Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu, pozwolenia, projekt i cała reszta

Recommended Posts

Ja bym zaczęła od poszukania projektu domu, jeśli masz już ziemię.

Wtedy już mniej więcej wiadomo, na co możesz sobie pozwolić, poza tym w większości pracowni do projektu dołączony jest też kosztorys. Przynajmniej w :spam: widziałam, że tak robią. A co dalej to rzeczywiście lepiej poczytać sobie w tych tematach, które podano wyżej.

Ludzie tam mają już więcej doświadczeń na koncie.

Edytowane przez finlandia

• 2 weeks później...
Zanim kupisz projekt domu, policz dokładnie budżet, żeby nie utknąć w połowie pracy bez kasy. Wybierz wstępnie jakiś projekt, znajdź do niego kosztorys szacunkowy(proponuję to szacowanie powiększyć o jakieś 30-50%-to da przybliżony koszt budowy pod klucz), oszacuj koszt ogrodzenia działki i bramy, oraz koniecznej infrastruktury, tj. gaz, prąd, kanalizacja/szambo/oczyszczalnia przydomowa. Rodzaj ogrzewania i wentylacji też może nadszarpnąć budżet; rekuperacja z wymiennikiem ciepła, solarami i fotowoltaiką mało nie kosztuje. Całość lepiej dobrze przeliczyć, zwłaszcza biorąc kredyt.

Całość lepiej dobrze przeliczyć, zwłaszcza biorąc kredyt.

A do tego najlepiej nadają się Kalkulatory Budowlane z aktualnymi cenami :)

Co do nieaktualnych danych - będziemy wdzięczni za informację, co dokładnie jest nieaktualne, poprawimy. Artykuł jest już dość stary, ale to go oczywiście nie usprawiedliwia :(

• 2 years później...

Witam,

Jestem zainteresowana zakupem działki i wybudowanie na niej domku całorocznego, nadającego się do zamieszkania dla 2-3 osobowej rodziny, bez pozwoleń. Działka będzie miała lekko ponad 1000 m2, gdzieś wyczytałam, że na jednej działce 500 m2 można postawić 2 takie domki do 35m2 bez pozwolenia. Czy istnieje złączenie 2 modułów po 35m2 bez żadnych pozwoleń? Czy ktoś się orientuje jak to wszystko wygląda? Jestem kompletnie zielona... Nie wiem od czego zacząć... A może ktoś mieszka w takim domku?