Misterhajt 04.11.2016 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 My tak. We Francji mają inny ogląd na tę sprawę. Coś ty się tak uczepiła tej Francji?! We Francji mają burdel na ulicach i nie tylko na ulicach. I o czym to świadczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 04.11.2016 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 Salon 40 metrów to fajny duży i przestronny salon w którym będziesz czuł się dobrze. Jak ustawisz wypoczynek i mebelki to wcale nie będzie dużo wolnego miejsca. Salon 40m2 to kawał gmachu. Skąd ty wiesz, że ktoś będzie czuł się tam dobrze? Wg mnie to przewymiarowane pomieszczenie i uwierz, że niektórzy ludzie, siedząc na wypoczynku za 6tys, pomyślą: - po chuj mi tak wielki salon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.11.2016 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 Coś ty się tak uczepiła tej Francji?! We Francji mają burdel na ulicach i nie tylko na ulicach. I o czym to świadczy? Nie mieszam polityki z budownictwem. Przeczytaj całość, to dowiesz się dlaczego przytoczyłam tu ten przykład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Clinu 05.11.2016 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Nie mieszam polityki z budownictwem. Przeczytaj całość, to dowiesz się dlaczego przytoczyłam tu ten przykład. To racja, że obie te sprawy to zgoła co innego, ale Twój przykład w tym wątku to nie jest nic dobrego. Mur+wełna na stelażu zabezpieczona paroszczelną folią, na to płyty GK, to nie ma prawa działać, nawet zakładając 100% ciągłości paroizolacji, ta para wodna znajdzie się między murem i wełną i tam się skropli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.11.2016 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Musi działać, skoro ludzie mieszkają tam bez grzyba na ścianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelix 05.11.2016 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Salon 40m2 to kawał gmachu. Skąd ty wiesz, że ktoś będzie czuł się tam dobrze? Wg mnie to przewymiarowane pomieszczenie i uwierz, że niektórzy ludzie, siedząc na wypoczynku za 6tys, pomyślą: - po chuj mi tak wielki salon? Jest to zapewne kwestia osobniczych preferencji. My mamy salon 60m2 + kuchnia 14m2 + antresola 80m2 i 4.3-6 metrów wysokości i jak dla mnie nie jest za duży. Z czasem nawet wydaje się mi mały. Po ustawieniu stołu, kanapy i drzewja avokado nie zostaje aż tak dużo miejsca. Z drugiej strony moja teściowa jest przerażona wielkością. Lepiej zrobić za duży salon niż bezsensowne za duże sypialnie lub lazienki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelix 05.11.2016 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Musi działać, skoro ludzie mieszkają tam bez grzyba na ścianach. Warunki klimatyczne mają inne niż u nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.11.2016 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 (edytowane) To nie są tropiki. W Alpach spokojnie zimą temperatura spada do -10 stopni. Edytowane 5 Listopada 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 05.11.2016 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 To racja, że obie te sprawy to zgoła co innego, ale Twój przykład w tym wątku to nie jest nic dobrego. Mur+wełna na stelażu zabezpieczona paroszczelną folią, na to płyty GK, to nie ma prawa działać, nawet zakładając 100% ciągłości paroizolacji, ta para wodna znajdzie się między murem i wełną i tam się skropli. A wyjaśnij mi proszę, skąd ta wilgoć się tam znajdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 06.11.2016 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Jest to zapewne kwestia osobniczych preferencji. My mamy salon 60m2 + kuchnia 14m2 + antresola 80m2 i 4.3-6 metrów wysokości i jak dla mnie nie jest za duży. Dlatego napisałem "niektórzy ludzie", a nie wszyscy, czy większość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 06.11.2016 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 A wyjaśnij mi proszę, skąd ta wilgoć się tam znajdzie? Nie do mnie pytanie, ale uważasz, że gołe ściany od zewnątrz nie ciągną wilgoci? Bo jeżeli ciągną, to nie trudno sobie wyobrazić, że jak na taką ścianę słonko bezpośrednio przygrzeje, to tam ta wilgoć paruje, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 06.11.2016 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Paruje, paruje, ale się nie wykropli, bo jest ciepło. A w zimę to nie ciągnie, bo powietrze suche jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 07.11.2016 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Istnieje takie coś jak sorpcja. Powoduje ona dążenie materiału do wilgotności równoważnej. Ponadto różnice ciśnień po obu stronach przegrody potęgują ruch gazów w przegrodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 07.11.2016 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Dobrze, że mój stary dom o tym nie wie, bo pewnie by już się rozpadł. Panowie umówmy się jak jest wentylacja to nie ma grzyba, stary dom miał styro w środku, na zewnątrz nic i nic z nim nie było, zmieniłem okna, pojawił się grzyb w sypialni, dorobiłem kratkę, rozszczelniłem okna, częścowo znikł, częściowo został. Potem okazało się, że akurat w tym miejscu gdzie został ciekł dach i trociny były mokre. Teraz nagle okazuje się, że wszystko pognije, a u mnie w okolicy pełno domów, z cegłą na wierzchu i jakoś stoją. cegła zawsze łapię wodę z deszczu (sorpcja) i jakoś wszystkie domy nadal stoją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 09.11.2016 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 Zwykli ludzie mogą się umawiać, ale osoby zawodowo związane z budownictwem muszą znać mechanizm powstawania pewnych zjawisk. Grube przegrody o jednorodnej strukturze rządzą się swoimi prawami. Trochę inaczej to wygląda w przypadku ścian z wieloma warstwami. I nigdzie nie napisałem, że ściany od ruchu pary wodnej się rozpadną - one mogą się rozpaść pod pewnymi warunkami o co w starym budownictwie trudno ( chyba że ktoś mało kompetentny weźmie się za doradzanie w sprawach o których nie ma pojęcia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.11.2016 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 czyli co? Te francuskie projekty, które załączałam, projektowali ludzie bez wykształcenia architektonicznego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 09.11.2016 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 Przejrzałem te projekty i potwierdza się to co napisałem w ostatnim zdaniu poprzedniego posta (przepraszam jeśli uraziłem). Nawiązała się też tam dyskusja która wiele powinna wyjaśnić. Nadmienię tylko że na rysunkach/zdjęciach pojawia się wiele specjalistycznych materiałów: folie "aktywne", płyty krzemo-organiczne, itp. Architekci i fizyka budowli - nie zawsze to idzie w parze. Podsumowując izolacja od wewnątrz jest możliwa, jednak ze względu na ograniczenia i koszty stosuje się ją w nielicznych przypadkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.11.2016 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 myślisz, że we Francji nie patrzą na koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 09.11.2016 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 Koszty związane są z ograniczeniami, które we Francji mogą nie występować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts