Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy 80tys za robociznę do stanu developerskiego to duży za dom ok 200m2 użyktowej ?

Recommended Posts

Witam

jestem w trakcie wybory wykonawcy na dom

http://www.archipelag.pl/projekty-domow/olaf-g2?Category=bs6o5ht05mn2ln&List=Size3&Part=1

dom na płycie fundamentowej

mam już wstępnie ustaloną kwotę rzędu 80.000zł + vat za stan developerski wraz z instalacjami, tynkami, posadzki z ogrzewaniem, ocieplenie + elewacja itp, termin ok 5miesięcy

czy to jest dużo czy mało ?

Gość grend
jeżeli wszystko zrobią bez twojej ingerencji to cena OK, ale przedtem kup zeszyt 100 kartkowy i napisz dokładnie jak to ma wyglądać - zaczynając ile cm ma być podsypki pod chudziaka jakiej klasy piasek ile cm chudziaka jakie proporcje betonu jaki cement będzie używany, jaki klej będzie używany ile metrow rurki musza zużyć na ogrzewanie, jakiej firmy rurki styropian o jakiej lambda, jaki tynk, ile cm tynków, czy przy tynkowaniu maja być listwy przyokiennei narożnikowe czy ma być szpachlowane i czym, jaki rodzaj gruntu, jakie odchyłki przy murowaniu scian itd itd. itd. itd. jeżeli nie masz o tym pojeca co teraz napisałem to lepiej nie zabieraj się w ten sposób za budowę.... i TKZE NAJWAZNIEJSZE - nie ma zadnych robót dodatkowo płatnych bo coś tam bo wtedy z 80 tysięcy zrobi się 160 tysiecy

Gość grend

Nie podpisujesz umowy na całość tylko dzielisz robotę na segmenty - stan zero, ściany, strop więźba itditd w momencie jak tobie coś nie odpowiada to w umowie że od razu rozwiązujesz. Jak wykonawcy będą budować to ty niestety musisz się uczyć każdy etap prac jak powinien wyglądać i odbierać. Żadnych zaliczek płcisz po odbiorze. Podstawa to musisz mieć długa poziomicę kąt i niwelator to jak z tymi gadżetami wpadniesz na budowę to od razu jakość prac będzie lepsza. ....... i oczywiście kierownik budowy ale nie taki który jest papierowy ale przyjedzie na budowę 20-30 razy.

PS wykonawca zazwaczaj rzetelnie wygląda jest sympatyczny wygadany itd. ale to tylko marketing

Gość grend
ta... jasne... 20-30 razy może przyjedzie za średnio 3000 złotych

lepiej nie mieć pojęcia o budowie i zdac się na kb który przyjedzie 3 razy ale będzie za 1000pln, a wszystko zostanie w "rekach" wykonawców, czyli ma być szybko łatwo i niekoniecznie dobrze

Ekipa od wszystkiego będzie do niczego !!!

Właściciel / deweloper zatrudnia nie wiadomo kogo i jak długo i z jakim doświadczeniem. Zwykle posiłkują się tanimi przyjezdnymi podwykonawcami. Jedna ekipa nigdy nie będzie dobrze robiła wszystkiego - murowała, budowała więźbę, kładła dachówki, zabudowywała g-k i jeszcze ocieplała elewacje. Najlepiej posiłkować się niewielkimi ekipami wyspecjalizowanymi w danej rzeczy, w której pracuje np. właściciel z pomocnikiem, albo wręcz jest to firma rodzinna i z okolicy. Oczywiście na takie budowanie trzeba mieć i czas i cierpliwość, ale zbyt dużo budów widziałem i zdanie nie zmienię.

Gość Gos**c
Ekipa od wszystkiego będzie do niczego !!!

Właściciel / deweloper zatrudnia nie wiadomo kogo i jak długo i z jakim doświadczeniem. Zwykle posiłkują się tanimi przyjezdnymi podwykonawcami. Jedna ekipa nigdy nie będzie dobrze robiła wszystkiego - murowała, budowała więźbę, kładła dachówki, zabudowywała g-k i jeszcze ocieplała elewacje. Najlepiej posiłkować się niewielkimi ekipami wyspecjalizowanymi w danej rzeczy, w której pracuje np. właściciel z pomocnikiem, albo wręcz jest to firma rodzinna i z okolicy. Oczywiście na takie budowanie trzeba mieć i czas i cierpliwość, ale zbyt dużo budów widziałem i zdanie nie zmienię.

Calkowicie sie zgadzam.

Ekipa od wszystkiego:

- jakosc niska

- oszczednosci na kazdym kroku, tu dotyczy roboczogodzin

- fuszerki ukryte

+ brak problemow z poszczegolnymi etapami

+ spokoj inwestora

Ekipa "wyspecjalizowana"

+ zawsze widza bledy z poprzedniego etapu, a nawet elektryk widzi bledy dekarza i odwrotnie

+ jakosc lepsza

- trudnosci ze zgraniem poszczegolnych etapow

- drozsi

+ - inwestor informowany o kazdej dupereli, problemie i wizji budowlanca

ja wybrałem ekipę od wszystkiego ze względu na to że jak będą pretensje to tylko do 1 jednej firmy, a nie każda firm zwala winę na innego.

odnośnie płatności mam ustalone że za każdą wykonaną prace płatne jest 80% ustalonej stawki za dany etap a na sam koniec już po odbiorze domu płatne pozostałe 20%

• 4 weeks później...
Moim zdaniem cena jest dobra. Aż jestem zdziwiona. Mnie za dom parterowy prawie 200 m2 powierzchni całkowitej 4 firmy za stan surowy otwarty z dachem zaśpiewały po około 65 tys. Uznałam, że to prawidłowa cena, skoro wszystkie bez porozumienia wyceniły podobnie, ale czasem mam wątpliwości. Piąta firma poszła na całość i wyceniła na 90 tys., ale im oczywiście podziękowałam. Podobno domy parterowe są droższe w budowie, bo fundamenty większe, dach większy itp. Jak pytam znajomych, to można zgłupieć, bo każdy mówi co innego.