Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt Z203, wjazd od południa

Recommended Posts

witam :)

proszę o pomoc i radę jeśli chodzi o postawienie domu względem stron świata.

Wybraliśmy projekt Z203 ( podoba nam się ale chcemy dokonać w tym projekcie zmian ) ale to troszkę później.

Działka ma 887 m2, wymiary 25 x 35,5. m.

Wjazd na działkę jest od strony południowej i moje pytanie jest takie, jak usytułować salon tzn. od strony południowo- wschodniej czy północno-zachodniej

Załączam zdjęcie działki oraz zdjęcie projektu zewnątrz i rzuty domu, czy wybrać odbicie lustrzane tego projektu czy taką stronę jaka jest w załączniuku.

Proszę o rady i pomoc :)

Działka.jpg

resize$860-860-1.jpg

resize$860-860-1,f$bw.jpg

Moim zdaniem lepiej wybrać inny projekt. Tutaj cała południowa strona to garaż a pokoje dzieci niedoświetlone od północy. Zimą praktycznie cały dzień będą wymagały sztucznego oświetlenia.

Na dodatek kuchnia od południa będzie się niemiłosiernie nagrzewać.

U mnie jak u Gosisad. Taras od północy, okna salonu od zachodu. Kuchnia to nie problem, u mnie w tym roku temp. na zew. 37 w środku mialem ok 24 st. Natomiast problemem może być usytuowanie kotłowni przy pokoju. Kotły na paliwo stałe z podajnikiem robią dużo hałasu, chociaż na projekcie macie chyba gaz.

My będziemy mieli gaz.

Sporo czasu zajęło nam szukanie projektu, działka jest jaka jest czyli wjazd do garażu od południa a inne pokoje od północy ale nie podobają mi się salony od wjazdu do domu, wole mieć salon z tyłu domu i dlatego ten projekt czy inne ( podobne ) tak nam się podobają. Obawiam się czy nie będzie ciemno ale wyjścia zbytnio nie mam bo działka już kupiona

Ja bym się jeszcze zastanowiła, czy nie zmienić okna w pokoju 13mkw na drugą stronę.

My budujemy "Dom w bergeniach2" i pozmienialiśmy wnętrza tak, że już niewiele z "bergenii" zostało:p

Zlikwidowaliśmy wykusze i załamania (więcej metrów, tańszy i lepszy dach)

(adaptacja i tak nam wyszła taniej niż nowy projekt)

Edytowane przez gosiasad

• 2 weeks później...

Elfir ,słuszna uwaga co do światła latem ale planujemy rolety zewnętrzne więc w każdej chwili zrobi się noc :)

bardziej mi zależy na słońcu w ciągu dnia czy to zimą czy latem, żeby pokoje były jaśniejsze ale tak czy siak trzeba zdecydować gdzie ma być jaśniej w salonie czy w pokoju synka tym 19 m2 i tak mi ciężko z wyborem tej strony.

Edytowane przez sylwiam-81