Marian_D 10.07.2015 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Remontuję staw i postanowiłem stworzyć na nim wyspę o powierzchni około 12-15 m^2. Wyspa będzie wystawała około 50 cm ponad poziom wody, więc siłą rzeczy wody gruntowe będą na takiej właśnie głębokości. Na wyspie chciałbym posadzić jakieś niewysokie (1.5m max) krzewy i ewentualnie jakieś niewysokie drzewo. Muszą one spełnić specyficzne wymagania: 1. Tolerować wysoki poziom wód gruntowych;2. Nie być ekspansywne;3. Liście muszą się łatwo rozkładać, by nie zalegały dna stawu;4. Wyglądać naturalnie w otoczeniu starego lasu. Jakaś niewysoka odmiana brzozy? Coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 10.07.2015 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Pewnie nie spełnia warunku "niewysokie" ale cyprysnik błotny czułby się wyśmienicie w takim miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.07.2015 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 wierzby. Najbardziej naturalny wygląd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 12.07.2015 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 Cyprysik świetnie by pasował, ale to jednak ogromne drzewo, a do tego zrzuca szpilki na zimę więc będzie zakwaszał wodę. Mam już jednego zasadzonego, ale nie na wyspie tylko na podmokłej "łączce". Wierzba zaś za bardzo kojarzy mi się z zaniedbanymi stawami parkowymi, nad którymi często rośnie. Zastanawiam się natomiast nad zielonym klonem palmowym, który przebarwiałby się na jesień - kompozycja trochę w stylu ogrodów japońskich. Z tego co wiem jednak, zielone klony jednak nie bardzo nadają się do słóńca. Czy jest jakaś odmiana o zielonych liściach, która będzie dobrze rosła w pełnym słońcu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.07.2015 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 bardziej martwiłabym się wysokim poziomem wód gruntowych. Klony tego nie przeżyją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 12.07.2015 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 A ile powinny mieć minimalnie? 1m? Bo zastanawiam się, czy po prostu nie zrobić wyższej wysepki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts