Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czas na Gryf w wolnych chwilach

Recommended Posts

• Odpowiedzi 689
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytam, bo mój projektant od WM (w związku z kanałami WM w stropach, bo nie chcę podwieszanych sufitów) nakazał w stropie nad parterem dać 20 cm styro. I teraz nie wiem czy nie zauważył że jest to pełne piętro i dopiero strop nad piętrem będzie na bogato ocieplony, czy tak się robi. Wg mnie 20cm w strop "środkowy", skoro można puszczać rury fi 50, to jednak gruba przesada i "szukam akceptacji" ;)

A propos stropu, to dostałem ofertę na strop Granord. Niby wygląda tak samo jak teriva, tylko jest "delkatniejszy", znacznie cieńszy ale tańszy prawie o 10 tys. zł w stosunku do "masywnej" terivy. Zastanawiam się czy wynika to tylko z braku przewymiarowania który powszechnie bezsensownie stosują konstruktorzy dla "bezpieczeństwa" i czy w związku z tym teriva może po przeliczeniu być równie tania.

Wg mnie 20cm w strop "środkowy", skoro można puszczać rury fi 50, to jednak gruba przesada i "szukam akceptacji" ;)

troche bez sensu te 20 cm styro. Daj tyle żeby tylko rury schować, albo 8cm albo te 5cm, zależy jakie rury użyjesz. Bo niby po co tyle styropianu? Ten projektant od WM to niezły mistrz - poczytaj też w watku o kanałach elastycznych tam Ci powiedzą to samo.

Co do stropu to widzę że ten granord co raz mocniej zaczyna działać. Bo mój sąsiad też będzie z niego robił strop.

Tak, szwagier mogego dobrego kolegi. Jestem zadowolony robią wolno, spokojnie. Wolą przyjechać kolejnego dnia lub innego dokończyć, niż na siłę szybko. Cenią się najlepiej tzn najlepsze ceny jak wyceniałem w Skierniewicach. Podobno w Łyszkowicach też mają znośne ceny. Ale tak daleko nie wybiegałem.

Skrętka jest trochę grubsza, stad pomysł na kabel typowy. Kat.6 ma większą przepustowość niż 5. Jak cenę mam prawie taką samą to bez sensu się cofać.

Tak, drzwi postawione tak samo jak suwanka na poszerzeniu ze styroduru typowo pod taką funkcję. Nam drzwi też się podobają, w katalogu nie wyglądały tak jak w rzeczywistości.

Spinki pod kable tylko plastik. Nic metalowego.

Aiki, odnoścnie taśmy i gowoździa? bo nie kumam. Zachmielony jestem dziś.

Używałem takich "tetek" oraz pojedyńczych

21412ff72d61829dd1c162a1e0b9f027.jpg

http://cdn32.pb.smcloud.net/s/files/t/cc/4c/92/4ebe0ec7fe/uchwyt-kablowy-aks-zielonka-uwpp-2x612_2619324.jpg

Jak się nazywa nie powiem, od kumpla leketryka wziąłem po jednek szt. i poszedłem do elektrycznego kupić paczkę.

Wracając do punktu wyjścia.

Elektryka gotowa na tip-top pod tynki. Czekam tylko na kabel rtv po weekendzie i układam. Potem ocieplenie ścian garaż-dom i oczekiwanie na tynki.

Najgorsze, że powinienem się uczyć od egazminów w robocie w maju po 2 latach kursu, a co innego w głowie.

Edytowane przez cob_ra

Niestety, zmieniłem robotę, poszedłem na kolej i trafiłem na kurs rewidenta taboru.

8,5 roku pracować w firmie IT, miałem dość. Rzygałem już serwisem, przetargami, sklepem i wszystkim co z tym związane. Teraz dyżur 12h w "turnusie" i spokój.

edit

Przemek, muszę się do Ciebie odezwać po wypłacie ws. puszek rozpeżnych do WM.

Edytowane przez cob_ra

Blacha aluminiowa w pasku. Widziałem w obi i na pewno w hurtowniach elektrycznych też mają.

Tnie sie taką na paski przebija gwóźdź i do sciany. Niektórzy jeszcze wiercą i dają kołek drewniany.

Kable sie układa i zagina końce blachy na kable.

Stare elektryki tak robią z tego co wiem.