Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czas na Gryf w wolnych chwilach

Recommended Posts

• Odpowiedzi 689
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na początku było szereowo, ale że na odcinku ponad 60mb i 10mb taśmy led na ostatniej lampie miałem spadak napięcia o 4V dałem z drugiego wyjścia zasilacza kabel pod ostatnią lampę, obwód mi się można powiedzieć zamknął.

Zasilacz dałem 200W( z ledów wychodzi 160W+zapas)+sonoff.

Edytowane przez cob_ra

• 2 weeks później...
Na początku było szereowo, ale że na odcinku ponad 60mb i 10mb taśmy led na ostatniej lampie miałem spadak napięcia o 4V dałem z drugiego wyjścia zasilacza kabel pod ostatnią lampę, obwód mi się można powiedzieć zamknął.

Zasilacz dałem 200W( z ledów wychodzi 160W+zapas)+sonoff.

Hej a ten zasilacz i sonoff masz gdzieś w pomieszczeniu czy na zewnątrz?

• 1 month później...

Ostatnio mam niechęć do czegokolwiek, ale człowiek się zmusza i coś jeszcze robi.

Zrobiłem barierkę na tarasie.

span>

span>

W weekend znajomy wpadł i wywiercił studnię pod podlewanie ogrodu. Zostało zamontować pompę. Głebokość 22m,

Edytowane przez cob_ra

Droga to zabawa z własną studnią ? Prąd pewnie do pompki potrzebny.

Zabawa tym droższa im masz głębiej wodę:-)

U mojej siostry wystarczył ręczny zestaw z allegro u mnie potrzebna była wiertnica jak na polu naftowym :-)

[ATTACH=CONFIG]441432[/ATTACH]

Edytowane przez uciu

• 1 month później...

Czas urlopu więc 2 tygodnie spędzone wokół domu. Przez 2 lata wiele miejsc opanowała tojeść rozesłana-masakryczna roślina. Cześć roślin przez nią mamy wrażenie, że wynikło. Było rwanie, kopanie, grzebanie i wywalania tego go..wna. Cześć zielska posadzone na nowo po wyciągnięciu z korzeni tojeści. Cześć trawnika zostało zdjęte i zasypanie korą. Przy rododentronach posadzone żurawki, po drugiej stronie działki zdjęta trawa 80cm i będzie ciąg hortensji ogrodowych-czekamy na ukorzenienie sadzonek pobranych z cięcia wiosennego. Dosadziliśmy trochę iglaków m.in świerk hoopsi. świerk szczepiony kłujący, jodła górska compakta, świerk wschodni i parę innych, którym zerwałem za wcześnie opis i już nie pamiętam nazwy.

Zrobiłem doniczki z resztek modrzewia, postawiliśmy tunel foliowy. Posadziłem ziemniaki :D

LdbBOP7.jpg

cauIcKF.jpg

YOitLWs.jpg

89eoxt7.jpg

gJkbhCB.jpg

I na koniec zdjęcie kawałka z góry

ruSIQjH.jpg

• 1 month później...

Kolejne krzaki dosadzone, już nawet nie pamiętamy nazw wszystkich, doszły klony, klony palmowe, japońskie, rododendrony, trochę bylin, Dereń kousa China girl, magnolia genie. Zaczyna się robić zielono. Trawnik dostał w sumie 4 razy od wiosny nawozy. Był w kiepskim stanie, małe dawki, ale cześciej-Miwena+mocznik. Zagęścił się ładnie i dostał soczystego koloru.

Z ciekawych roślin dostaliśmy od mojej mamy około 15 sadzonek Maliny zachodnich Indian (z jęz łac. Rubus rosifolius)?

fOU79IG.jpg

765GG9e.jpg

Kącik klonowy

0oyCiPm.jpg

Pod oknami również mała zmiana, prawdopodobnie w ciągu najbliższych miesięcy, roku cały dom zostanie obsadzony roślinami.

Jktld5B.jpg

S1H2noj.jpg

RiLP5NH.jpg

9AJGhLJ.jpg

I kilka ogólnych

2k5JEe2.jpg

UOomPF8.jpg

Tak było w kwietniu 2018r

8IewEAS.jpg

Tak było w lipcu 2019r

A7ohK6M.jpg

Tak jest w maju 2020r.

lJsjdjR.jpg

Jeszcze małe zmiany w salonie i kuchni, kolorystyczne.

cWjoTkP.jpg

0RkqezH.jpg

Kuchnia

Było

lch7yXa.jpg

Jest

OIak3cI.jpg

Edytowane przez cob_ra

Zależy od miejsca, częściowo ma "angielski kant" częściowo jest zastosowane obrzeże ekobord. Z czasem będzie granitowe, zbieram siły i chęci na zamówienie na następny rok granitu na podjazd to i zrobię obrzeża jak być powinno kamienne aby nawiązać do reszty. Plastik to pozostałość poprzednich kombinacji i jak jest to go daje.

Żona wróciła do pracy w tamtym roku a portfel jest jeszcze mniejszy..... coś jest nie tak.... .

Wczoraj byliśmy w KZD w Nowym Dworze, nabyliśmy trochę zieleniny,

Jabłoń ozdobną 'Royalty' jeśli dobrze pamiętam,

hagfWvG.jpg

Oraz

Wiśnia piłkowana

9TLxX52.jpg

Brakowało nam takich barw w ogródku.

Jeszcze widziałem sosnę, ale rosła w gruncie w ogrodzie i nie miałem jak się dowiedzieć co to za gatunek? Może ktoś podpowie?

Podobna do SCHWERINA 'WIETHORST'

7OFMTtT.jpg

PS. Te kable są do jutra póki nie kupię taśmy do wiążania pnia i ogarnę porządnę kołki do podpory. Niestety mocno wieje a szkoda mi drzewek.