Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

...

attachment.php?attachmentid=450244

Swoją drogą polecam artykuł, z którego to rysunek

.

Jak mniemam uzyskałes zgode autora blogu na publikację rysunku.

Cyt."Autor Tadeusz Woźniak. Opracowanie jest własnością autora.

Blog, w tym powyższe opracowanie jest chronione prawem autorskim. Nie wyrażam zgody na jego kopiowanie i wykorzystywanie bez mojej zgody."

• Odpowiedzi 385
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak mniemam uzyskałes zgode autora blogu na publikację rysunku.

I CK 232/04 „Przytoczenie cudzego utworu nawet w całości jest dozwolone, jeżeli następuje w celu określonym w art. 29 ust. 1 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (jedn. tekst: Dz. U. z 2000 r. Nr 80, poz. 904 ze zm.), przy czym przytaczany utwór musi pozostawać w takiej proporcji do wkładu twórczości własnej, aby nie było wątpliwości, co do tego, że powstało własne dzieło.

To już nie można polecić jakiegoś artykułu z Internetu i wrzucić cytatu jako jego zajawki bo zaraz ktoś reprymendę da że prawa autorskie?

Ciekawe, że sam nie miał obiekcji przed umieszczeniem tego samego zdjęcia. A przecież gdyby jego teza była prawdziwa, to nie mógłby nie tylko tego zdjęcia trzymać w swoim poście, ale też nie mógłby mnie cytować bez mojej zgody ;)

Po ciepłym lecie ja też wyczuwam spadek temp o 0.2 - 0.4 stopnia. :)

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale ja też grzeje od 3 dni aby utrzymać temp 22.8 stopnia i wyzej. Sterownik służy do mierzenia temp. i włączenia podłogówki w zamierzonym przeze mnie czasie. 1.5h w południe i od 22 dwie godziny. Pompa na ustawieniach krzywej wpisanej przez GHS daje ok 26 stoopnia przy temp w podłodze 23 i wyżej. Troche mala róznica. po podbiciu o stopien (mam zakres -5 do +5 stopnia dla całej krzywej) daje pod 27 stopnia. Dzis grzała 3h i temp rośnie w tej chwili ponad 23 stopnie. Może też uruchomię tryb cichy... :)

Tak , obecnie termostat robi jedynie za programator czasowy.

U mnie zawsze miałem ustawione grzanie w pełnym zakresie II strefy , czyli u mnie 22.00-6.00 i 13.00-15.00 , tyle że jak działał termostat to czasami czas ten był krótszy bo termostat decydował kiedy włączyć i wyłączyć grzanie.

Z ciekawości przestawiłem wczoraj w nocy program (koło 24.00) i ustawiłem że grzanie dziś było od 00 do 5 rano (a później godzina rezerwacji na CWU)., czyli dziś pompa do CO działała 5 godzin.

Późnym "rankiem" jak wstałem było 23 stopnie (w gabinecie). Teraz w gabinecie jest 22,6 stopnia.

Popróbuję czy krótszy czas grzania zapewni mi też komfort cieplny i czy będzie jakaś wielka różnica w zużyciu energii.

Tyle że tak naprawdę nie wiem ile czasu u nas musi upłynąć zanim po rozpoczęciu ogrzewania zacznie rosnąć temperatura w domu i czy dłuższe grzanie coś daje czy to zwykłe "marnotrawstwo" energii ...

Tym u nas zajmował się termostat. Miał ustalone godziny grzania i on sterował kiedy włączało się i wyłaczalo ogrzewanie , tyle że niestety czasami włączał/wyłączał za wcześnie/za późno i powodowało to że czasami nie było pełnego komfortu termicznego.

Ale sądzę ze jak deliktanie podniosę temperaturę to problem powinien zniknąć ..

Kilka dni potestuje i zobaczę jakie efekty. Jak nie będę zadowolony to ustawieni takie godziny jakie miałem i niech dalej zajmuje się czasami wł/wył termostat.

• 1 year później...

Dzień dobry

Zaznaczę, że jestem kompletnym amatorem w kwestii podłogówki co wyjdzie w praniu. Do podjęcia mam decyzję nt. ogrzewania podłogowego w mieszkaniu 60 m2. Dostałem maila od elektryka z opcjami wyboru:

- sterowanie ogrzewaniem z jednego miejsca

- sterowanie w każdym pomieszczeniu oddzielne

- sterowanie radiowe

Co będzie najlepszym rozwiązaniem do tak małego mieszkania? Czy opcja pierwsza oznacza, że nie będę mógł wyłączyć na przykład podłogówki tylko w łazience czy też drugiej sypialni?

Pozdrawiam i dziękuję za rady.