Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabudowa rur gazowych z możliwością zdjęcia w dowolnej chwili

TSparrow

Recommended Posts

Siema!

Wykonuje własnie remont w łazience, i główny majster - mistrz ze spółdzielni, powiedział że nie mogę zakryć rur którymi doprowadzono gaz płytami, nie mogą być w zabudowie z uwagi na to, że co roku są prowadzone pomiary szczelności itp. itd i po prostu nie mogę, chyba, ze zrobie tak że będzie bezproblemowy dostęp do wszystkich rur właśnie w postaci zdejmowanych dekielek.

Narazie pomyślałem, że po prostu zrobie zabudowę rur z płyk GK jednak w taki sposób, np. na magnesy że będzie dało się ściągnąć płyty już z płytkami bez problemu np. za pomocą jakiegoś uchwytu.

Kolejna sprawa że rury idą przez prawie cały sufit wzdłuż jednej ściany. Tam pomyślałem że z profili którymi robi się szkielet do podwieszanego sufitu, wykonam tak konstrukcję, że od ściany kolejna szyna przez całą ścianę będzie oddalona o 10cm. W przestrzeń tą, zamontuję jakąś kratkę na zaczepy... tyle że nie wiem jaką, musze pojechać do sklepu budowlanego i pokukać ;)

Może wy mieliście podobny problem i macie jakieś super pomysły?

Pozdro złote rączki! :)

Majster to nie służbista ale rozsądny człowiek, poza tym istnieją na to przepisy.

Moja sugestia: przy suficie podwieszanym można przy ścianie pozostawić "kanał" i w nim zainstalować podświetlenie LED wyjdzie takie "dwa w jednym" - ładna podświetlona ściana i dostępna rura instalacji gazowej.

• 3 months później...
  • 2 years później...