Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czas na Gryf w wolnych chwilach

Recommended Posts

• Odpowiedzi 689
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cena 2150 netto. Samo wpięcie to pikuś miałem węzeł przygotowany i sam podłączyłem. Uruchomienie już przez serwis, zgłoszone do centrali i był gościu odpalić stację.

Od wczoraj późnego wieczora ruszyło grzanie. Z kumplem odpowietrzyliśmy podłogówkę, pospinał czujniki temperatury, napięcie, działa.

Grzałka wyłączona, cwu nie grzane, samo ogrzewanie.

Temperatura z 8 stopni wczoraj podskoczyła do dziś do 12 godziny do 12 stopni.

Zużytych ok 20kWh prądu, w tym wyprodukowano ciepła prawie 95kWh. Podlicznik jest niestety jednotaryfowy więc nie mam jak wydzielić ile w 1 a ile w 2 taryfie prądu pójdzie.

3IbBOiByKLEpST4SAN_dh7IYECS45Bm2fOFrjFeyKa1-VmkB1TyEB2WpdtlYPReS6oGmAzigN557HL_dSC-mdqSS1foMTYH2cz6Drs3hctNRZvrRTOgf2Citqp8jxOYteqtm6nZrpKnoXeAM29SyVdF0xZ-czEU24SIZpVLA1z5VyZigiuTCSaEVbDbyUT9yHoF-tD5e1NtV3whBa-ksdRoRnbO9qkGbi6aXsik6n6TTJVFNrEIbLRp1YNv2a7CWrr8j0e_n0X2UuKl7rVIOWiqGvTcSIDypO-NeVj6xvlgPFY5Dq5DSNlmACuKWlgigyWlIjijK4XFEXyt1NM8KSen-lmdltVHwnYUpFIcgQax6mE-ueHg4ZhQHMlI3_CsX2GCJc-7H-Y-djIDPTGNJCGuXFriJamd2ykfvrJZVevuGeaq7s4XMO9PeUMBItB4WTjDjRiPKwXh7Nz9DQZF1WPU5XjkIZJxb2hpem6x_S8L9QMvapVtY6v_pld5ZF2BLDT3I6y0wvpByhbRt1cw6kI-6PDMmQmvx-PyCUcSEQv9QkKOfLUrtiy1ngdv4kpD4opXDPIr4-JHbLhCf98bnL8DwgiB2Mw-GHlK3JsOk0RZZ4pdPJ55G9yBOWQP2PrdCfBbtmS3LmR2FeqkeSRVuUXrejSe8HZS5USickZrYNQ=w424-h638-no

Cb6tAivcLQqQW6I_E_Q8BMauyq5MXiPpjEFrAn5ZViymp12JJSa74uqE1-9MW7jKxIh2sZ6a_PWgd5EQ7x77E_IP1ePsUwaNsv6mRwizAwFrkYPe1Ad21z38_g5pOLhRnMsDrJLoW270II7BOGuOwXOCvh2WxOSzSwE8aQSmU_XlgqQ3P8HnvUrhnHlLkECtrGnCGbLCHG9tZreYOAnZaJfYkn_uEE79I63awbpF5-ncBwS315ROpM-y4FO1eS76Oz6NkS36tT4h5B7EKj7R6XShj4Sbiatoq1c8ssGSM0WeCKbJ44AAnsaBXrsBSn6jsHZSRsVMJFl8gKoQ1ArI_6oo-4iH0Tou8iUD-bEKbw93xC5ZfXjKDv7t5E8lq_aVAbqxG-1lwBFGLwb4y7jyjKElyCKxkH3aCQ9AldxX2hglR1cPIPYPl-hG54Y20kYBO1O4eCnbujOlK12ywxAhiHbX_-qlfp7W7YrUmFDPK2z7bzwHjIhOFPH0Us8ofZx4_AKb2jfOf-TYdC1PSZ1HUbpKHdddcLjE3m9y628xj03NQ43DozsvTARROTUI_Z1tQ6uWe2z55jNbYJuifBjT5KpXoEjNDdTv5G-CwALYwAf7e63bW4D0IfOIlYnv2BANMzZsj6e7xwdAZIaIkGS-TaZrvs8aaDBBiJNnQDkaZA=w424-h638-no

eiTTew_TkT3plIYAEjhAgWWrck4dbKP1yWcKTpwmMAeSBCB8HimoVi8nMlDH8bW_f8zNSpgEktVF1KYd8QwctUu9ObHP5mrfMA7F4R_y0t-FOiN65m4fvwlDufsJkYpIYcJApjQp9RxCFqzUtz9SdIdWHNX2p5cUBChZnv0rRkbe6tJBPuUzW-fSnoPkb0mZbtcS7qysq-X_KaDs6sSZDbqTrfBGjcl9_EZudj4LLbea1dyU9c3Zcrz3HzByr6x_lGAhPk07Xd3qGuH7JThDOT9i1wzuM8bQIL4LYSzXXXgdhrfCPUGMU1Sfo7mOMxHW8Y1-t617TwVR_2SguWu8qwrIltiJE88HoZj5VjzIweCHPOWa-s9A6X-mGCEASkITrNSfpUKin4eQCnqCoKXk6WVO9Eqh7oJTsIy1htW--jAonI8fF82nzP1yMWMvxOzj8bJD6J0QGJazL8I1Mh72se88Ijrx4taBPXRoTS8MY_AS-FujD9NzTn8wxTeqI57XPka9EOBWGFRcikmZJagFMDokTKEoXlzG0Il0_7O2nvR054wRIeAMi4GBrJumz5Oa22R6jvrFsfd-p0qgsNuk-upyGIJleIzSXwDSmT8ITphDQUFahWwqZesbR2c7LfuDbmIWlfI0LLNoAEMzzwZ6KPtTxMfo6vcvDc3CBbgZDg=w424-h638-no

Hehehe, dzięki. Pochwała należy się wykonawcy. Jak zwykle zrobił dobrą robotę.

Po pracy wpadam ok 21 do domu, ciepło jest, patrzę, 18 w pokojach i 19 w salonie. Ale pierwsze co mnie zaniepokoiło przy wejściu to staszna ilość wody wyczuwalnej w powietrzu. Pokazuje ze jest ok 80%, woda nie płynie po szybach jak przy grzaniu nagrzewnicą elektryczną ale czuć. Patrzę a w narożnikach na tynki widac zawilgocenia delikatne.

Pół roku wietrzyłem i myślałem, że jest nieźle. Porozszelniałem okna, wcześniej na 10 minut otworzyłem wszystkie okna, drzwi i przeciag zrobiłem. Spadła wilgotność do 62%.

Albo zakup osuszacza mnie czeka, albo reku i uruchomienie wentylacji. A może lepiej zostawić rozszczelnione okna i grzać, grzać wietrzyć, grzać...... .

Wietrzyć to szkoda pieniędzy IMO. Zgłoś się do Liliputka, ma namiary na gościa z używanymi osuszaczami.

Ja z ogrzewaniem i wygrzewaniem posadzki ruszyłem w październiku, i też miałem problem z wilgocią choć myślałem że mam w domu sucho.

Porozszczelniałem okna i tak je zostawiłem, podniosłem bramę garażową na 10 cm, zostawiłem otwarte drzwi między domem i garażem i czekałem.

Wczoraj był u mnie koleś i badał wilgotność posadzki pod deski podłogowe, wyszło że posadzka jest sucha, reku działa u mnie od miesiąca i było często wyłączone ( mrozy ).

Moim zdaniem osuszacz jest bez sensu bo to co zaoszczędzisz na ogrzewaniu pójdzie na osuszacz, a potem musisz bujać się ze sprzedażą albo zawala Ci miejsce i przydaje się raz na 10 lat.

Chyba odpuszczę osuszacz. Dziś z rana byłem i jak wczoraj wieczorem rozszczelniłem okna i wilgotność na poziomie 65%, dzis pootwierałem wszystkie okna bramę garażową i znów przeciąg na pół godziny, spadło do 52%. Cały dzień dziś okno uchylone po przekątnej domu i niech wietrzy się. Wieczorem zobaczymy jaki efekt będzie. Miejsca gdzie wczoraj wieczorem były wilgotne w kilku rogach dziś już widać podeschły.

Dziś z rana osiągnąłem temperature 20 stopni w domu. Po weekendzie ruszam z układaniem płytek w wc.

Moim zdaniem osuszacz jest bez sensu bo to co zaoszczędzisz na ogrzewaniu pójdzie na osuszacz, a potem musisz bujać się ze sprzedażą albo zawala Ci miejsce i przydaje się raz na 10 lat.

Osuszacz wchodzi w bilans grzania, tzn. PC zużyje mniej -- do tego jednak osuszacz "wyciąga" znacznie szybciej wodę niż wietrzenie. Liliputek już ma chętnego na swój osuszacz, mnie. ;) Ja będę pewnie chciał dwa mieć (na parter i na piętro), więc drugiego też będę potrzebować, cob_ra, deklarację odkupu mogę złożyć. ;) Aha, IMO znacznie mniej pójdzie na osuszacz niż na straty na wietrzeniu.

ja mam zmiękczacz na maks z miękczeniu i czajnik po roku jak nowy.

Zacieki niestety na kabinie powstają i ciezko je umyć ale powstaja znaczniemniejsze niz na surowej wodzie.

Odłączylem zmiekczacz tydzień temu czajniki zasyfione, kabina biała. Ale za to łątwiej zmyć mydło.

Jeśli nie posiadasz reduktora ciśnienia - warto wstawić

Chyba dobrze, że wybrałem PC PW, na pewno taniej - a czy lepiej to się okaże.

Teraz też bym wstawił PW, ale sprawy szybko się potoczyły i zamiast zagłębić się w temacie to przy fundamentach odwierty zrobiliśmy. Jak już zrobione a, to i zrobiliśmy b. Wydatek na odwierty poszedłby pewnie na 10-15 lat jako różnica w prądzie zużytym.

Co do zmiekczacza, zobaczymy jak to będzie faktycznie po wprowadzeniu. Reduktora jeszcze nie mam, ale chyba faktycznie trzeba bedzie wstawić.

Coś, gdzieś dałem du...py i spierdzieliłem tynki. A dokładnie malowanie farbą gruntującą. Dopiero po kilku tygodniach szpachlując jakieś tam uszkodzenia wyłapałem problem. A jeszcze bardziej przy malowaniu sufitu.

Malowane wałkiem anzy platinum. Farba gruntująca tikkurila. Malując sufit z halogenem wyłapałem również na ścianach dziwne rzeczy.

Na sufit już nie miałem siły ręcznie drzeć wiec wałek z bardzo krótkim włosem, tikkurila antyreflex i coś tam wyszło. Światło dzienne nie pokazuje zbytnio problemu wizulanego, halogen już tak. Trudno następne malowanie za kilka lat to warstwakolejna zakryje. Ale na ścianie z bliska wali po oczach w niektórych miejscach.

Ogólnie na tynkach w trakcie gruntowania farba ładnie rozłożona. Ale po zaschnięciu miejsca, gdzie jest jakby gruby baranek a i punkty bez farby. Na początek zwaliłem winę na wałek. W trakcie malowania widziałem, że farba w którymś momencie w wiadrze jest gęstsza no i rozcieńczyłem i dalej malowałem. Stad są ściany w miarę lub spartolone.

Dziś zdarłem recznie grunt z jednej ściany. Ponownie gruntuje i ładnie rozkłada farbę. Wypiłem browar i na połowie tej ściany, grunt suchy i dalej chuj...nia. Woda i rozcieńczyłem. Znów papier i jazda na ścianę.

Grunt rzadszy, wałek i znów. Efekt jest ok.

Zostaje mi na ścianach darcie farby gruntującej i ponowne gruntowanie, albo wyrównanie gabkami ściernymi i malowanie próbne kolorem i sprawdzenie efektu. Sądziłem, że biorąc farbę gruntująca konkretnej firmy uniknę problemu a tu zonk(garaż gruntowałem unigruntem tania farba z marketu i jest lepiej niż w domu). Szlag mnie trafił...... .

Edytowane przez cob_ra