qosek 11.07.2015 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Cześć Wreszcie mam prąd (2.5 miesiąca trwało odtworzenie rozkradzionej sieci) na budowie.Wykonawca ze swoim elektrykiem na razie podłączyli "rbetkę", ale za jakieś 3-4 tygodnie wykonawca się zwija (będzie już stan surowy otwarty) i zabiera ze sobą "rbetkę". Ponieważ chcę w tym roku zamknąć budynek (i wstawić jakiś alarm) - dobrze by było wprowadzić kabel do domu "pod ziemią", tak by utrudnić ewentualne przerwanie dostawy. Na początku chciałem dać taki sam kabel jak używają w aktualnej rbetce, ale stwierdziłem, że po co kupować coś na chwilę - można od razu kupić kabel docelowy (i na razie podłączyć go do "rbetki" w domu). Zgodnie z projektem mam kabel YKY 5x10mm2.Zasilanie: 12,5kW, zabezpieczenie 25ACo w przyszłości będzie zasilane:- całość kuchnia: indukcja, piekarnik, lodówka, czajnik, etc- ogrzewanie: pompa ciepła + rekuperacja- oświetlenia, etc Odległość pomiędzy skrzynką (licznikową), a przyszłą rozdzielnią - jakieś 10-12m (to już jest z uwzględnieniem zapasu) (dokładnie będę wiedział jutro, ale myślę, że 1-2m w tą czy w tamtą nie zrobią różnicy). I teraz (wreszcie pytanie) - czy zaufać projektowi i kupić YKY 5x10mm2 (ziemny). Czy też z jakiś powodów należy go zmienić (zwiększyć/zmniejszyć przekrój, dodać żyłę, etc). Nie chciałbym kasy w błoto wyrzucić. Dzięki ps. Tak, wiem powinienem spytać mojego elektryka. Problem jest taki, że elektryka jeszcze nie mam (w tym roku tylko zamykam, nie będę robił żadnych instalacji), a elektrykowi wykonawcy nie wiem czy ufać (w sumie nawet to nie wiem, czy elektryk podłączał tą rbetkę, czy też ktoś z ludzi wykonawcy, a elektryk sie po prostu podbił). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 11.07.2015 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 W pierwszej kolejności należy wiedzieć, jaki układ sieci zasilającej jest zapewniany przez Energetykę.W drugiej kolejności wypada znać warunki techniczne zasilania wydane przez lokalny Rejon Energetyczny.W trzeciej kolejności zapytać projektanta, dlaczego dał kabel 5- , a nie 4-żyłowy, rozrzutnik jeden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 11.07.2015 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 W pierwszej kolejności należy wiedzieć, jaki układ sieci zasilającej jest zapewniany przez Energetykę. W drugiej kolejności wypada znać warunki techniczne zasilania wydane przez lokalny Rejon Energetyczny. W trzeciej kolejności zapytać projektanta, dlaczego dał kabel 5- , a nie 4-żyłowy, rozrzutnik jeden. Przecież projektant miał taką wiedzę chyba że to jakiś pan kazio z pod budki z piwem projekt robił. A właściwie ten który robił adaptację jeżeli nie był to projekt indywidualny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 11.07.2015 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Przecież projektant miał taką wiedzę chyba że to jakiś pan kazio z pod budki z piwem projekt robił. A właściwie ten który robił adaptację jeżeli nie był to projekt indywidualny. Taaa, projektant miał wiedzę wykonać kabel o takim, a nie innym przekroju z żyłą dodatkową, gdy normy wskazują inne wykonanie. Może starej daty jakiś, pan kazio ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 11.07.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Taaa, projektant miał wiedzę wykonać kabel o takim, a nie innym przekroju z żyłą dodatkową, gdy normy wskazują inne wykonanie. Może starej daty jakiś, pan kazio ? Kabel czy WLZ? Normy może i wskazują a ZE w warunkach też potrafi niezłe .... wskazywać np. całkiem niedawno TN-C WLZ wykonać 5x10 plus bednarka i co na to kolega jak projektować i czy inaczej wykonać, czy elektryk może zmienić projekt? qosek zrób jak w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 11.07.2015 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 (edytowane) Bo takich mamy "elektryków" z UB, że o pracownikach ZE nie wspomnę.Złych nauczycieli mieli, np. w postaci pana Andrzeja B. z SEP Edytowane 11 Lipca 2015 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 11.07.2015 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Projekt "gotowiec" z Archona, architekt adaptujący nic nie zmienił Uziomu fundamentowego nie mam (chciałem, ale na budowanie nie było prądu i słaby generator -> wykonawca nie miał jak odpalić spawarki; kier bud stwierdził, że fundamentowy nie jest potrzebny [i nie było go w projekcie]) Mam uziom otokowy jeżeli to ważne W warunkach przyłączenia niczego nie wyczytałem. Różnica w cenie 4x10 vs 5x10 to jakieś 2-3zł/mb -> na całości oszczędność z 20-30zł -> chyba wolę nie oszczędzić i mieć jedną żyłę niewykorzystaną. Z tego co czytam wyżej to nikt nie narzeka na przekrój, czyli wezmę te 5x10 i powinno banglać Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 11.07.2015 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 (edytowane) Uziomu fundamentowego nie mam (chciałem, ale na budowanie nie było prądu i słaby generator -> wykonawca nie miał jak odpalić spawarki; kier bud stwierdził, że fundamentowy nie jest potrzebny [i nie było go w projekcie]) Mam uziom otokowy jeżeli to ważne W warunkach przyłączenia niczego nie wyczytałem. Różnica w cenie 4x10 vs 5x10 to jakieś 2-3zł/mb -> na całości oszczędność z 20-30zł -> chyba wolę nie oszczędzić i mieć jedną żyłę niewykorzystaną. Z tego co czytam wyżej to nikt nie narzeka na przekrój, czyli wezmę te 5x10 i powinno banglać Dzięki Kierownik budowy kiep niedouczony. Wywalić na zbity pysk. Spawarka NIE jest potrzebna do wykonania uziomu fundamentowego. Uziom otokowy za 20-25 lat szlag trafi, w zależności od agresywności gruntu. Oszczędność nie ma tu nic do rzeczy, gdy musowo zachować zasadę rozdzielenia przewodu PEN na N i PE (oczywiście w przypadku układu zasilania TN) Czytaj tutaj : http://edwardmusial.republika.pl/pliki/uziomy_fundamentowe.pdf i daj jełopowi do nauki. Edytowane 11 Lipca 2015 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 11.07.2015 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Projekt "gotowiec" z Archona, architekt adaptujący nic nie zmienił Uziomu fundamentowego nie mam (chciałem, ale na budowanie nie było prądu i słaby generator -> wykonawca nie miał jak odpalić spawarki; kier bud stwierdził, że fundamentowy nie jest potrzebny [i nie było go w projekcie]) Mam uziom otokowy jeżeli to ważne W warunkach przyłączenia niczego nie wyczytałem. Różnica w cenie 4x10 vs 5x10 to jakieś 2-3zł/mb -> na całości oszczędność z 20-30zł -> chyba wolę nie oszczędzić i mieć jedną żyłę niewykorzystaną. Z tego co czytam wyżej to nikt nie narzeka na przekrój, czyli wezmę te 5x10 i powinno banglać Dzięki Skoro nie był potrzebny fundamentowy to po co było robić otokowy, to lepiej było bednarkę utopić w ławie i obyło by się bez spawarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts