dzieciaki nie wyleciały z szybą z rozpędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 09.08.2015 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 mieszkam już dziesięć lat w swoim domu i jak na razie całkowite zużycie energii na ogrzewanie mieści się w przedziale max. 10%, prowadzę szczegółowe zapiski od kilku lat i jakoś nie widać specjalnie czegoś takiego jak " nie było zimy" czy " była tęga zima" ... ubiegła zima była "cieplejsza" od tej poprzedniej o całe 48 kWh według moich liczników energii a że mam w chałupie wszystko pędzone prądem to raczej nie było to na zasadzie " drypka" więcej czy "drypka" mniej do kotła... Ja mieszkam co prawda dopiero dwa lata , z czego pierwszy rok był mocno niereprezentacyjny, bo suszyłem piwnice, albo jechałem na I taryfie cały miesiac ale zauważyłem, że u mnie brak jakiegoś mocnego powiązania zużycia energii z temperaturą na zewnątrz. Może to kwestia dużej akumulacji w budynku. Mam prawie 50 cegły w ścianie. Czy jest -15 czy +5 grzeję cały bufor i cały praktycznie cały oddaję. To pewnie akurat wpływ braku sterowania temperaturą wody na podłogę. Zawsze idzie stała . Mam w planach zrobić sterowanie pogodowe ale zawsze są ważniejsze prace wkoło, a skoro działa to i motywacji nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.08.2015 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Sorki ale jak podajesz że masz 380 m2 ( a faktycznie grzejesz zdecydowanie mniej ) i podajesz szczegółowe zużycie chwaląc się że masz niskoenergetyczny dom to lekko naciągasz. Sądząc po rozmiarach masz ok. 18x8 na parterze = 144 m2 ( odchodzi garaż i spiżarnia 20-25m2), piwnica pod częścią 100 m2 ?? mniej , ile użytkowej na piętrze 80m2 ? . Jaką masz wysokość piwnicy , parteru i piętra ? . Faktycznie ogrzewasz ok. 300m2 , a jaka kubatura 650 ? 750 m3 . Do 380m2 użytkowej i 35 kwh/rok to daleko. Ale co tam ładnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 09.08.2015 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 (edytowane) Sorki ale jak podajesz że masz 380 m2 ( a faktycznie grzejesz zdecydowanie mniej ) i podajesz szczegółowe zużycie chwaląc się że masz niskoenergetyczny dom to lekko naciągasz. Sądząc po rozmiarach masz ok. 18x8 na parterze = 144 m2 ( odchodzi garaż i spiżarnia 20-25m2), piwnica pod częścią 100 m2 ?? mniej , ile użytkowej na piętrze 80m2 ? . Jaką masz wysokość piwnicy , parteru i piętra ? . Faktycznie ogrzewasz ok. 300m2 , a jaka kubatura 650 ? 750 m3 . Do 380m2 użytkowej i 35 kwh/rok to daleko. Ale co tam ładnie wygląda. Parter to 22x 10,5 (lub 9,5) bo budynek się zwęża po 8 m. Na górze cała powierzchnia jest użytkowa minus antresola, dlatego napisałem że ciężko to policzyć. Nie było to dla mniej jakoś kwestią życia i śmierci. Piwnicy jest ok 40-45 m2 Garaż ok 30m2 żebyś miał jakieś wyobrażenie dlaczego mówię że ciężko to liczyć. Wysokość na dole... sprecyzuj słowo wysokość. Salon z jadalnią to ponad 80-90m2. Nad jadalnią otwarta przestrzeń na wysokosc 7.5m. W sypialnia 2.5m, na górze poza pokojem do pracy pootwierane wszystko na ok 4m. Rozumiem, że nie znając mnie masz frajde próbując udowodnić mi kłamstwo albo manipulowanie danymi ale uwierz, mam czym się w życiu chwalić i na pewno nie jest to mój dom czy jego parametry. Jeżeli masz ochotę, zapraszam z miarką. Stawiam Ci kratkę dobrego browara jak to solidnie ktoś w końcu pomierzy Edytowane 9 Sierpnia 2015 przez Przewas jednostki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.08.2015 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Jaka jest szerokość panela na dachu 90 ? 100cm ? Masz 22x9,5 m chyba po zewnętrznym zarysie co przy twoich 70 cm ścianach daje 20,6x8 = 164 m2 na parterze. Na piętrze masz skosy - stąd było moje pytanie o powierzchnię użytkową https://pl.wikipedia.org/wiki/Pomiar_powierzchni_u%C5%BCytkowej - tu masz definicję. Jeżeli odliczymy jadalnię i antresolę to na górze masz 130m2 skosów - czyli użytkowej 80-90m2 max . Jaka wysokość piwnicy ? - liczmy że przynajmniej powyżej 1,9 m.164 m2 + 90 m2 + 45m2 - 30 m2 ( garaż ) = 270 m2 ot i całe liczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 09.08.2015 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 (edytowane) Jaka jest szerokość panela na dachu 90 ? 100cm ? Masz 22x9,5 m chyba po zewnętrznym zarysie co przy twoich 70 cm ścianach daje 20,6x8 = 164 m2 na parterze. Na piętrze masz skosy - stąd było moje pytanie o powierzchnię użytkową https://pl.wikipedia.org/wiki/Pomiar_powierzchni_u%C5%BCytkowej - tu masz definicję. Jeżeli odliczymy jadalnię i antresolę to na górze masz 130m2 skosów - czyli użytkowej 80-90m2 max . Jaka wysokość piwnicy ? - liczmy że przynajmniej powyżej 1,9 m. 164 m2 + 90 m2 + 45m2 - 30 m2 ( garaż ) = 270 m2 ot i całe liczenie. Podałem Ci wymiary po obrysie wewnętrznym. Panele 101cm. Przyznaje, z powierzchnią użytkową na górze masz rację, liczyłem po podłodze. Z drugiej strony przy jednej ze ścian sufit jest na 4m, przy drugiej na 80 cm , kubatura i tak wyjdzie pewnie jak normalnego pokoju o wysokości 2,5m. Zerknąłem w projekt OZC. skoro jest tak jak mówisz, dlaczego w projektcie na górze mam powierzchnię 180m2? Błąd? Edytowane 9 Sierpnia 2015 przez Przewas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.08.2015 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Sorki ale nie masz wewnątrz 22m długości - 23 (panele )x1.01= 23,23 - 0,6m ( 2 okapy po 0,3 ) - 1,4 ( 2 ściany po 0,7m ) = 21,2 m , szerokość też bliżej 8 niż 9 m. Ale ok. może masz 180m 2 na parterze . Na piętrze użytkowej ( czyli powyżej 1,9 m ) max. 80-90m2. Nie piszesz jak wysoka piwnica ? ogrzewana ? Bliższe prawdy byłoby 220-225m2 + 30m2garaż (nieogrzewany) + piwnica 40m2 . Nie chodzi że się czepiam, ale ktoś przeczyta i pomyśli że faktycznie masz 380m2 nieskoenergetycznej chałupy - przy twoich ociepleniach to awykonalne.PS jak tam z temperaturami ostatnio ? nie widzę rolet , kable nie schłodzą , a sam reku nawet z gwc nie da rady . Masz klimę czy sauna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 09.08.2015 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 (edytowane) Sorki ale nie masz wewnątrz 22m długości - 23 (panele )x1.01= 23,23 - 0,6m ( 2 okapy po 0,3 ) - 1,4 ( 2 ściany po 0,7m ) = 21,2 m , szerokość też bliżej 8 niż 9 m. Ale ok. może masz 180m 2 na parterze . Na piętrze użytkowej ( czyli powyżej 1,9 m ) max. 80-90m2. Nie piszesz jak wysoka piwnica ? ogrzewana ? Bliższe prawdy byłoby 220-225m2 + 30m2garaż (nieogrzewany) + piwnica 40m2 . Nie chodzi że się czepiam, ale ktoś przeczyta i pomyśli że faktycznie masz 380m2 nieskoenergetycznej chałupy - przy twoich ociepleniach to awykonalne. PS jak tam z temperaturami ostatnio ? nie widzę rolet , kable nie schłodzą , a sam reku nawet z gwc nie da rady . Masz klimę czy sauna ? Ok, zmusiłeś mnie żeby wyleźć na ten cholerny upał i pomierzyć. Okap 20 cm, odstępy po 0,5 cm przy szczytach luz itd. Wyjdzie ok 21,5m ale to fatycznie detal. Szerokość domu w najszerszym miejscu 11,5m po zewnątrz. W węższym równo 10,5. Piwnica ogrzewana, niska bo podniosłem 30cm podłogę , wyjdzie może 190cm Oki, nie mam pretensji o merytoryczną dyskusję. Choć wydaje się to trochę dziwne. Jeżeli zamiast antresoli położyłbym podłogę obniżyłbym zapotrzebowanie cieplne budynku i wszedł w standard budynku energoszczędnego? Zwiększam powierzchnię użytkową, choć budynek pewnie i tak nie weźmie ani wata energii więcej. No i co ze skosami? uważasz, że zagrzanie pomieszczenia jakie mam na górze to połowa wydatku energetycznego pomieszczenia o tej samej powierzchni ale wysokości 2,5m2? Nie mówiąc o otwartej , wysokiej jadalni. No i na koniec - wskaźniki które wkleiłem, nie są moim wyliczeniem, żeby się jak to nazwałeś, chwalić domem energooszczędnym. Wrzuciłem je z OZC firmy która mi to robiła. Błąd w sztuce? Żeby nie było, też się nie czepiam, chętnie się po prostu dowiem jak to jest naprawdę. Acha, kabli nie mam, rolety mam materiałowe, reku z GWC, średnio daje radę. Na dole 26C, na górze 28C i to doklejam z OZE Własnosci budynku Obciąż). cieplne / ogrz. pow. budynku Aogrz,bud 319 m² FHL / Aogrz,bud 27,7 W/m2 Obciąż). cieplne / ogrz. kub. budynku Vogrz,bud 798 m³ FHL / Vogrz,bud 11,1 W/m3 Powierzchnia oddajaca ciepło A 987 m² Mógłbyś się do tego odnieść? W OZC nie było uwzględnione grzanie piwnicy. Edytowane 9 Sierpnia 2015 przez Przewas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.08.2015 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 (edytowane) To OZC które masz wyliczone jest pewnie warte trochę więcej niż papier na którym jest napisany. A teraz pomyśl - jakbyś zamiast PV dał podłogówkę i PC PW lub PC GW z poziomym źródłem dolnym - miałbyś 23-24C bez klimy . Zmień w stopce te 380m2 na 230m2+40m2 piwnica ( 1,9 m ) +30m2 garaż - inaczej wprowadzasz nieświadomych w błąd że przy 20cm styro na ścianach, 15cm styrobetonu w podłodze i 40cm wełny można mieć niskoenergetyczny - sorki nie można. Edytowane 9 Sierpnia 2015 przez surgi22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 09.08.2015 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 (edytowane) To OZC które masz wyliczone jest pewnie warte trochę więcej niż papier na którym jest napisany. Nie do końca się zgodzę. Ilość zużytej energii mniej więcej zgadza się z rzeczywistością. A teraz pomyśl - jakbyś zamiast PV i kabli dał podłogówkę i PC PW lub PC GW z poziomym źródłem dolnym - miałbyś 23-24C bez klimy . Napisałem Ci już , że nie mam kabli. I błagam, tylko nie przekonuj mnie do PC. Gdybym chciał to bym założył. W moim przypadku się to nie opłaca. Zużyłem 13000kWh po 0,20 PLN. Nie liczę już tego, że 30% poszło z PV. Ile urwałbym z tego dzięki PC? Ale pewnie wyliczysz mi to po swojemu Zmień w stopce te 380m2 na 230m2+40m2piwnica ( 1,9 m ) +30m2 garaż - inaczej wprowadzasz nieświadomych w błąd że przy 20cm styro na ścianach, 15cm styrobetonu i 40cm wełny można mieć niskoenergetyczny - sorki nie można. Nigdzie nie piszę o powierzchni użytkowej. Dwa, jak dołożę podłogę nad jadalnią to już mi pozwolisz pisać energooszczędny? : Zerknałem na definicję domu niskoenergetycznego 30-60kWh/m2. Jeszcze się mieszczę. No to jak to w końcu , można czy nie można? Edytowane 9 Sierpnia 2015 przez Przewas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.08.2015 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Nie chodzi o nazwę chodzi o to aby nie mieć w zimie lodowiska a latem sauny . PS z tym drugim ci nie wychodzi - pomyśl dlaczego ? To co piszesz to tzw. kreatywna księgowość. PS. po co Ci tak duży dom jak nie jesteś w stanie zapewnić komfortowego 23-24C w lecie ? A wszystko na to wskazuje że takie już będą nasze letnie miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 09.08.2015 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Nie chodzi o nazwę chodzi o to aby nie mieć w zimie lodowiska a latem sauny . PS z tym drugim ci nie wychodzi - pomyśl dlaczego ? To co piszesz to tzw. kreatywna księgowość. Kreatywna księgowość? to raczej przy liczeniu powierzchni. Porównywanie zapotrzebowania pomieszczenia o wysokości 7 m do tego z 2.5m jest dla mnie naciąganiem. Dla mnie najbardziej obiektywny byłby wskaźnik kubaturowy Ale ok. Ktoś takie definicje wymyślił, niech sie bawi. Mnie nie interesują etykiety i certyfikaty. Z drugiej strony, w czym widzisz problem? Trzymając się twoich definicji, przecież nadal spełniam warunek <60kWh/m2. Bądź konsekwentny w tym co mówisz i przyznaj. PS. po co Ci tak duży dom jak nie jesteś w stanie zapewnić komfortowego 23-24C w lecie ? A wszystko na to wskazuje że takie już będą nasze letnie miesiące. W stanie jestem. Nawet mnie stać Ale dla tych paru dni wytrzymam. Nawet chciałem wodę z bufora puścić żeby podłogę schłodzić ale... mi się nie chce schodzić do piwnicy. Widocznie, za mało gorąco. Zimą mam ciepło, latem nieźle. A że przyszły upały stulecia? Cóż. Chłodniej, to by mi dzieciaki z katarem ciągle latały , bo ciągle drzwi tarasowe otwarte. Jak bym zamknął albo pilnował żeby rolety na dachowych opuszczały pewnie było by chłodniej. A i żone musiałbym dyscyplinować bo sobie wymyśliła gotowanie przetworów. Ale po co? Przynajmniej mam pretekst żeby zimne piwo otworzyć PS. po co Ci tak duży dom jak nie jesteś w stanie zapewnić komfortowego 23-24C w lecie ? A wszystko na to wskazuje że takie już będą nasze letnie Widzę, że jesteś wielbicielem PC ale mnie nie przekonasz. Ty masz swoje argumenty za jej zastosowaniem , ja swoje przeciwko i dalsza dyskusja jest bezowocna przynajmniej w tym zakresie. odnośnie tego a latem sauny . PS z tym drugim ci nie wychodzi - pomyśl dlaczego ? co miałeś na myśli? Bez ironii pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.08.2015 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Ano mogłeś pomyśleć o roletach zewnętrznych ( nie materiałowych ) nie tylko dachowych , nieco szerszych okapach , zacienieniu domu drzewami ( ok. nie możesz bo są panele ), i przede wszystkim o źródle chłodu - nie lubisz PC ok. ale co zamiast ? 28C i wmawianie sobie że zimne piwo da komfort ? PS musisz się przyzwyczajać bo wszystko na to wskazuje że problemem nie będą zimy ale upalne lata.Jedną formę PC już i tak masz w domu ( bo zimne piwo to z lodówki wyjąłeś ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 09.08.2015 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Ano mogłeś pomyśleć o roletach zewnętrznych ( nie materiałowych ) nie tylko dachowych , nieco szerszych okapach , zacienieniu domu drzewami ( ok. nie możesz bo są panele ), i przede wszystkim o źródle chłodu - nie lubisz PC ok. ale co zamiast ? 28C i wmawianie sobie że zimne piwo da komfort ? PS musisz się przyzwyczajać bo wszystko na to wskazuje że problemem nie będą zimy ale upalne lata. Mogłem ale nie podobają mi się. Czułbym sie jak w bunkrze, poza tym trzeba je jeszcze opuszczać , a u mnie mimo że są elektryczne, to nawet materiałowych nikt nie opuszcza. Okapy od południa mam ok. W taki dzień jak dzisiaj słońce wchodzi mi maks na 40-50 cm w pomieszczenie. Za to zimą mam ponad 5 m. Drzewa mam ale odsunięte nieco, dom na górce, poza tym zanim to urośnie żeby dom zacienić to 20 lat. O chłodzie myślałem na etapie budowy domu. I nawet miejsce na PC wygospodarowałem, tyle że po uwzględnieniu wszystkich za i przeciw, odpuściłem. Będzie lato z 3 miesiącami po 40C to może się z PC przeproszę. PS musisz się przyzwyczajać bo wszystko na to wskazuje że problemem nie będą zimy ale upalne lata. Żebyś się nie zdziwił. Podobno ochłodzenie się zbliża globalne A piwo zawsze daje komfort PS w dalszym ciągu nie przyznałeś, że <60kW kWh to jednak niskoenergetyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.08.2015 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Sorki ale czy Tobie chodzi o cyferki czy komfort ? Co z twoich 2400 PLN za ogrzewanie /rok, jak od 3 tygodni w tym roku pot po d.... płynie i masz w sypialni jak idziesz spać 28C . PS w samochodzie też klimy nie używasz bo to tylko kilka dni roku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.08.2015 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 PS. popatrz prognozy pogody - zrób zapas piwa na 2 tygodnie bo za szybko się nie ochłodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 09.08.2015 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Sorki ale czy Tobie chodzi o cyferki czy komfort ? Co z twoich 2400 PLN za ogrzewanie /rok, jak od 3 tygodni w tym roku pot po d.... płynie i masz w sypialni jak idziesz spać 28C . PS w samochodzie też klimy nie używasz bo to tylko kilka dni roku ? Nic nie płynie A poza tym żona coraz bardziej się rozbiera. W nocy mam ok 26. PS w samochodzie też klimy nie używasz bo to tylko kilka dni roku ? No tu akurat trafiłeś. Na krótkich trasach nie włączam. Chyba że w korku ale w BB korki rzadko. PS. popatrz prognozy pogody - zrób zapas piwa na 2 tygodnie bo za szybko się nie ochłodzi. Zapas piwa i filmów. Rodzinę do piwnicy zaciągnę. Byłem w piwnicy załączyć bufor. W kinie mam 23C Podczas wojny wszyscy się tam chowali przed Niemcami, teraz będzie schron przeciwupałowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts