Przemek Kardyś 14.02.2016 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Ja robiłem po, ale przed tynkami robiłem przepusty i osadzałem obręcze ocynkowane. Teraz zrobiłbym przed tynkami i odnogi dał na równo z pustakiem żeby nie wystawały, ale trzeba odpowiednio zorientować puszki, czyli wiedzieć gdzie będą rozdzielacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 17.02.2016 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 cob_ra, skoro puszczasz kanały WM po stropie, to jaką on będzie mieć konstrukcję? Ile tam styro planujesz wrzucić, jakie kanały, ile wylewki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 17.02.2016 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 (edytowane) Strop to teriva z nadbetonem. Styropian planuje 30cm. Czy wylewka bedzie czy płyty osb to jeszcze zobaczę. Kanaly pe-flex 75mm. Edytowane 17 Lutego 2016 przez cob_ra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 17.02.2016 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Pytam, bo mój projektant od WM (w związku z kanałami WM w stropach, bo nie chcę podwieszanych sufitów) nakazał w stropie nad parterem dać 20 cm styro. I teraz nie wiem czy nie zauważył że jest to pełne piętro i dopiero strop nad piętrem będzie na bogato ocieplony, czy tak się robi. Wg mnie 20cm w strop "środkowy", skoro można puszczać rury fi 50, to jednak gruba przesada i "szukam akceptacji" A propos stropu, to dostałem ofertę na strop Granord. Niby wygląda tak samo jak teriva, tylko jest "delkatniejszy", znacznie cieńszy ale tańszy prawie o 10 tys. zł w stosunku do "masywnej" terivy. Zastanawiam się czy wynika to tylko z braku przewymiarowania który powszechnie bezsensownie stosują konstruktorzy dla "bezpieczeństwa" i czy w związku z tym teriva może po przeliczeniu być równie tania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 17.02.2016 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Wg mnie 20cm w strop "środkowy", skoro można puszczać rury fi 50, to jednak gruba przesada i "szukam akceptacji" troche bez sensu te 20 cm styro. Daj tyle żeby tylko rury schować, albo 8cm albo te 5cm, zależy jakie rury użyjesz. Bo niby po co tyle styropianu? Ten projektant od WM to niezły mistrz - poczytaj też w watku o kanałach elastycznych tam Ci powiedzą to samo. Co do stropu to widzę że ten granord co raz mocniej zaczyna działać. Bo mój sąsiad też będzie z niego robił strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 17.02.2016 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Dzięki, grubość styro będzie przedmiotem walki -- bo może po prostu ja coś przekręciłem po wczorajszej rozmowie wieczornej, a dzisiaj nie mogłem się dobić. cob_ra -- Ty w końcu sam kleciłeś projekt WM na podstawie info z forum, czy zleciłeś obliczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 17.02.2016 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Sam kleiłem z pomocą forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 20.02.2016 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Suwanka zamontowana, wczoraj drzwi z Kolna przywieżliśmy. Elektryka się powoli składa. Parę fotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 23.02.2016 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Można powiedzieć, że jakby nie brama to byłby SSZ. Koszt na tą chwilę 17100 okna, drzwi wejściowe, montaż z pianką i taśmami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 23.02.2016 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 okna montował ktoś lokalny? Jesteś zdowolony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 23.02.2016 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Tak, szwagier mogego dobrego kolegi. Jestem zadowolony robią wolno, spokojnie. Wolą przyjechać kolejnego dnia lub innego dokończyć, niż na siłę szybko. Cenią się najlepiej tzn najlepsze ceny jak wyceniałem w Skierniewicach. Podobno w Łyszkowicach też mają znośne ceny. Ale tak daleko nie wybiegałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 26.02.2016 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Skrętka rozprowadzona, poszło prawie 400m. Ok 300m kat6 pod sieć, i ok 100m pod ewentualny monitoring. Jeszcze muszę zakupić kabel pod alarm, czekam na kabel rtv. Elektrykę jutro będziemy kończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 26.02.2016 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 WitamJaki kabel do alarmu?-skrętka nie pociągnie? i dlaczego kat 6 a nie popularna 5? Ładne drzwi-postawione na xps-ie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 27.02.2016 06:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Skrętka jest trochę grubsza, stad pomysł na kabel typowy. Kat.6 ma większą przepustowość niż 5. Jak cenę mam prawie taką samą to bez sensu się cofać. Tak, drzwi postawione tak samo jak suwanka na poszerzeniu ze styroduru typowo pod taką funkcję. Nam drzwi też się podobają, w katalogu nie wyglądały tak jak w rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 27.02.2016 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Ładnie... trochę nawet za ładnie jak dla mnie. Powiedz mi co to za spinki do kabli, bo ja miałem plastikowe i nawet nie wiem jak szukać tych metalowych. Jakiegoś linka wrzuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 27.02.2016 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 To chyba blacha w taśmie i gwóźdź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 27.02.2016 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 (edytowane) Spinki pod kable tylko plastik. Nic metalowego. Aiki, odnoścnie taśmy i gowoździa? bo nie kumam. Zachmielony jestem dziś. Używałem takich "tetek" oraz pojedyńczych http://cdn32.pb.smcloud.net/s/files/t/cc/4c/92/4ebe0ec7fe/uchwyt-kablowy-aks-zielonka-uwpp-2x612_2619324.jpg Jak się nazywa nie powiem, od kumpla leketryka wziąłem po jednek szt. i poszedłem do elektrycznego kupić paczkę. Wracając do punktu wyjścia. Elektryka gotowa na tip-top pod tynki. Czekam tylko na kabel rtv po weekendzie i układam. Potem ocieplenie ścian garaż-dom i oczekiwanie na tynki. Najgorsze, że powinienem się uczyć od egazminów w robocie w maju po 2 latach kursu, a co innego w głowie. Edytowane 27 Lutego 2016 przez cob_ra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 27.02.2016 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 To ości są. Egzamin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 27.02.2016 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 (edytowane) Niestety, zmieniłem robotę, poszedłem na kolej i trafiłem na kurs rewidenta taboru. 8,5 roku pracować w firmie IT, miałem dość. Rzygałem już serwisem, przetargami, sklepem i wszystkim co z tym związane. Teraz dyżur 12h w "turnusie" i spokój. editPrzemek, muszę się do Ciebie odezwać po wypłacie ws. puszek rozpeżnych do WM. Edytowane 27 Lutego 2016 przez cob_ra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 28.02.2016 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Blacha aluminiowa w pasku. Widziałem w obi i na pewno w hurtowniach elektrycznych też mają.Tnie sie taką na paski przebija gwóźdź i do sciany. Niektórzy jeszcze wiercą i dają kołek drewniany.Kable sie układa i zagina końce blachy na kable.Stare elektryki tak robią z tego co wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts