Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czas na Gryf w wolnych chwilach

Recommended Posts

Kolejny 4 dzień stawiania murów ostatnie zdjęcie z dzisiejszego dnia, wczoraj zakończone zostały mury zewnętrzne, dziś ściany konstrukcyjne z siliki wewnątrz produkują się. Jak dobrze pójdzie jutro zaczynamy strop.

WP_20151023_09_37_17_Pro.jpg

WP_20151023_09_38_11_Pro.jpg

WP_20151025_16_35_36_Pro_262.JPG

Zmiany jakie wprowadziliśmy to zmiana okna w kuchni na 255x100 oraz w pomieszczeniu gospodarczym 100x100. Obniżone zostały również drzwi z 235 na 210.

WP_20151027_14_09_07_Pro.jpg

WP_20151028_06_39_45_Pro.jpg

Edytowane przez cob_ra

• Odpowiedzi 689
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj,

Ściany zew. stawiam z ytong forte, wewnętrzne silika 24 oraz 11cm. Ceny podam jak rozliczę się z kolega majstrem. Ogólnie ytong płaciłem dostawcy 7,20/szt ale to będziemy rozliczali w usłudze budowlanej więc cena się zmniejszy. Silikę ściągał majster.

Dziś przyjechała teriva. Może jeszcze dziś po dokończeniu ścian nośnych będą brali się za strop.

• 2 weeks później...

Strop zaczęli układać 29.10 dziś zalany, Pewnie z 14 dni postoju aż zwiąże beton (b20). Oby pogoda dopisywała i nie padało przy kolejnym etapie.

WP_20151103_10_04_59_Pro.jpg

WP_20151103_10_05_43_Pro.jpg

WP_20151105_10_19_30_Pro.jpg

WP_20151105_10_46_05_Pro.jpg

Całe zalewanie nie trwało nawet godzinę. Ekipa sprawnie pracuje. Jakby nie wcześniejsze załamania pogody może tydz. wczesniej byłby strop.

Edytowane przez cob_ra

• 3 weeks później...

Przyjechała więźba, prosto z lasów Marurskich. Znajomek ze szczytna zaproponował pomoc więc mamy drewno. Trzynaście metrów sześcienny dla mnie, 1 dla mnie na jakieś wyroby z drewna jako gratis, a 3 m3 dla ojca. Więc było co zdejmować, ponieważ trzeba było ręcznie rozładować. Dopiero pod koniec udało się zsunąć.

http://podforak.rzeszow.pl/upload/u2724_1448304369_thumb.jpg

http://podforak.rzeszow.pl/upload/u2724_1448304566_thumb.jpg

• 3 weeks później...

Minęło trochę czasu, 3 tyg przestoju.

Od tygodnia robota ruszyła mamy prawie wstępne krycie, połowa jest zakryta papą w dniu dzisiejszym, jutro druga połowa, w sumie w ciągu tygodnia chłopaki ogarnęli więżbę i krycie wstępne z deskowaniem i połową papy.

Po 2 dniach pracy z więźbą

http://podforak.rzeszow.pl/upload/u2724_1450118611_thumb.jpg

stan 11 grudnia odeskowany cały dach

http://podforak.rzeszow.pl/upload/u2724_1450118782_thumb.jpg

Bałagan panuje na działce, chłopaki mają ogarnąć po zakończeniu prac.

Edytowane przez cob_ra

• 3 weeks później...

Zdjęcia poprawione.

W międzyczasie porządki małe.

WP_20160103_14_41_04_Pro.jpg

WP_20160103_14_41_25_Pro.jpg

WP_20160103_14_42_06_Pro.jpg

WP_20160103_14_43_54_Pro.jpg

Okna zamówione 3 szyby, profil Veka Softline82. Kolor dąb bagienny. Okno kuchenne fix. Drzwi tarasowe suwanka.

Drzwi drewniane już się produkują w Kolnie.

http://www.nicewicz.pl/media/djcatalog2/images/drzwi-zewnetrzne-pojedyncze-typ-n-46s_f.jpg

Brama garażowa będzie Wiśniowski

A to ciekawe, w moich stronach na terrivie robi sie wylewkę min 3cm, i zeby wszedzie zachować taka minimalna grubość wylewki ściaga się wylewkę po rurkach. Próbowaliśmy raz wylewać z łatą ale ona nie gwarantuje stałej grubości wylewki. Nie wiem czy to błąd ale u mnie by nie przeszedł.

U mnie wylewka miała ok 5cm. jesli dobrze pamiętam. Nic nie widać aby się ugieło lub coś rysowało więc wydaje się być ok.

Zastanawiam się nad ociepleniem poddasza nieużytkowego oraz jaki dać styro na zew.

Stryo na zew. planowałem 20cm grafit 0,031 lub 0,033 ostatecznie 0,038.

Przy 0,031 mam u- 0.1133, przy 0,033 u-0.1186

Dając 0,038 u-0.131

Teraz co wybrać i jak to wpłynie w przyszłości na koszty ogrzewania.

Styro zostanie założony na ścianę szczytową do krokwy i od wew, poddasza sprowadzony i połaczony z ociepleniem stropu.

Zastanawiam się czy dając na ścianie szczytowej od wew. oraz kolankowej styro 10cm 0,038 lub 0,040 wystarczy?

Na stopie planuje 30cm styro.

W końcu zebrałem się i podliczyłem wszystkie koszty w jeden plik.

Może nie będę się rozpisywał z podziałem na materiały bo jest tego trochę w excelu.

Start-działka, adaptacja, kierbud, dokumenty związane z budową= 10 469,80 zł

SSO

Stan zero-geodeta, archeolog, materiały, robocizna= 30 934,97 zł

Parter-podasze-dach materiały, robocizna, = 95 447,27 zł

Obecny koszt budowy sso=126 382, 26 z pokryciem papą i pełnym deskowaniem. Rozpoczęcie 1.10. zakończenie ok połowy grudnia. Przestoje jakie były to ok 2 tyg jakie się pojawiły z powodu pogody.

Czy to dużo? dla jednych tak, dla innych nie. Dla nas ważne było wykonanie w tym roku sso, ekipa żyje średnimi cenami na naszym terenie i roboty ma sporo. Nie brałem najtańszej i najdroższej, długo nie szukałem bo właściciela znam od 12 lat, ale dla porównania rozeznanie robiłem. Trzymali w miarę porządek, sprzątali w miarę po sobie nie było alkoholu.

Dziś przyszła szafka rack triton 12U rxa-12-as4-cax-a1

Jak już przyjdzie czas większych porządków po tynkach i wylewkach zamontuje patch panel, switch, listwę zasilającą rack, półki na rejestrator, multiswitch pod rtv, router do światłowodu, miejsce na dysk sieciowy, zaślepki itp.

http://image.ceneo.pl/data/products/3430107/f-szafa-19-quot-delta-b-12u-400-rba-12-as4-cax-a1-triton.jpg?=0e5f3

Tak zaplanowałem sieć w domu. Oczywiście wifi również będzie. Lan zostanie wyprowadzony na zew. na każdy róg jeśli w przyszłości będę kombinował z jakimś podglądem.

sie%2525C4%252587%252520lan.jpg

Edytowane przez cob_ra

Widzę, że jakaś skrzynia komputerowa się szykuje. ;) Też planuję jakiś centralny punkt (chyba pod schodami w salonie) gdzie stanie cały ten komputerowy bajzel. Właśnie rozważam w związku z tym jak stamtąd przeciągnąć sygnały do pracowni komputerowej, która po ścianach znajdować się będzie 15m dalej i piętro wyżej. Potrzebować tam będę AV do 2-3 monitorów i jakieś USB na peryferia. Właśnie analizuję Display Port, bo na jednym kablu można mieć 4 monitory 1080p i USB. Tylko jeszcze nie wiem z czym ten DisplayPort się je (w sensie separacji sygnałów).