Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tapety winylowe - problem z polozeniem

Recommended Posts

Witam,

mam pewmein klopot z kladzeniem tapety winylowej. Jako ze tapeta jest dosc droga to nie chcialbym aby sie powtorzyl wiec szukam rady.

Tapaete kladlem na mokro. Podczas smarowanai klejem gdy namokla to rozszerzyla sie o kilka mm wzgledem suchej rolki.

Po polozeniu w czasie schniecia zaczela sie zwezac i pomiedzy poszcezgolnymi pasami powstala mala jakby fuga. Tapete musialem zerwac. Nie wiem czym to spowodowane, przeciagow nie bylo.

Ma ktos jakies rady/sugestie jak uniknac takiego klopotu?

Witam,

mam pewmein klopot z kladzeniem tapety winylowej. Jako ze tapeta jest dosc droga to nie chcialbym aby sie powtorzyl wiec szukam rady.

Tapaete kladlem na mokro. Podczas smarowanai klejem gdy namokla to rozszerzyla sie o kilka mm wzgledem suchej rolki.

Po polozeniu w czasie schniecia zaczela sie zwezac i pomiedzy poszcezgolnymi pasami powstala mala jakby fuga. Tapete musialem zerwac. Nie wiem czym to spowodowane, przeciagow nie bylo.

Ma ktos jakies rady/sugestie jak uniknac takiego klopotu?

kilka mm ??? pierwszy raz słyszę aby tapeta tak się rozszerzała ... wielokrotnie klienci mieli tapetowane i nigdy nie widziałem szpar. Kładzenie na zakładkę jest wyjściem ale powiem szczerze że dla mnie to nie jest prawidłowo wykonana robota.

tapaeta sama w sobie ma 90mm szerokosci i rozszerzala sie o kilka mm. PRoducent twierdzi ze to jest normalna cecha tapety winylowej. Tylko co zrobic aby sie nie zwezyla podczas schniecia.

Jak zostawie zakladke to bedzie "wal" pomiedzy poszczegolnymi pasami. Tez niedobrze przy tapecie za kilka stowek za rolke....

Kleiłem ostatnio tapetę winylową, w której zalecano smarować ścianę, a nie bryty. Trochę mnie to zaskoczyło, bo w tym co czytałem na necie w winylowych zwykle się smaruje rolki. Może spróbować w ten sposób? Jeśli nawet coś się rozszerzy, to przy wysychaniu zwęzi się pewnie o tyle samo.

• 7 years później...
tak tez probowalem,nic nie pomogło :(

Ważne jest aby wybrać dobrego producenta z dobrymi podłożami. Miałem wiele takich sytuacji jak piszesz. Naszczęcvie od długiego czasu zamawiam tylko tutaj :spam:

Zwykle jest to tapeta premium mat albo winylowa. Obydwie kładą się świetnie.

Edytowane przez Greengaz

• 5 months później...