Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

W projekcie mam wpisany komin systemowy typu Schiedel, zacząłem więc się zagłębiać w temat. Zauważyłem, że te kominy do których dotarłem (różnych producentów) mają coś takiego jak "wentylacja komina (system przewietrzania)" - rozumiem że ma to na celu wentylowanie izolacji komina.

Wydaje mi się jednak że w domu z wentylacją mechaniczną z rekuperację nie mogę tego zastosować - czy mam rację?

Czy muszę szukać kominów bez tych kratek wentylacyjnych, czy można je po prostu zaślepić? Jakie Wy macie kominy systemowe?

Pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/202242-komin-systemowy-w-domu-z-wentylacj%C4%85-mechaniczn%C4%85/

Witam.

W projekcie mam wpisany komin systemowy typu Schiedel, zacząłem więc się zagłębiać w temat. Zauważyłem, że te kominy do których dotarłem (różnych producentów) mają coś takiego jak "wentylacja komina (system przewietrzania)" - rozumiem że ma to na celu wentylowanie izolacji komina.

Wydaje mi się jednak że w domu z wentylacją mechaniczną z rekuperację nie mogę tego zastosować - czy mam rację?

Czy muszę szukać kominów bez tych kratek wentylacyjnych, czy można je po prostu zaślepić? Jakie Wy macie kominy systemowe?

Pozdrawiam.

A jakie źródło ciepła?

Jeden przewód kominowy pod kominek z zamkniętą komorą spalania do salonu, drugi pod kocioł kondensacyjny, tez z zamkniętą komora, tyle że wolałbym przewód kominowy jak pod kominek, a w środku puścić rurę na spaliny, a światłem przewodu kominowego pobierać powietrze.
  • 1 year później...
W kotłowni i tak musi być wentylacja grawitacyjna. Więc kratka może być.

Czemu musi?

Jesteś kominiarzem? Podobno co większy nieuk wśród nich tak twierdzi.