Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom z bala okrągłego, ciosanego czy klejonego

waldini

Recommended Posts

Witam,

Właśnie kupiliśmy razem z żoną działkę i na najbliższą wiosnę chcielibyśmy rozpocząć budowę domu. W początkowej wersji zakładaliśmy, że będzie to do z cegły, jednak po dłuższych rozważaniach doszliśmy do wniosku, że fajnie by było postawić taki naturalny ekologiczny dom z bala drewnianego. Chcemy postawić dom o powierzchni ok 150 m2, i w związku z tym mam dwa podstawowe pytania:

1. czy postawienie takiego domu z bala dożo więcej będzie nas kosztować niż gdyśmy postawili go z cegły?

2. na jaki bale się decydować: okrągłe-cylindryczne, klejone czy może ciosane? Która technologia jest lepsza i dla czego?

1Zacznijmy od gatunku drewna dąb cedr syberyjski koszmarnie drogo. Świerk, modrzew sosna , (desperaci i topolę biorą pod uwagę) do zniesienia. Drugim problemem to fachowość ekipy - dobre się cenią . Ale mamy dom , a nie wydaną forsę i wietrzną szopę z -5 stopni przy grzaniu ile sił.

Oszczędzamy przy wykończeniu przy założeniu zostawienia drewna na ścianach i suficie odpada wykończenie ścian tynkiem etc.

Tu kłania się ekipa przy montażu ścian otwory/kanały na kable etc. W sumie koszty są porównywalne a różnica sięga kilku procent.

Ale dom z bali to również konserwacja ścian zewnętrznych, no chyba że ten modrzew lub cedr!!

Przy murowanych ta konserwacja to w dużej mierze to estetyka, w tych z bali w pewnej mierze konieczność

2 klejone stabilne wymiarowo . Zatem wprowadzamy sie od razu po odbiorze.

ciosane to bale mokre trzeba sezonować, muszą się ułożyć no i ściana po wyschnięciu trochę się obniży

cylindryczne ni tak ni siak trzeba wilgotność bali sprawdzić i jak wyżej

No i konstrukcyjne nie mają tendencji do pękania , w naturalnym trzeba się pogodzić że pękać będzie

Ja okrakiem planuję dom mieszany wysokie poddasze z bali, dół w zasadzie tradycyjny

1Zacznijmy od gatunku drewna dąb cedr syberyjski koszmarnie drogo. Świerk, modrzew sosna , (desperaci i topolę biorą pod uwagę) do zniesienia. Drugim problemem to fachowość ekipy - dobre się cenią . Ale mamy dom , a nie wydaną forsę i wietrzną szopę z -5 stopni przy grzaniu ile sił.

Oszczędzamy przy wykończeniu przy założeniu zostawienia drewna na ścianach i suficie odpada wykończenie ścian tynkiem etc.

Tu kłania się ekipa przy montażu ścian otwory/kanały na kable etc. W sumie koszty są porównywalne a różnica sięga kilku procent.

Ale dom z bali to również konserwacja ścian zewnętrznych, no chyba że ten modrzew lub cedr!!

Przy murowanych ta konserwacja to w dużej mierze to estetyka, w tych z bali w pewnej mierze konieczność

2 klejone stabilne wymiarowo . Zatem wprowadzamy sie od razu po odbiorze.

ciosane to bale mokre trzeba sezonować, muszą się ułożyć no i ściana po wyschnięciu trochę się obniży

cylindryczne ni tak ni siak trzeba wilgotność bali sprawdzić i jak wyżej

No i konstrukcyjne nie mają tendencji do pękania , w naturalnym trzeba się pogodzić że pękać będzie

Ja okrakiem planuję dom mieszany wysokie poddasze z bali, dół w zasadzie tradycyjny

Wiedza o domach drewnianych z Wiki czy jakieś pewniejsze źródło?

Cedr Syberyjski rewelacja czytaj sosna syberyjska fakt troszkę lepsza od naszej ale ten cedr to chłyt marketingowy.

W domu z niesezonowanego drewna tzn. mokrego też można zamieszkać od razu, kwestia technologii budowy. Ja mieszkałem po 10 miesiącach od uzyskania pozwolenia na budowę a od ścięcia drzew ok 16m.

Na skróty to i po co bale? bierzemy kilka tyczek przykrywamy gałęziami i mieszkamy po kilku godzinach od podjęcia decyzji, bez pozwoleń decyzji i ekologicznie w pełni

Drogi mój.. podręcznik na 100 stron pisać?

"Ja mieszkałem po 10 miesiącach od uzyskania pozwolenia na budowę a od ścięcia drzew ok 16m"

Mało profesjonalnie trza domyślać się że miesięcy , no i zarzut o brak precyzji fachman a wilgotnościomierza nie używa aż prosi się o rozkład wilgotności w tym czasie.

:p

• 5 months później...

Witam

ja planuję budowę domu z bala klejonego, dużo czytałem o tej technologii - niestety jest droższa od bala z litego drewna - ale to drewno ma lepsze właściwości izolacyjne jak i wytrzymałościowe. Byłem już na paru budowach, ale może ktoś budował w tej technologii i ma jakieś cenne uwagi ?