kalendarium 13.07.2015 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2015 Podpowiedzcie od czego zacząć budowanie domu na etapie załatwiania wszystkiego, kupowania projektu itp. Jaki plan tak krok po kroku sobie na to ułożyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 13.07.2015 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2015 Przeszukaj forum - jest dziesiątki takich tematów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.07.2015 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2015 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191283-KOLEJNOŚĆ-PRAC-między-MPZP-a-SSO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greenarrow 14.07.2015 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 (edytowane) Ja bym zaczęła od poszukania projektu domu, jeśli masz już ziemię. Wtedy już mniej więcej wiadomo, na co możesz sobie pozwolić, poza tym w większości pracowni do projektu dołączony jest też kosztorys. Przynajmniej w widziałam, że tak robią. A co dalej to rzeczywiście lepiej poczytać sobie w tych tematach, które podano wyżej. Ludzie tam mają już więcej doświadczeń na koncie. Edytowane 29 Kwietnia 2016 przez finlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Wawa 14.07.2015 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Jeżeli Ci się mocno śpieszy, równolegle do szukania projektu zacznij załatwiać mapy do celów projektowych, wypisy, warunki przyłączy itp. na te papiery też się troche czeka, czasem ponad 1 miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kal_b_E 24.07.2015 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 Podpowiedzcie od czego zacząć budowanie domu na etapie załatwiania wszystkiego, kupowania projektu itp. Jaki plan tak krok po kroku sobie na to ułożyć? Tu masz wszystko krok po kroku http://kb.pl/teksty/2013/09/30/budowa-domu-krok-po-kroku/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 25.07.2015 04:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 Kalkulatorze, na twojej stronie wiadomości po pierwsze nie-aktualne, nadto lekko bezsensowne - w pierwszej kolejności nakazujesz kupić projekt domu - a co będzie jak nie będzie go tam wolno zbudować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur i Lidia 25.07.2015 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 Zanim kupisz projekt domu, policz dokładnie budżet, żeby nie utknąć w połowie pracy bez kasy. Wybierz wstępnie jakiś projekt, znajdź do niego kosztorys szacunkowy(proponuję to szacowanie powiększyć o jakieś 30-50%-to da przybliżony koszt budowy pod klucz), oszacuj koszt ogrodzenia działki i bramy, oraz koniecznej infrastruktury, tj. gaz, prąd, kanalizacja/szambo/oczyszczalnia przydomowa. Rodzaj ogrzewania i wentylacji też może nadszarpnąć budżet; rekuperacja z wymiennikiem ciepła, solarami i fotowoltaiką mało nie kosztuje. Całość lepiej dobrze przeliczyć, zwłaszcza biorąc kredyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kal_b_E 29.07.2015 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 Całość lepiej dobrze przeliczyć, zwłaszcza biorąc kredyt. A do tego najlepiej nadają się Kalkulatory Budowlane z aktualnymi cenami Co do nieaktualnych danych - będziemy wdzięczni za informację, co dokładnie jest nieaktualne, poprawimy. Artykuł jest już dość stary, ale to go oczywiście nie usprawiedliwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rudzia2015 19.04.2018 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Witam,Jestem zainteresowana zakupem działki i wybudowanie na niej domku całorocznego, nadającego się do zamieszkania dla 2-3 osobowej rodziny, bez pozwoleń. Działka będzie miała lekko ponad 1000 m2, gdzieś wyczytałam, że na jednej działce 500 m2 można postawić 2 takie domki do 35m2 bez pozwolenia. Czy istnieje złączenie 2 modułów po 35m2 bez żadnych pozwoleń? Czy ktoś się orientuje jak to wszystko wygląda? Jestem kompletnie zielona... Nie wiem od czego zacząć... A może ktoś mieszka w takim domku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts