Przemek Kardyś 28.02.2016 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Ja nawaliłem ości, bo się bałem że jak dam kilka kabli zaraz obok siebie, to się tynk nie będzie trzymał. Niepotrzebnie, bo tynk gipsowy trzyma się wszystkiego. edit Przemek, muszę się do Ciebie odezwać po wypłacie ws. puszek rozpeżnych do WM. Dobry pomysł. Zapraszam. Teraz robię ładniejsze i są mniej upaprane silikonem, a mam pomysł na następny upgrade, to już będą całkiem profesjonalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 28.02.2016 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 (edytowane) Dobry pomysł. Zapraszam. Teraz robię ładniejsze i są mniej upaprane silikonem, a mam pomysł na następny upgrade, to już będą całkiem profesjonalne. A powiedz mi jeszcze jak to jest ze średnicą krócca, który idzie przez strop. Dorabiasz do konkretnego anemostatu? Średnica otworu w stropie jest u mnie 150mm. Znów zastanawiamy się,czy zamiast małego kibelka nie zrobić garderoby. Zawsze to parę szaf mniej. Póki jeszcze kanalizacji i hydrauliki nie ma musimy nasilić myśli i podjąć decyzję. Edytowane 28 Lutego 2016 przez cob_ra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 28.02.2016 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Jedni chcą wszystkie anemostaty mieć fi 125, bo to da się obgonić jedną otwornicą (Bóg mi światkiem, że nie wiem co sobie taki klient myśli, ale na pewno ma rację), a inni różnicują w zależności od ilości podłączonych rur (jedna rura - fi 100, dwie rury - fi 125, trzy rury - fi 150). Ja robię skrzynki i nituję je z handlowymi rurami wentylacyjnymi (sztywne spiro, albo rzadziej zagniatane wzdłuż na zakładkę), więc jak masz otwór fi 150 to się raczej rura fi150 (w środku) nie zmieści. Na Twoim miejscu zrobiłbym wszędzie fi 125 i zostanie miejsce na piankę do uszczelnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 28.02.2016 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Rozumiem. Powoli ocieplam ściany szczytowe od wew. Sądziłem, że to bardziej upierdliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 28.02.2016 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Tylko po co te kołki? Pod dachem raczej słabo wieje, więc to niepotrzebna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 01.03.2016 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Wiem, ale i tak kołków na zew. nie wykorzystam. Styro kleiłem na grzebień to i kołek nie potrzebny, ale niech tam będą, dostałem to wykorzystałem. Elektryka gotowa do tynków. Skrętka gotowa, czekam tylko na kabel do alarmu, koncentryk do rtv aż mi przyjdzie. Powoli zaczynam garaż ocieplać od wew. W skrócie tak to wygląda. ] No i garaż i bałagan. Coś mi wczoraj nie szło z płytami i parę szczelin zostało pomiędzy, muszę to uzupełnić lub/i dokładnie opiankować Parapety obsadzaliście przed tynkami czy po? Będą dębowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 01.03.2016 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 (edytowane) No i garaż i bałagan. Coś mi wczoraj nie szło z płytami i parę szczelin zostało pomiędzy, muszę to uzupełnić lub/i dokładnie opiankować Wg mojej skromnej opinii szkoda pieniędzy i pracy na piankowanie. Tam nie będzie przecież przeciągów. Jak liczyłem OZC to wyszło że straty z domu na rzecz garażu (ocieplona styro EPS 15 031 vs nieocieplona) to 1MWh/rok, przy czym ja mam garaż 2-stanowiskowy i wpisany w obrys (a w tym wypadku należałoby zaznaczyć, że wychodzi poza obrys). No, chyba że z zewnątrz garażu nie będziesz ocieplać? PS Elektryka piknie zrobiona. Może się usługowo podejmiesz? Edytowane 1 Marca 2016 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 01.03.2016 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Niby, chociaż w ozc nie brałem pod uwagę liczenia garażu czy z ociepleniem czy bez. Przyjąłem, że ma być ocieplenie. Elektryka z dużą pomocą kolegi z kolegą. Niestety termin troszkę gonił mnie w tej kwestii a jeszcze ja i młodzież rozłożyła się i musiałem 2 tyg mieć oko na młodego. Co do usług elektrycznych, jestem noga w tym temacie, mogę pociągnąć kabel z miejsca w miejsce, pokuc dziury ale spinać i planować to nie mam głowy. Za dużo tego wyszystkiego jest przy budowie a czasu to już w ogóle mało. Jakby tydz. miał 14 dni, a doba 48h to byłoby nawet ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T0MII 01.03.2016 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Parapety obsadzaliście przed tynkami czy po? Będą dębowe. Raczej po, żeby tynkarz mógł łatą wyciągnąć płaszczyznę wokół okna. Wstawi tam kątowniki a tam gdzie parapet deskę. Wystający parapet będzie mu mocno utrudniał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 09.03.2016 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Nuda i niewiele się dzieje, 2-3 dni w tygodniu po poł dnia, niewiele można zdziałać. Garaż cały oklejony styro od strony domy, okna na strychu obłożone styro i przygotowany cały szczyt do siatki i kleju. Drugi szczyt w połowie zrobiony siatką i klejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 12.03.2016 15:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 (edytowane) Wczoraj chłopaki wymienili pakiety szybowe w suwance. Obie szyby od strony salonu pękły lukiem od podkladek do ram drzwi. Najprawdopodobnie albo wina pakietów lub podkładek, które mogly być zbyt odsunięte od krawędzi szyby. Reklamacja została uznana i dostałem nowe szyby. Po weekendzie planujemy ruszyć z pracami wod-kan, tak aby bylo jak najmniej kucia po tynkach. Z ciekawostek dziś zobaczyłem paliki i oznaczenia dotyczące przyłącza prądu do działki. Edytowane 13 Marca 2016 przez cob_ra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 15.03.2016 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 (edytowane) Dziś pierwszy dzień prac nad wod-kan. Koledzy w 3 wzięli się za roboty i przygotowania instalacji przed tynkami, aby potem nie kombinować, kuć i niszczyć pracy tynkarzy. Pierwsze podejście w kuchni. Instalacja wodna będzie na styro 5cm, potem kolejne 5 i jeszcze jedna warstwa 5. Przygotowanie pod rozdzielacz do op. pom. gosp. pod pralkę i mały zlewik Edytowane 15 Marca 2016 przez cob_ra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 19.03.2016 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Dzisiejszy dzień zaowocował położenie przewodów pod alarm. Poszło prawie 100mb. Przyciąłem piankę na równo ze ścianą, która wypełnia wolne miejsca po piankowaniu pexów i podejść do kanalizy. Przed tynkami pozostało mi zaciągnąć klejem pozostałą cześć styro w garażu i parę drobiazgów jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 19.03.2016 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Odkurzacza centralnego nie będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 19.03.2016 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Nie przewiduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 19.03.2016 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Lubię to! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 19.03.2016 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Zbieram myśli, jeden geberit jest wciągnięty w ścianę w łazience i zostanie zatynkowany. Drugi w małym WC jest do ściany przymocowany. No i teraz mam zagadkę, czy po tynkach obudować KG, czy przed tynkami obmurować i otynkować i będzie solidniej. Skłaniam się ku drugiej opcji, a Wy jak robicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 19.03.2016 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Jak chcesz solidnie, to daj dwie płyty GK. W starym domu tak chciałem i tak zrobiłem. W nowym daję jedną płytę. LEY NAMUR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 22.03.2016 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Powoli zbiżamy się do tynków, po 4 kwietnia mają chłopaki wejść. Garaż jak i wejście na strych skończyłem. Na to tynk pójdzie więc się nie spuszczałem zbytnio. Pion jest i to najważniejsze. Odchyłki są po ok 1mm nie więcej. Reszta przyłaczy wod-kan Łazienka W korytarzu wyjście dla rurek od ogrzewania podłogowego, zatynkują ale wystarczy podciąc tynk i będzie można wejść przewodami. Nie trzeba będzie kuć ściany i mniej szkód będzie. Małe WC I zacząłem robić elewację, ale to tylko to miejsce gdzie mam taras, tylko dlatego, że jak będą wylewki robione to wpadłem na pomysł zrobienia również wylewki na tarasie, a jednocześnie drzwi już obsadzone razem z taśmami zew. to i trzeba zasłonić. Kołki 24cm+frezem otwór na 20mm. To tego muszę kupić styro 2cm i robić zaślepki. Tylko czy nie przesadzać i robić białym czy szukać grafitu. Na ten tydz. ostatnie zdjęcie. Zebranie wszystkich kabli alarmu w jednym punkcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 22.03.2016 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Kup gotowe białe zatyczki i się z tym nie męcz, ani nie zastanawiaj zbytnio. Fajnie to wszystko wygląda. Świetna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts