Gość Arturo72 20.07.2015 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2015 (edytowane) Arturo To że sąsiad tyle płaci, to jeszcze nie jest miarodajne, bo dom ma większy, ale może dużo gorzej ocieplony, może mieć kocioł źle ustawiony, palić od dołu itd. No oczywiście,że nie jest miarodajne ale to pokazuje to,że inwestorzy nie mają pojęcia o tym,że ekogroszek jest drogim systemem grzewczym i to w instalacji i też w eksploatacji a utarło się bezzasadnie że jest najtańszym co jest bzdurą bo dla mnie najtańszym był system grzewczy na prąd a ekosyf najdroższym. A sąsiad ma dom mniejszy o 10m2 ale ma smoka 16kW Edytowane 20 Lipca 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 21.07.2015 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 I dyskusja poszła w palnie. Na razie koncepcja budowy kolego pawelpol jest taka, że powstanie budynek o nieznanym zapotrzebowaniu na ciepło. Wstępnie ogrzewane byłoby około pół kubatury budynku, docelowa byłaby znacznie większa. Od tego, do jakiego etapu dociepleń udałoby się doprowadzić surowe poddasze, jakie byłyby sposoby odcięcia zimnych pomieszczeń od tych ogrzewanych zależeć będzie koszt grzania w kolejnych sezonach. Moi rodzice też naście lat temu, kiedy w miasteczku budowano sieć gazową nie chcieli gazu. Ojciec tradycjonalista nadal uważa, że ma dobrze, napali sobie drewnem albo węglem i ciepło jest. Mama jednak nie jest zachwycona paleniem - zwłaszcza w lecie i coraz częściej w rozmowach porusza temat a to instalacji solarnej cwu, a to ewentualnego przyłącza gazu. Jak to mówią - lepsze jest wrogiem dobrego. Przy obecnych materiałach i technologiach, które pozwalają osiągnąć parametry budynku o jakich nasi rodzice pojęcia nie mieli, prąd czy gaz oraz bezobsługowość kotłowni to nie jest fanaberia bogaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 21.07.2015 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 (edytowane) pawelpol wracając do Twojego pierwszego postu to źle odczytujesz powierzchnię pomieszczenia nad garażem, 41m2 to jest po podłodze a że ścianka kolankowa jest niska to w rzeczywistości pow. użytkowa wynosi ok.25m2. Sypialnia na parterze w miejscu salonu to kiepski pomysł mam bardzo podobny projekt "PLANETA II" i wiem że całe życie toczy się właśnie na dole kuchnia-salon-taras. Góra jest częścią prywatną i goście tam nie mają wstępu, o niewygodzie noszenia naczyń na pięterko nie trzeba chyba tłumaczyć..... Też wprowadziłam się do domu z wykończonym tylko parterem, za tymczasową moją sypialnię robił salon, syn mieszkał w małym pokoju na dole. Stopniowo szykowaliśmy górę, najpierw 2 sypialnie, potem kolejny pokój, dopiero w tym roku będę robić łazienkę na poddaszu (chociaż cały czas jest użytkowana taka "betonowa":D) a na końcu pokoje nad garażem. Podniosłam ściankę kolankową o 2 pustaki ale przedłużyłam krokwie i jest wygodniej a na zewnatrz nie widać zmiany bryły, nawet PINB się nie dopatrzył Wybierając projekt domu chciałam mieć m.in. zadaszony taras na który wychodzi się z salonu, duży garaż, spiżarnię, na parterze pokój "babciny' i łazienkę z prysznicem a nie chciałam balkonów - jedyny jaki był w projekcie został zlikwidowany. Koszt budowy wyniósł ok. 450 tys mimo że materiały nie były z górnej półki i wykańczanie - oprócz glazur- robiliśmy sami... Edytowane 21 Lipca 2015 przez Amelia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpol 29.07.2015 00:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 (edytowane) Witam po przerwie mam nocki i troszkę więcej czasu na forum. (Pracuje na dom 1,5 etatu ) Przez tydzień sporo przemyśleń, dyskusji. Projekt na fajnej aplikacji na stronie jednego z popularnych sklepów budowanych stworzyliśmy przeróbki takie by faktycznie uprościć bryle, skrócić dom usunięcie wykuszu, jaskolek, dwóch balkonów, oraz ograniczenie do dwóch kominów. A nad garażami zrobimy sobie sypialnie, salon zostanie na dole. łącznie będzie ok 150m. Obliczylismy zapotrzebowanie na materiał do ssz bez ociepleń i licząc 90% robót samodzielnie powinno wyjść 100tys max. Pustak ceramiczny 25x37mm. Sciana grubosc 25. Początkowo ocieplimy ściany od środka wełna mineralna 5cm, na to stelaż z k-g. Góra będzie izolowana stropem betonowym ok 15cm + styropian. Zewnętrzne ściany styropian 12cm + tynk, z tym ze to jakis rok -dwa po wprowadzeniu się. Na podłogi puścimy rurki do ogrzewania ale tylko w salonie, łazienkach i kuchni. Po wielu analizach stwierdzamy ze gaz jest wygodniejszy a przy dobrym ociepleniu wyjdzie nie tak źle. Ale przede wszystkim brak konieczności kotłowni. Następne koszty do założonego minimum do wprowadzenia się, to zrobienie na poddaszu ścian i podłóg, ocieplenie i tam początkowo tyle jeśli chodzi o poddasze. Reszta w miarę kasy i potrzeb. Mieszkać będziemy na dole wiec pełne wykonczenie i umeblowanie. Tam będą dwa pokoje z kuchnią wiec na początek wystarczy. W następnej kolejności zajmiemy się naszym małżeńskim apartamentem czyli sypialnia nad garażem. Z własną łazienką ogólnie policzylismy sobie materiały jakie potrzebujemy i dolozylismy 10% i powinniśmy się po wydaniu kolejnych ok 100tys wprowadzic (piec, ocieplenia, ściany (kg)i podłogi (panele) , instalacje, meble dół). Potem jak juz się urwiemy od teściów i będziemy na upragnionym swoim zajmiemy się reszta czyli elewacja jakimś sensowniejszym płotem, kostką na wjazd, wykończeniem sypialni nad garażami , a góry tak na prawdę aż dzieci nie dorosną nie będziemy potrzebowali. Sumaryczny koszt to pewnie ok 300tys. Nie umiem wymyślic na co miałbym wydać te pół miliona czy nawet 400tys. Być może się mylę, jednak czytając forum samorobow, rozmawiając z okolicznymi budującymi, no i biorąc pod uwagę dość tani region (okolice Jaworzna) jestem dobrej myśli Pozdrawiam Edytowane 29 Lipca 2015 przez pawelpol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 29.07.2015 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 "Początkowo ocieplimy ściany od środka wełna mineralna 5cm, na to stelaż z k-g." Że co ? Ocieplasz zawsze od strony ZIMNEJ ! Inaczej masz punkt rosy w domu (+ od groma mostkow termicznych).Do tego wybrales pustak ceramiczny .... Obserwowalem budowe u mojej siostry (Purotherm), obserwuje moja budowe (Ytong). I wg mnie zdecydowanie gorzej buduje sie z ceramiki (bardziej sie kruszy, masz wiecej odpadow - STRAT, trudniej go rowno ulozyc). A Ty bez doswiadczenia chcesz z niego budowac .... A przewidujesz koszty dodatkowe ?- kontener na smieci (jak budujesz z ceramiki bedziesz ich mial sporo)- wynajem koparki ?- prad budowlany- koszt projektow i przylaczy (woda, gaz, kanaliza prad) (ja za sama studnie do wody mam dac 1600, elektryk za podlaczenie RBetki chce 250zl, koszt wody/kanalizy bede mial niedlugo)- kierownik budowy (2000 min)- jak masz pecha i masz gline na dzialce - piach do obsypywania fundamentow (moja siostra budujac 250m2 w parterze poplynela na 12 000 za piach .... )- okna dachowe (ja mysle ze min 700zl/okno - jak chcesz 3-szybowe to ponad 1000zl/okno)- okna/drzwi/brame garazowa Do tego - ja mam bardzo podobny projekt (Dom w Rododendronach 6 G2N - Archonu) - usuniecie jaskolek spowoduje, ze:- pokoje na pietrze beda duzo mniejsze (jak juz to robisz to podnies scianke kolankowa - ja mam 1m)- pokoje na pietrze beda ciemne (na prawde duzo sciatla trafia przez jaskolki, okna dachowe nie daja tyle swiatla) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 29.07.2015 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 pawelpol, dam Ci radę z doświadczenia na Twą przyszłą spokojną głowę. Byś mógł cieszyć się domem, a nie później ciągle kombinować i narzekać, że wszystko drogie itp. (gdy skończą się środki finansowe). Masz kwotę budowy z kosztorysu czy planów na: dom, polbruki i ogrodzenie. Pomnóż ją przez 1,5. Jeśli będziesz miał na tę wartość środki (a nie, że "może wykombinujesz", "może pożyczysz"), to buduj. Większość budujących optymistycznie zaniża koszty (że "własnymi siłami", "inni dali radę"), a później widać niedokończone elewacje, zupełny brak ogrodów, brak nawierzchni utwardzonych, albo np. zamianę paliwa z ekogroszku na drewno, bo "kasy już brak na wszystko". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 29.07.2015 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 Region nie jest tani. Zamiast słuchać innych daj do wyceny z projektu dach,więźbę rynny,okna strop ,beton cegły-zobaczysz ile to kosztuje. Koszty przyłączeń wraz z projektami.Prace ziemne. Można samemu,ale licz na siebie-znam takie przypadki budowa z ojcem i bratem,ojciec zachorował brat stracił pracę i wyjechał za granicę,musisz to wszystko brać pod uwagę. Znajomi np którzy zajmują się budownictwem zawodowo najpierw zrobią płatne zlecenia,a przysługi w czasie wolnym .... Dojdzie Ci koszt zapewnienia im posiłków,bo nikt za darmo bez choćby jedzenia i napojów nie będzie pracować. KG nie jest tanią technologią w stosunku do tynków,a pomysł z takim ociepleniem... Organizacja materiałów i praca i budowanie pochłonie mnóstwo czasu,1,5 etatu plus własnoręczne stawianie domu jest niewykonalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.07.2015 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 Początkowo ocieplimy ściany od środka wełna mineralna 5cm, na to stelaż z k-g. Góra będzie izolowana stropem betonowym ok 15cm + styropian. Zewnętrzne ściany styropian 12cm + tynk, z tym ze to jakis rok -dwa po wprowadzeniu się. Na podłogi puścimy rurki do ogrzewania ale tylko w salonie, łazienkach i kuchni. Po wielu analizach stwierdzamy ze gaz jest wygodniejszy a przy dobrym ociepleniu wyjdzie nie tak źle. Ale przede wszystkim brak konieczności kotłowni. Myślenie o gazie to dobry kierunek ale to co opisujesz to nieporozumienie. Nie ociepla się od środka bo od grzyba sie nie uchronisz. Co to znaczy początkowo? Chcesz to ocieplić otynkować na 2 -3 lata a potem rozebrać? To ogromne koszty. Strop (beton) nie jest izolatorem. Jeżeli w takim domu nieocieplonym właściwie uruchomisz kocioł na gaz to dołączysz do grona tych co marudzą "grzeje gazem rachunki ogromne a w domu zimno". W ociepleniu nie ma drogi na skróty to musisz zrobić porządnie aby poczuć w portfelu. Zakładanie 12 cm ocieplenia to strasznie słabe założenie. 15 to minimum ale ja bym myślał o 20cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 29.07.2015 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 Z takimi założeniami budowa skończy się katastrofą. Tzn. wybudujesz, ale nie wykończysz albo dasz radę tylko do SSO. Jak zaczniesz budować i zobaczysz, jakie są koszty zaczniesz szukać oszczędnośći i skończy sie na gorszych materiałach, braku izolacji itp. Dużo takich domów w mojej miejscowości. Strach to kupić, bo widać, że oszczędzali na wszystkim i np. nie wiadomo jak z izolacją przeciwwilgociową. Mozesz skończyć z rozgrzebaną budową i mieszkać w jednym pokoju z kuchnią, bez zrobionej elewacji. Licz minimalnie 3000zł za m2 podłogi. Jak nie masz tyle, buduj mniejszy dom lub doskładaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.07.2015 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 Nie umiem wymyślic na co miałbym wydać te pół miliona czy nawet 400tys. Być może się mylę, jednak czytając forum samorobow, rozmawiając z okolicznymi budującymi, no i biorąc pod uwagę dość tani region (okolice Jaworzna) jestem dobrej myśli Pozdrawiam Bardzo się mylisz Przede wszystkim, mając 5cm wełny na ścianie (i to jeszcze ocieplonej ze złamaniem wszelkich reguł) nie będziesz mógł zakończyć budowy i oddać dom do użytku, z uwagi na brak wymaganej izolacyjności ścian. Czyli będziesz mieszkał na budowie, za co grozi mandat 5 tyś zł, jeśli "życzliwy" zawiadomi odpowiedni organ. Mandat nakładac można tydzień w tydzień - póki sie z budowy nie wyprowadzisz, albo jej nie zakończysz. Na co wydać 400tyś, go juz ktoś wyżej napisał. Na to, czego nawet nie potrafisz sobie jeszcze wyobrazić, ze bedzie konieczne. A nie ma nic gorszego,miz naharować się przez lata na swojej budowie, a potem urządzić ją marketowym szajsem, który ani nie wyglada, tak jak to sobie wymarzyliście, a po paru latach trzeba będzie go skuwać, wymieniać, wydawać znów pieniądze. Weź te 150 tys kredytu i buduj po ludzku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 29.07.2015 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 Z powodu braku ocieplenia też wymiary budynku nie będą się zgadzać i znowu z odbiorem problem,a barierki wszelkie też nawet balkonowe do odbioru trzeba mieć.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 29.07.2015 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 (edytowane) " Do tego wybrales pustak ceramiczny .... Obserwowalem budowe u mojej siostry (Purotherm), obserwuje moja budowe (Ytong). I wg mnie zdecydowanie gorzej buduje sie z ceramiki (bardziej sie kruszy, masz wiecej odpadow - STRAT, trudniej go rowno ulozyc). A Ty bez doswiadczenia chcesz z niego budowac .... Porotherm się kruszy ?? Nie zauważyłem, a budowałem z Porothermu ?! Ale może miałem solidnego majstra, który szanował mój materiał? Docinki wykorzystał do wymurowania ściany pomiędzy garażem a domem, ściany były bardzo równe i proste. Pierwszy kontener zamówiłem dopiero na wywiezienie gruzu po cięciu dachówki. Edytowane 29 Lipca 2015 przez piotrek0m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpol 29.07.2015 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 Czyli nie powinno się w ogóle ścian od środka ocieplac nawet wełna która oddycha? Czy chodzi o to ze najpierw zewnętrzne ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.07.2015 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 Czyli nie powinno się w ogóle ścian od środka ocieplac nawet wełna która oddycha? Czy chodzi o to ze najpierw zewnętrzne ściany? Ściany nie oddychają. Ociepla się zawsze od strony zimnej, nigdy od strony ciepłej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.07.2015 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 (edytowane) Czyli nie powinno się w ogóle ścian od środka ocieplac nawet wełna która oddycha? Dom "oddycha" przez sprawną wentylację a nie przez materiał izolacyjny. Ociepla się zawsze od strony zimnej, nigdy od strony ciepłej. Nie do końca. Thermodom czy tam mur ma izolację od środka i to ze styro Edytowane 29 Lipca 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 29.07.2015 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 Jest taki Jeden na tym forum.... Netbet go zwą - nie dość, że samorób, to jeszcze zamieszkali w niewykończonym domu na dole tylko. Poczytaj jego dziennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.07.2015 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 Thermodom czy tam mur ma izolację od środka i to ze styro Wiedziałem że znajdzie sie ktoś kto zakwestionuje moje zdanie. Przykład taki sobie, są lepsze od środka ocieplania. Co do zasady na takim etapie budowy i wiedzy o budownictwie powtarzam ocieplenie po stronie zimnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcze 14.09.2015 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Działkę obok mam dokładnie taki dom - zaczynali od kwoty 250 tys, aktualnie dobrali juz 400 tys kredytu. budują z porothermu. Mówisz sypialnia nad garażem - zdajesz sobie sprawę z różnycy poziomów? W kosztorysie uwzględnij też błędy w projekcie, jak np właśnie nieuwzględniona różnica poziomów, inne wymiary ścian, okien, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 15.09.2015 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Mówisz sypialnia nad garażem - zdajesz sobie sprawę z różnycy poziomów? a w czym problem? też mam pomieszczenia nad garażem niżej od reszty domu ale to tylko 2 małe schodki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpol 30.10.2016 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 witam ponownie! obecnie kończymy dach, plan troszeczke się zwiększył i projekt urósł do 200m2. oczywiście czytając moje pierwsze posty w temacie sam z siebie się nasmiewam heheh , aczkolwiek aż tak źle tez nie jest. do dachu , okien, drzwi i bramy wyniesie nas to ok. 195 ooo. ale te 50k na wykonczenie to oczywiście śmiech na sali, zmieniamy typy na 200k - bez poddasza. Pozdrawiam i zwracam honor! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts