sebastek09 06.07.2015 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Witam.W projekcie mam wpisany komin systemowy typu Schiedel, zacząłem więc się zagłębiać w temat. Zauważyłem, że te kominy do których dotarłem (różnych producentów) mają coś takiego jak "wentylacja komina (system przewietrzania)" - rozumiem że ma to na celu wentylowanie izolacji komina. Wydaje mi się jednak że w domu z wentylacją mechaniczną z rekuperację nie mogę tego zastosować - czy mam rację?Czy muszę szukać kominów bez tych kratek wentylacyjnych, czy można je po prostu zaślepić? Jakie Wy macie kominy systemowe?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 06.07.2015 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Witam. W projekcie mam wpisany komin systemowy typu Schiedel, zacząłem więc się zagłębiać w temat. Zauważyłem, że te kominy do których dotarłem (różnych producentów) mają coś takiego jak "wentylacja komina (system przewietrzania)" - rozumiem że ma to na celu wentylowanie izolacji komina. Wydaje mi się jednak że w domu z wentylacją mechaniczną z rekuperację nie mogę tego zastosować - czy mam rację? Czy muszę szukać kominów bez tych kratek wentylacyjnych, czy można je po prostu zaślepić? Jakie Wy macie kominy systemowe? Pozdrawiam. A jakie źródło ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastek09 06.07.2015 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Jeden przewód kominowy pod kominek z zamkniętą komorą spalania do salonu, drugi pod kocioł kondensacyjny, tez z zamkniętą komora, tyle że wolałbym przewód kominowy jak pod kominek, a w środku puścić rurę na spaliny, a światłem przewodu kominowego pobierać powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 09.03.2017 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Dlaczego musi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.03.2017 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 W kotłowni i tak musi być wentylacja grawitacyjna. Więc kratka może być. Czemu musi? Jesteś kominiarzem? Podobno co większy nieuk wśród nich tak twierdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.03.2017 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 W kotłowni i tak musi być wentylacja grawitacyjna. Więc kratka może być. Nie powielaj mitów.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts