waldini 14.07.2015 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Witam,Właśnie kupiliśmy razem z żoną działkę i na najbliższą wiosnę chcielibyśmy rozpocząć budowę domu. W początkowej wersji zakładaliśmy, że będzie to do z cegły, jednak po dłuższych rozważaniach doszliśmy do wniosku, że fajnie by było postawić taki naturalny ekologiczny dom z bala drewnianego. Chcemy postawić dom o powierzchni ok 150 m2, i w związku z tym mam dwa podstawowe pytania:1. czy postawienie takiego domu z bala dożo więcej będzie nas kosztować niż gdyśmy postawili go z cegły?2. na jaki bale się decydować: okrągłe-cylindryczne, klejone czy może ciosane? Która technologia jest lepsza i dla czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 21.07.2015 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 1Zacznijmy od gatunku drewna dąb cedr syberyjski koszmarnie drogo. Świerk, modrzew sosna , (desperaci i topolę biorą pod uwagę) do zniesienia. Drugim problemem to fachowość ekipy - dobre się cenią . Ale mamy dom , a nie wydaną forsę i wietrzną szopę z -5 stopni przy grzaniu ile sił. Oszczędzamy przy wykończeniu przy założeniu zostawienia drewna na ścianach i suficie odpada wykończenie ścian tynkiem etc.Tu kłania się ekipa przy montażu ścian otwory/kanały na kable etc. W sumie koszty są porównywalne a różnica sięga kilku procent.Ale dom z bali to również konserwacja ścian zewnętrznych, no chyba że ten modrzew lub cedr!!Przy murowanych ta konserwacja to w dużej mierze to estetyka, w tych z bali w pewnej mierze konieczność2 klejone stabilne wymiarowo . Zatem wprowadzamy sie od razu po odbiorze.ciosane to bale mokre trzeba sezonować, muszą się ułożyć no i ściana po wyschnięciu trochę się obniżycylindryczne ni tak ni siak trzeba wilgotność bali sprawdzić i jak wyżejNo i konstrukcyjne nie mają tendencji do pękania , w naturalnym trzeba się pogodzić że pękać będzie Ja okrakiem planuję dom mieszany wysokie poddasze z bali, dół w zasadzie tradycyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weare 23.07.2015 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 A Litwini na czym robią najlepiej? Pytanie trochę poboczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 23.07.2015 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 1Zacznijmy od gatunku drewna dąb cedr syberyjski koszmarnie drogo. Świerk, modrzew sosna , (desperaci i topolę biorą pod uwagę) do zniesienia. Drugim problemem to fachowość ekipy - dobre się cenią . Ale mamy dom , a nie wydaną forsę i wietrzną szopę z -5 stopni przy grzaniu ile sił. Oszczędzamy przy wykończeniu przy założeniu zostawienia drewna na ścianach i suficie odpada wykończenie ścian tynkiem etc. Tu kłania się ekipa przy montażu ścian otwory/kanały na kable etc. W sumie koszty są porównywalne a różnica sięga kilku procent. Ale dom z bali to również konserwacja ścian zewnętrznych, no chyba że ten modrzew lub cedr!! Przy murowanych ta konserwacja to w dużej mierze to estetyka, w tych z bali w pewnej mierze konieczność 2 klejone stabilne wymiarowo . Zatem wprowadzamy sie od razu po odbiorze. ciosane to bale mokre trzeba sezonować, muszą się ułożyć no i ściana po wyschnięciu trochę się obniży cylindryczne ni tak ni siak trzeba wilgotność bali sprawdzić i jak wyżej No i konstrukcyjne nie mają tendencji do pękania , w naturalnym trzeba się pogodzić że pękać będzie Ja okrakiem planuję dom mieszany wysokie poddasze z bali, dół w zasadzie tradycyjny Wiedza o domach drewnianych z Wiki czy jakieś pewniejsze źródło? Cedr Syberyjski rewelacja czytaj sosna syberyjska fakt troszkę lepsza od naszej ale ten cedr to chłyt marketingowy. W domu z niesezonowanego drewna tzn. mokrego też można zamieszkać od razu, kwestia technologii budowy. Ja mieszkałem po 10 miesiącach od uzyskania pozwolenia na budowę a od ścięcia drzew ok 16m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 26.07.2015 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Na skróty to i po co bale? bierzemy kilka tyczek przykrywamy gałęziami i mieszkamy po kilku godzinach od podjęcia decyzji, bez pozwoleń decyzji i ekologicznie w pełni Drogi mój.. podręcznik na 100 stron pisać? "Ja mieszkałem po 10 miesiącach od uzyskania pozwolenia na budowę a od ścięcia drzew ok 16m" Mało profesjonalnie trza domyślać się że miesięcy , no i zarzut o brak precyzji fachman a wilgotnościomierza nie używa aż prosi się o rozkład wilgotności w tym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyga 04.01.2016 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Jak dla mnie z bala ciosanego domy mają najfajniejszy wygląd, ale oczywiście jest to kwestia gustu. Zainteresowani tu taj znajdą sporo informacji na temat poszczególnych technologii budowy domu z bali drewnianych. http://domyzbali.lublin.pl/technologia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blazej.kata 11.01.2016 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Witam ja planuję budowę domu z bala klejonego, dużo czytałem o tej technologii - niestety jest droższa od bala z litego drewna - ale to drewno ma lepsze właściwości izolacyjne jak i wytrzymałościowe. Byłem już na paru budowach, ale może ktoś budował w tej technologii i ma jakieś cenne uwagi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts