cob_ra 16.12.2018 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Dzięki, W ostatnich dniach skończyłem obróbkę podbitki, tj listewki przy ścianie, listweki na łączeniach desek, kątowniki. Pozostało zawołać blacharza na wyrobienie nowych osłon na płatwie i zrobienie obróbki na małej szopce na narzędzia. Dzisiejszy poranek powitał kilkoma cm śniegu. Na ten rok to już wszystko z prac. Z wiosną ruszam z deskami na płot i barierkę na tarasie. Muszę poszukać blachy perforowanej czarnej na zaślepienie otworów pod wentylację dachu w podbitce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 31.12.2018 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 Podsumowanie grudnia i 2018 roku Grudzień:Zużycie w T1 93kWhZużycie w T2 225kWh Koszt ok 139,20gr I cały rok 2018 Zużycie w T1 675kWhZużycie w T2 1414kWhRazem 2089kWhWyprodukowanej energii 6856kWh Koszt ok 933,65 zł Startów sprężarki co 738Liczba godzin pracy sprężarki co 887 Startów sprężarki cwu 927Liczba godzin pracy sprężarki cwu 367 2017 2018 1496h 1254h czas pracy sprężarki 1280 1665 ilość startów sprężarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 03.03.2019 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 (edytowane) W tamtym roku zgłaszałem chęć udziału w programie PGE Moja energia „Włącz się na Przyszłość”. Od kilku dni zaczął działać poprawnie moduł zliczający zużycie energii domu, dodatkowo mam 2 końcówki zarządzalne do załączania i wyłaczania różnych urządzeń z tym zestawem jest tablet od PGE. Tak to wygląda na screenach. Edytowane 3 Marca 2019 przez cob_ra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 03.03.2019 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 U mnie przystąpienie i instalacja zaplanowana jest na 7 marca. Czy wymieniali Ci licznik ? Pytali mnie o wolne miejsce w rozdzielni, a ja takiego nie mam i zastanawiam się czy to duży problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 03.03.2019 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 (edytowane) Licznik pozostał taki sam, u mnie zajeli jedno miejsce w rozdzielni. Montaż bezinwazyjny, pobrali napięcie z różnicówki, a sam pomiar jest poprzez takie "tuleje" montowane na przewodach fazowych wlz w rozdzielni. A masz możliwość rezygnacji z jednego bezpiecznika? Tzn przepiąc kable pod sąsiedni? Na samym początku zliczanie nie działało, ale po wypuszczeniu aktualizacji miernika i pobraniu automatycznie od razu jest widać zużycie. Tak to wygląda, Taka zabawka, jakbym miał za to płacić to bym nie kupił. Do włączania i wyłaczania urządzeń wolę sonoofa. Wg mnie lepiej się sprawdza niż te ich przystawki do gniazdek. Edytowane 3 Marca 2019 przez cob_ra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 24.03.2019 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Jak oceniasz ten gadżet od PGE ? U mnie mają być 27 i zrobić instalację, do 3 razy sztuka. Wiesz może jaki jest koszt rozliczania prądu w PGE co miesiąc a nie co pół roku jak mam teraz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 01.04.2019 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 Zabawka fajna, ale jakbym miał za nią zapłacić to już nie fajna. W zasadzie służy mi jedynie do podglądu zużycia. Nic więcej..... . Nie ma podziału ile w 1, 2 taryfie pobrano prądu... . Tu za marzec. A jeśli chodzi o stawki z fv to takie mamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 14.07.2019 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2019 (edytowane) Ogarniamy powoli ogrodzenie frontowe. Przymocowane profile pod deski. Cześć desek wyrobiona i pomalowana 2x. Zielsko powoli rośnie, w porównaniu do tamtego roku jest tak. Ile by mnie osy nie żądliły nie było problemu, ale ostatnio jak mnie dziabnęła w głowę przy szyi tak wylądowałem na npl+sor 24h obserwacja. W pewnym momencie pulsu i ciśnienia nie dało się zmierzyć czułem się, że odpływam..... A to wszystko w ciągu godziny. Niestety przez nieuwagę przy koszeniu trawy przy drzewkach. Edytowane 14 Lipca 2019 przez cob_ra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 08.09.2019 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2019 Wczoraj prawie skończyłem ogrodzenie od frontu. Zostało mi przykręcić 6 małych kawałków, zrobić lekkie poprawki wizualne co mnie kolą w oczy. A tak to wygląda: W ogródku zmian nie widać dużych, ciągle przybywa roślin, bylin, drzewek a i przyrosty od wiosny na Katalpie, Glediczi, Metasekwoi są dla mnie imponujące-prawie 1m w sezonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 06.10.2019 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2019 Hej cob_ra! Ależ u Was zarosło Pięknie macie. Tak sielsko i romantycznie! A za ogrodzenie, to wielkie brawa Ci się należą Tak długiego ogrodzenia frontowego, to jeszcze nie widziałam. I do tego samorobione Naprawdę szacun. Wyszło elegancko. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 16.10.2019 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2019 annatulipanna Dzięki za opinię, było dużo pracy włożone. Na szczęście udało sie zrobić przed pójściem żony do pracy. Teraz to już ja w domu jestem niańka, póki córka nie osiągnie wieku na przedszkole. Z nowinek, padła płyta pcb od kinetica. Gdzieś dostała się woda i sobie krople wisiały na styropianie nad płytą. Poszło zwarcie i bezpiecznik oraz mostek spalony. Co dalej zobaczymy już 3 tygodnie czekam u elektronika na diagnozę i naprawę. Mam nadzieje, że tylko mostek db106 poszedł. Ale widać też nadpaloną ścieżkę. Sam niestety nie mam takiej wiedzy aby pomierzyć co jest jeszcze uszkodzone. Sterownik z panelem wygląda na sprawny, uruchamiał się. Ale nad tym mostkiem pojawiał się łuk elektryczny.... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 22.10.2019 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2019 Dziś wychodzę, a tu kołeczki nabite. Dzwonię do znajomego a on, niebawem będziesz miał nowe przyłacze z pge. Mam nadzieje, że skończą się problemy z napięciami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 07.11.2019 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Zmotywowany działaniem kolegi uciu zabrałem się po trochu do lamp do ogrodu. Brakowało chęci czasu itp do ogarnięcia tematu. Działając na jego opisie stworzyłem kopię jego lamp. Jedna lampa zasilana diodami led 28,8W+zasilacz 12V. Kolejną zrobię opartą na oprawce i żarówce G9. Porównam oświetlenie i podejmę decyzję jakie będzie źródło światła. Ale przymierzam się do G9 ze względu na łatwiejszą i idąc w niższe zużycie prądu. Profil aluminiowy 80x40+zaślepka. Struktura nadana poprzez szlifowanie na taśmie papierem ściernym 60. Lamp mam do wykonania minimum 30szt. A takie są efekty: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 07.11.2019 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 ładnie, ładnie:-) Pomysł z żarówką G9 super bo jednak z lutowaniem i diodami trochę czasu schodzi. Zapodaj potem jakieś porównanie diód led i żarówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 07.11.2019 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Po weekendzie powinna przyjść paczka z żarówką i oprawką. Będzie chwila i zrobimy porównanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 13.11.2019 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2019 Niestety zarówka całkowicie odpada. Nawet zrobienie małego kloszuka tylko pod zarówkę daje tyle co nic. Widac na lampie punktowe światełko. Wracamy do punktu wyjścia i oświetlenie na taśmach led oraz zasilaczach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 01.12.2019 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2019 (edytowane) W końcu ogarnąłem temat szafki pod akwarium. Po nowym roku zamawiam szkło, wymiar baniaka 210x60x50 planuję. Stelaż z profila 50x50x4 Edytowane 2 Grudnia 2019 przez cob_ra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 01.12.2019 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2019 nie widać fotek...:-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 02.12.2019 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2019 A teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 17.01.2020 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 Temat oświetlenia podjazdu mam za sobą. Jest zamontowany jeden zasilacz na wszystkie 14 lampek. W sumie koszt wyszedł około 60zł za lampę jeśli wszystko policzyłem dobrze. Kolejnym etapem będzie zrobienie i zamontowanie kilku lampek na ścieżce i podświetlenie kilku ciekawszych drzewek. Ale to zabawa na odległy czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts