Przewas 09.08.2015 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Jaką temperaturę puszczasz na podłogę? Mam 1000l wody o temp ok 16C i się zastanawiam czy to w ogóle da efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.08.2015 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Od 16 do 18C. Nie myśl tylko dawaj. Ale przy tych temperaturach na długo nie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 09.08.2015 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Puszczę na noc i zobacze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.08.2015 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Może lepiej nie bo jak Ci się spodoba to jeszcze do PC cię przekonam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 09.08.2015 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Może lepiej nie bo jak Ci się spodoba to jeszcze do PC cię przekonam Nie ma szans. Prędzej klime założę albo GWC powiększę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.08.2015 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 A klima to nie rodzaj PC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 09.08.2015 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 A klima to nie rodzaj PC ? No tak, tyle że ty masz na myśli PC powietrze woda, a ja klimatyzator centralny, o ile w ogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
władekk 10.08.2015 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Raczej się to nie będzie kalkulowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 10.08.2015 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 A dom się kalkuluje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 10.08.2015 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Zacząłem szukać przyczyny, czemu mój dom, przy tak dużej akumulacyjności , tak szybko się nagrzewa. to dziwne. Od g 10 do 16 temperatura w pomieszczeniach na górze wzrosła nawet o 4C. W nocy oczywiście spadła o te 4C. Wniosek - ciepła powietrze. Dzisiaj sprawdziłem. Pozamykałem okna, a na południu opuszczałem rolety. Efekt? urwane 1,5-2 C Opcja z chłodzeniem podłogi u mnie nie przejdzie . Dla żony jest zbyt chłodna, w łazience kazała podgrzewać Acha, i GWC miałem zalany więc działął tak se. Zobaczymy co będzie jutro. Kurde jeszcze trochę dyskusji na FM to wszystko w domu ponaprawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 10.08.2015 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Po to jest forum aby wymieniac się doświadczeniami i pomagać. Ps. u mnie dalej 23 C na parterze, piętrze i strychu . ( oczywiście pilnuję rolet od południa i zachodu ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 10.08.2015 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Stropy nad połową były drewniane, nad stajnią beton ale skruszały już. Stwierdziłem, że koszt wymiany duży nie jest a będę miał spokój, wiec wymienilem wszędzie. Belki na to osb i wylewka , bo chciałem wszędzie podłogówkę. Więźba poza jedną krokwią gdzie osy zrobiły sobie gniazdo , zdrowiutka. Poza tym wcześniej była dachówka betonowa, po założeniu blachy i paneli , mocno ją odciążyłem. Przerabiana w miejscach, gdzie nie okna dachowe nie wpasowywały mi się w panele. Okna wycinałem w dół. Poza balkonami to wszędzie fixy trzyszybowe , na górze P4, żeby mi dzieciaki nie wyleciały z szybą z rozpędu. Jak wymieniłeś strop? Rozebrałeś stary i dałeś nowe belki stropowe? U mnie jak wszedł architekt to stwierdził że trzeba rozebrać dach i zrobić nowy porządny strop najlepiej monolit i na to nową więźbę więc zostawiając praktycznie gołe ściany zasądziłem ze nie opłaca się remontować starego. Najbardziej mnie ciekawią sprawy też z wysokościami szczególnie na piętrze. Bo widać na zdjęciu że skos zaczyna się praktycznie od samego stropu więc jakaś sensowna wysokość jest na środku. Rozbierając strop co zrobiłeś z podpórkami od więźby? Na jętkach ją wzmocniłeś? Więźba wygląda Ci na taką co ja mam w starym domu czyli z belek 16x16cm więc aby dać 40cm wełny to między belkami trzeba dać 15cm wełny i zrobić dobry ruszt pod gk aby tam schować kolejne 25cm wełny i to w dwóch warstwach no chyba że ściągając starą dachówkę nadbiłeś coś do więźby aby dzięki temu móc dać 20cm wełny i wtedy w ruszcie można było dać 20cm wełny. Ale mimo to to i tak nieźle obniżyło sufit i jeszcze wylewka na podłodze też zmniejsza wysokość pomieszczeń. Wiec przypuszczam że pod skosem jakieś 1,5m nic nie masz bo za nisko się zrobiło lub nawet do 2m na stronę więc realnie w środku zostało jakieś 5m szerokości pomieszczeń razy długość więc pewnie z 100m2 na górze będzie. No jeszcze ta antresola. Jestem ciekaw jak to sobie architektonicznie porobiłeś. Zdjęcie z wnętrza pokazuje że domek bardzo fajnie wyszedł. Też mi zużycie wydaje się podejrzane jak na metraż który podawałeś. Pytanie czy to co podałeś to ogólne zużycie na ogrzewanie czy za cały prąd jaki w domu zużyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 10.08.2015 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Zacząłem szukać przyczyny, czemu mój dom, przy tak dużej akumulacyjności , tak szybko się nagrzewa. to dziwne. Od g 10 do 16 temperatura w pomieszczeniach na górze wzrosła nawet o 4C. W nocy oczywiście spadła o te 4C. Wniosek - ciepła powietrze. Dzisiaj sprawdziłem. Pozamykałem okna, a na południu opuszczałem rolety. Efekt? urwane 1,5-2 C Opcja z chłodzeniem podłogi u mnie nie przejdzie . Dla żony jest zbyt chłodna, w łazience kazała podgrzewać Acha, i GWC miałem zalany więc działął tak se. Zobaczymy co będzie jutro. Kurde jeszcze trochę dyskusji na FM to wszystko w domu ponaprawiam. Z jakim cudem w nocy temperatura spada Ci aż o 4st? Jeżeli Ci się nagrzeje 50cm cegły to nie ma szans aby w nocy zbić o tyle temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 10.08.2015 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Jak wymieniłeś strop? Rozebrałeś stary i dałeś nowe belki stropowe? U mnie jak wszedł architekt to stwierdził że trzeba rozebrać dach i zrobić nowy porządny strop najlepiej monolit i na to nową więźbę więc zostawiając praktycznie gołe ściany zasądziłem ze nie opłaca się remontować starego. Do mnie jak wszedł architekt, to powiedział, że trzeba wszystko rozebrać Na szczęście nie chciało mi się go słuchać. Co do dachu, to trzeba by sprawdzić jego stan. Strop - tak jak Ci pisałem, wycięliśmy stare belki, położyliśmy nowe, na to OSB i wylewka. Szybko prosto i nie trzeba było przerywać prac na czas schnięcia. Anhydryt zalewaliśmy w piatek a w poniedziałek juz chodziliśmy. Plus to dodatkowo prowadzenie wentylacji czy instalacji między belkami jest prostsze. Rozbierając strop co zrobiłeś z podpórkami od więźby? Na jętkach ją wzmocniłeś? Przy rozbiórce, ze starych belek robiliśmy podpórki. Najbardziej mnie ciekawią sprawy też z wysokościami szczególnie na piętrze. Bo widać na zdjęciu że skos zaczyna się praktycznie od samego stropu więc jakaś sensowna wysokość jest na środku. 50cm od ściany mam 1,4m wysokości, 1,5m już 2,2m Na jętkach ją wzmocniłeś? Jętki uzupełniłem bo w oryginale było kilka. Jeden z plusów to możliwośc fajnej aranżacji. Więźba wygląda Ci na taką co ja mam w starym domu czyli z belek 16x16cm więc aby dać 40cm wełny to między belkami trzeba dać 15cm wełny i zrobić dobry ruszt pod gk aby tam schować kolejne 25cm wełny i to w dwóch warstwach Tak właśnie robiłem tak nieźle obniżyło sufit i jeszcze wylewka na podłodze też zmniejsza wysokość pomieszczeń. Wiec przypuszczam że pod skosem jakieś 1,5m nic nie masz bo za nisko się zrobiło lub nawet do 2m na stronę więc realnie w środku zostało jakieś 5m szerokości pomieszczeń Kurde, wszyscy na podstawie zdjęć tak wróżą? wpadnij, daleko z Górek nie masz, obejrzysz o sam sobie zdanie wyrobisz. Też mi zużycie wydaje się podejrzane jak na metraż który podawałeś. Pytanie czy to co podałeś to ogólne zużycie na ogrzewanie czy za cały prąd jaki w domu zużyłeś? jak widać metraż nic nie mówi o rzeczywistym zużyciu. Jadalnie mam na 7.5 wysoką i co - porównasz ją do podobnej o wysokości 2,5m? Podobnie na górze - skosy ok ale na środku pomieszczenia jest 4m wysokości. Ale nie chce mi sie już tego wałkować, niech każdy liczy jak tam chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 10.08.2015 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Z jakim cudem w nocy temperatura spada Ci aż o 4st? Jeżeli Ci się nagrzeje 50cm cegły to nie ma szans aby w nocy zbić o tyle temperaturę. No i to właśnie skierowało mnie na trop że to nie ściana się nagrzała, tylko powietrze. Dzisiaj pozamykałem drzwi i okna i już efekt jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 10.08.2015 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Efekt ? czyli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 10.08.2015 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 (edytowane) Efekt ? czyli ? pisałem wcześniej? 1,5 do 2 C niżej niż wczoraj przy porównywanej temp zewn Edytowane 10 Sierpnia 2015 przez Przewas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 11.08.2015 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 Kurde, wszyscy na podstawie zdjęć tak wróżą? wpadnij, daleko z Górek nie masz, obejrzysz o sam sobie zdanie wyrobisz. Na pewno wpadnę tylko nie wiem jeszcze kiedy. jak widać metraż nic nie mówi o rzeczywistym zużyciu. Jadalnie mam na 7.5 wysoką i co - porównasz ją do podobnej o wysokości 2,5m? Podobnie na górze - skosy ok ale na środku pomieszczenia jest 4m wysokości. Ale nie chce mi sie już tego wałkować, niech każdy liczy jak tam chce Spokojnie, nie atakuje Cię w tych sprawach. To że masz wysokość 7,5m w jadalni nie oznacza że będzie zużywać dużo więcej energii na ogrzanie od wysokości 2,5m. Masz w dachu 40cm wełny więc ciepło idąc do góry czuje opór i się zatrzymuje więc dzięki temu zużycie nie jest wiele razy większe tylko może trochę większe. A jakbyś nad jadalnią miał pokój to ogrzewanie by Ci szło i z jadalni i z pokoju więc zużycie byłoby większe. Pod wylewkę na piętrze dawałeś jakieś styro na płyty OSB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts