cob_ra 21.01.2023 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2023 Przyszła fv za prąd. W sumie rachunek za 2022r wyszedł 1375,03złDokupiłem prądu za 827,48złOpłaty 547,55złBrakło mi 1365kWh. Średnia na fv za kWh 0,63gr. Dokupienie prądu wynika z akwarii, których nie brałem pod uwagę montując instalację. Ale baniaki same zarabiają na siebie i po 2 latach zwróciły się inwestycje. Dane z licznika huaweii o zużyciu i produkcji z instalacji fotowoltaicznej w 2022r.(1 pełny rok PV.)Energia: 7.89 MWhZużyte: 3.39 MWhOddane do sieci: 4.50 MWh Zużycie: 9.23 MWhZ PV: 3.39 MWhZ sieci: 5.84 MWh PV 8,69kWp, azymut 240st, dach 23st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 23.01.2023 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2023 O jakich baniakach piszesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 30.01.2023 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 O jakich baniakach piszesz ? Akwaria, obecnie jest 7 i w sumie prawie 900l wody, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 30.01.2023 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 Akwaria, obecnie jest 7 i w sumie prawie 900l wody, u mnie nadal 1 ale zmienilem z malawi i probuje sie w takim roslinnym light:-) i slabo to idzie… czym swiecisz u siebie? U mnie zbiornik gleboki bo ma 70cm i mam problem ze swiatlem. Kupilem ostatnio 3 lampy sunsan cube 60w ale halas byl straszny. Chyba za w miare normalna kase zostaje mni hqi??? Co2 mam, nawoze solami ale j tak slabo to idzie. Przede wszystkim winne tu bedzie swiatlo bo mam tylko 2 belki po 42w - jakas chińszczyzna hygger. Przegladalem filmiki na yt…. Piekne te Twoje zbiorniki;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 30.01.2023 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 Wow.Nieźle ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 29.01.2024 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia Dawno nie zaglądałem. Mieszka się super. Ale brakuje jednego pomieszczenia wraz z wiekiem, miejsca na małą siłownię, bilard czy inne bzdety. Chyba, trzeba będzie coś na strychu zrobić i zamontować klimę. To czego brakuje to ciągle albo grysu bazaltowego jako wykończenie podjazdu i opaski wokół domu. Albo granitu....ale już mi się nie chce nic robić. W tamtym roku położyłem na ścianie fundamentowej łupek 30*60 silver shine. To może podsumujmy poprzedni rok. Taryfa I 527 kWhTaryfa II 1289 kWhŁączny pobór energii przez PC 1816 kWh.Startów sprężarki co 662Czas pracy sprężarki ogrzewanie 583Startów sprężarki cwu 786Czas pracy sprężarki cwu 436 Z moich wliczeń SCOP wychodzi ok 4,4. w 2023r Klimatyzacja 263kWh(podlicznik)Rekuperator 274kWh(podlicznik) PV stare zasadyInstalacja 8,69 azymut 240st, dach 23stZrobiła 7,75MWhEnergia zużyta przez dom 9,18MWh. Jeszcze nie mam rachunku za drugie półrocze. Jak się pojawi podzielę się. To by było chyba na tyle....Aby zdrowie dopisało i żyło się Wam jak i nam jak najdłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 07.04.2024 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia Czas leci....mieszkamy blisko 7 lat......dopiero wbicie łopaty w październiku 2015r a tu mineło 40 na karku.....młody idzie do średniej, młoda do 1 klasy....Koniec marudzenia. Chęci na dokończenie pewnych tematów nie ma, nawet na popielenie od tamtego roku nie można się zebrać.......cóż takie życie. Ale skoro siedzę w domu kilka miesięcy i pora po znachorach wrócić postanowiłem, że zamiast butli od rodziców na 40tke ogarnąć w końcu tanią i prostą blachę i sklecenie kolejnych elementów....ja niestety odpadłem, ale dzięki złotemu Tatusiowi mamy takie coś.....coś co zaczyna docierać do żołądka.......A robiąc wcześniej w piekarniku było jadalne, czemu nie spróbować z odymionym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 26.05.2024 06:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja W końcu po 7 latach od wprowadzenia się mamy już skończone wszystko...tak przynajmniej się wydaje. Nie ma kostki. Podłoże w pełni przepuszczalne, więc jak gmina będzie chciała kasę za powierzchnię utwardzoną to raczej jej nie dostanie. Dzięki za udział w temacie i może kiedyś przy kolejnym domu się pojawi nowy temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 01.06.2024 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 7 lat jak ten czas leci. Jestem w trakcie malowania domu, część pomieszczeń wymagała odświerzenia ( dzieci, kominek ). U mnie jest już etap planowanych zmian i udoskonaleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 02.06.2024 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca (edytowane) Leci nie wiadomo jak....szybko, szybko leci.....Ja też odświerzałem już wnętrze. W zasadzie cały dom odmalowany. Wypadałoby wymienic panele.....miałem już 2 szkody z tytułu akwarium.....w terorii moge wyjąć 2 sztuki i spasować....są najbardziej uszkodzone......Ostatnia z tamtego roku jakieś 200l wody poszło. Pisząc ogólnie, jestem z domu mega zadowolony. Dzięki opisom Waszym, które czytałe te kilka lat temu uważamy z małżonką, że pomimo-1 dom dla wroga to jest jednak dla nas. Nie licząc szamba, wodociągu, podatków i inwestycji jakie poczyniliśmy to dom jest naprawdę tani w utrzymaniu. Nie czujemy w ogóle obciążenia z tego tytułu. Dla nas rewelacja. I to DZIĘKI WAM> FORUMOWICZOM. W tamtych czasach zbudować taki dom. Edytowane 2 Czerwca przez cob_ra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts