Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

niski żywopłot z mahoni?

Recommended Posts

Potrzebuję pomocy w skomponowaniu niskiego żywopłotu przed ogrodzeniem. Chciałabym, żeby był reprezentacyjny cały rok i tylko lekko wspinał się na murek. Myślałam o mahonii rozłogowej - czyli tej niziutkiej - i urozmaiceniu jej żółtą trzmieliną albo jakąś trawą. Czy to dobry pomysł? Ewentualnie myślałam też o samej trawie, ale tych jest tyle, że kompletnie czuję się zagubiona :( zwłaszcza że kawałek jest mało urodzajny...

Może mi coś podpowiecie?

Jak napisałam - gleba uboga, z kamieniami. Do tego wystawa wschodnia, do południa słonecznie, potem jednak też jasno.

Chodzi mi o żywopłot naprawdę niski. Ta mahonia wydaje mi się dobrym pomysłem, tylko nie wiem czym ją rozświetlić.

Może jakaś irga byłaby lepsza? Wtedy już samotnie chyba, co? Nadawałby się Ursynów?

Edytowane przez Monika B

liściaste zimozielone lepiej rosną w półcieniu. A już na kiepskiej glebie błyskawicznie będą przesychać.

Może być Paxistima canbryi.

Ewentualnie trzmielina Fortune'a - poradzi sobie, jak się dobrze przekorzeni.

Albo karłowe jałowce - "Anna Maria", "Blue Star" i zimozielone trawy ozdobne - sesleria błyszczaca, kostrzewy (np. Mariera), owies wieczniezielony

Edytowane przez Elfir

Dzięki Elfir, ukierunkowałaś mnie w poszukiwaniach.

Powiedz mi jeszcze, jak ta paxistima na żywo wygląda - ładnie się prezenutje? Bo ze zdjęć to raczej średnio... Chyba ładnie zadarni, ale boję się, że nie wejdzie na podmurówkę ogrodzenia, a bardzo chciałabym ją trochę przysłonić.

A jakąś irgę? Np. Ursynów. Co Ty na to?

Edytowane przez Monika B

irga może być. Ale na początek ją podlewaj. Zwłaszcza, że teraz upały.

A może zasłoń podmurówkę jukką a przed nią daj trawę ozdobną?

Sama mam glebę piaszczystą i zwożę teraz glinę, aby poprawić jej jakość.

Elfir, jesteś wielka :) Bardzo mi ten pomysł przypadł do gustu. Chyba stawiam na proso, ale trawki podobają mi się wszystkie ;)

Sugerujesz dwa rzędy, czy raczej szeregiem np. 2-3 jukki, 2-3 trawki? Wiem, że juka się rozrasta...

I jeszcze jedno - czy Juka karolińska Yucca filamentosa "Color Guard" też może być do tych traw? Wydaje mi się, że jako żółto paskowana rozjaśniłaby zestaw.

ta jukka ma nieco mniejsza wytrzymałość na mrozy. Nie wiem z jakiej strefy jesteś.

Ja mam właśnie tę kolorową przy południowym murze. Przed nią turzycę Buchanana i lawendę.

Pomiędzy planuje dodać jeszcze perowskię.

Widziałam kiedyś piękne połączenie jukki z aceną drobnolistną i drugie z rogownica kutnerowatą.

Pochodzenie - Lubelszczyzna ;) lekko na północ pochylony stok, do tego średnio osłonięty :( Wychodzi mi strefa 6a... Choć w gorsze zimy myślę, że to raczej 4a :p

Najgorsze są wiatry....

Twój zamysł jest śliczny na lato! Nie wyszło jednak mało widowiskowo zimą i wiosną? Moja Perovskia sterczy przez zimę paskudnymi badylami, które i tak trzeba wycinać po gorszych sezonach. Lawenda chyba też kiepsko wygląda po zimie? Nie wiem, bo nie mam - jakoś za nią nie przepadam. Aceny w sumie nie znam, wygląda ślicznie, ale nie piszą że zimozielona. Zostałaby wtedy tylko jukka - czy to wystarczy? (Turzycy nie liczę bo ta na pewno u mnie nie przetrwa, z resztą - ta też wygląda dla mnie jak uschnięta, no ale de gustibus etc :) )

A ta acena i rogownica, to z jukką zółtą czy niebieską?

lawenda, turzyca i juki są zimozielone. Tylko perowskia jest sezonowa.

Ja bardzo lubię lawendę. Myślę, że w Poznaniu zimą ona wygląda lepiej niż na Lubelszczyźnie.

Acena jest zimozielona.

Na zdjęciu widziałam ze zwykłą, zieloną jukę.

Edytowane przez Elfir