cob_ra 22.03.2016 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 (edytowane) Dzięki, powoli coś się dłubie. Czego nie daje rady sam lub nie mam czasu na drążenie tematu wołam znajomych co się tym zawodowo zajmują. Edytowane 22 Marca 2016 przez cob_ra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 22.03.2016 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 A ja męczę i męczę samemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 22.03.2016 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Ogólnie podziwiam osoby, co tak dużo osiągnęły swoją pracą. Mi niestety albo brakuje cierpliwości, albo czasu albo wiedzy, przez co bujam się godzinami albo rzucam packą bo coś nie idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 22.03.2016 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Męczę to się Ja.W pracy urlop, budowa za płotem a nie można z domu nosa wychylić, Tylko se przez okno patrzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 22.03.2016 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Pracoholik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 31.03.2016 05:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Zleciłem projekt przyłącza wodociągu 400zł z uzgodnieniami. Zastanawiam się nad piankowaniem styro na elewacji. Problem mam ponieważ płyta ma 20cm grubości. I jak jest spasowane i na 1-2mm sczelina to jest problem z włożeniem pistoletu i przesunięciem go w poziomie aby uszczelnic dobrze. Zastanawiam się nad takim mykiem, przyklejam płyte na klej z worka. Czoła płyt traktuje klejem w piance, a od zew. wkładam pistolet na kilka cm i doszczelniam połączenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 31.03.2016 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Uciapiesz się tylko pianką i szlag Cię trafi prędzej czy później, a efekt mizerny - sam tak zaczynałem. Lepiej załóż na pistolet końcówkę z jakiegoś kartusza po silikonie i oklej dobrze taśmą izolacyjną żeby nie odpadł. I uważaj żeby nie piankować w pełnym słońcu, bo Ci może pianka zniknąć zanim zastygnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 31.03.2016 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Zostało mi do wbicia kilka kołków i założenie zaślepek styropianowych i można zabierać się za zatapianie siatki. Dziś przyszły mi listwy przyokienne, okapnikowe oraz narożniki. Można powoli bawić się. Następna wnękę będę robił od frontu i możliwe, że cały front póki temperatury sa niewielkie a i operowanie słońca nie daje się we znaki. Efekty na dziś. Dekielki robiłem sam, w sumie wieczorami nie było co robić to wkrętarka, otwornica i jazda. Zawsze parę groszy na piwo zostanie. A przy robocie to idzie go sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 03.04.2016 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Wnęka tarasowa praktycznie skończona, został do położenia jedne pas siatki i przelecież pacą z papierem aby wygładzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 06.04.2016 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Z jedniodniowym poślizgiem wczoraj zawitała wieczorem ekipa tynkarska. Przywieźli materiał, rozpakowali się. Od dziś 8 rano stawili się i przygotowują się do tynków. Tynki Dolina Nidy-zeta. Mały pomocnik w akcji. Przygotowana i wyrównana ziemia pod siatkę przeciw kretą. Zakupiliśmy 4 drzewka owocowe, parę krzaków. Już uzbierało się kilka krzewów i czeka na przygotowania do sadzenia zadołowane w doniczkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 11.04.2016 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 (edytowane) Dziś od 8 do 16 ekipa wykonała przyłącze elektryczne do działki. W sumie od otrzymania warunków i podpisania papierka minęło ok pół roku w PGE. Zacząłem rozwijać siatkę na krety, w wolnej chwili będę zwoził i zasypywał ziemią. Coś widać, chociaż słabo. Mamy zakupionych parę drzewek owocowych: wiśnia, gruszka, 3 jabłonie. Mamy też już kilkanaście krzaków i drzewek do ogrodu, które czekają zadołowane w doniczkach i powoli rośnie: katalpa, metasekwoja chińska, choina kanadyjska, sosna rumelijska, klon palmowy, kalina i parę innych krzaków, których nazwy nie pamiętam. Wygląda na to, że nasze próbu ukorzenienia różnych gałązek iglaków powiodły się. Po zimie nadal większość jest w dobrej kondycji. Edytowane 11 Kwietnia 2016 przez cob_ra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 11.04.2016 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Elegancko. Ja chyba posadzę jakieś warzywa, zeby było co jeść, bo idzie chudy rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 16.04.2016 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 (edytowane) Od wczoraj mamy kolejny etap za sobą. Mamy tynki. Dom wygląda całkiem inaczej. Materiał na tynki to Dolina Nidy-Zeta. Firma, uważam, że godna polecenia. Nam się podoba. Wykonanie wygląda zdecydowanie lepiej niż wykonana praca co oglądaliśmy tego wykonawcy podczas wyboru tynkarza. Ostatecznie wyszło trochę więcej materiału niż zakładane było, cena za m2 30,58 brutto. Widok na salon od kuchni Z salonu na kuchnię i kawałek wiatrołapu Kuchnia Korytaż do cześci sypialnej, łazienki, pokoju młodzieży i gabinetu Pokój 1-3, każdy taki sam układ. Korytaż do małego wc i potem na salon Wiatrołap Kotłownia Garaż Czekamy na schnięcie tynków i za ok 2 tyg chłopaki wchodzą z montażem bramy. Potem trochę odsapniemy, zamówimy styropian na podłogę i będziemy się zajmować rozporowadzeniem wody ciepłej, zimnej i podłogówka. Może do lipca uda się zrobić wylewki. Edytowane 16 Kwietnia 2016 przez cob_ra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 16.04.2016 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 Suuuper! Trochę drogo, bo u nas za jakieś 23-24zł robią godni polecenia, ale w ogóle mamy inne stawki. Tynki robią sporą różnicę, dla mnie to jakby dwa zupełnie oddzielne etapy budowy - przedtyncze i potyncze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 16.04.2016 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 Ogólnie cena 26 miałabyć netto/brutto. Ale ostatecznie doszliśmy do wniosku niech wystawi fv więc 26+vat. Doszła paleta materiału ponieważ w kilku miejscach wyszło o parę mm grubiej tynku. Niby jak się latałem z łatą po murach wygladało w miarę, ale przy kładzeniu narożników i sprawdzaniu kątów te minimalne odchyłki spowodowały, właśnie te kilka mm w niektórych miejscach jest grubiej. Również doszło kilka m2 dodatkowo niż było zakładane. W sumie można było taniej, ale jedną tanią ogladalismy to jakość wykonania była na kiepskim poziomie. U nas jest mało firm i decyzja padła na firmę spod Płocka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 16.04.2016 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 Ale szpachlowac nie trzeba, więc masz sprawę załatwioną. Mi moj wykonawca radził przejechać całość zyrafą i to już po gruntowaniu farbą gruntujacą i to widzę mialoby sens. Ja szlifowalem przed gruntowaniem, a w rogach jechalem kostką trącą. Teraz mam prawie całość zagruntowaną i miejscami będą poprawki finiszem, a na to już kolor. Mam Knauf lekki na suficie i Diamant na ścianach. Sciany spoko, sufit rzepa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 17.04.2016 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 Ale szpachlowac nie trzeba, więc masz sprawę załatwioną. Mi moj wykonawca radził przejechać całość zyrafą i to już po gruntowaniu farbą gruntujacą i to widzę mialoby sens. Ja szlifowalem przed gruntowaniem, a w rogach jechalem kostką trącą. Teraz mam prawie całość zagruntowaną i miejscami będą poprawki finiszem, a na to już kolor. Mam Knauf lekki na suficie i Diamant na ścianach. Sciany spoko, sufit rzepa... mówisz żeby szlifować po gruntowaniu? A czemu to tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fjohny 19.04.2016 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 Witam, czytając w ukryciu mam pytanie: Tez mi tynkarz proponuje diamant na ściany, Przemku polecasz? O co chodzi z tą rzepą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 19.04.2016 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 Piękny tynk! Zaczyna wyglądać jak dom. Przy okazji, jak to jest z tynkami na sufitach? Warto, czy lepiej, w sensie równiej, z podwieszanego KG? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 19.04.2016 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 Myjk, też tak mi się wydaje, efekt jest dla mnie mega. Może dlatego, że oczy ciągle patrzyły na gołe mury. Myślę, że w 1/3 woda odparowała z tynku. Na dniach zamawiam styropian na podłogę 3x5cm eps100 austrotherm. Powoli będziemy z żoną rozkładać 1 warstwę. Co do sufitów z KG, ja nie mam przekonania to tego materiału. Dla mnie bardziej korzystny był typowy tynk. Tym bardziej, że nie planuje kombinacji z zabudowami itp. Ładnie to wygląda, fakt. Ale jakoś tak pozostaliśmy przy tradycyjnym suficie. Jak pomaluje to będzie widać jak z równością, nawet jak wyschnie już będzie inaczej widać. Obecnie sufit wydaje się w miarę równy, musiałbym wziąść latarkę i po ciemku przyłożyć. Znów się zmienia koncepcja, miały być płytki salon, korytarz i kuchnia, ale w okrecie gdzie nie będzie podłogówka grzać, jakoś tak zimno będzie w stopy. Szczególnie, że kapcie to nie dla nas. Albo boso, albo skarpetki i to cienkie. Panel jednak cieplejszy. Jak to wygląda przy panelu, dużo traci się na przewodności? Ostatnio widziałem fajną podłogę. http://www.meister.com.pl/images/Podloga_na_wysoki_polysk.jpg Główne pytanie, jak panel poradzi sobie ze stałym ciężarem ok 1-1,5t rozłożonym na ok 1,5m2 powierzchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts