Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Umowa o przyłącze - od czego zacząć?

Recommended Posts

ZE przysłał mi projekt umowy o przyłącz, ale nie bardzo wiem jak to ugryźć, od czego zacząć, co leży w mojej gestii a co w gestii ZE. Czy ja mam pierwszy postawić jakąś skrzyneczkę, potem to zgłosić i oni zrobią resztę czy najpierw oni zrobią przyłącz a ja nic nie muszę robić dopóki nie będzie mi wystawał kabel z ziemi na działce? Wnioskowałem o przyłącze do celów budowy domu i chciałbym wykonać od razu przyłącz docelowy, żeby nie bawić się 2x. Zamieszczam skany z warunków przyłączenia i umowy. Może to coś pomoże

Warunki skan 1

Warunki skan 2

Umowa skan 1

Umowa skan 2

Harmonogram

edit: Proszę o przeniesienie tematu do działu - Przyłącza. Tam chyba pasuje bardziej

Edytowane przez eryk77

ZE przysłał mi projekt umowy o przyłącz, ale nie bardzo wiem jak to ugryźć, od czego zacząć, co leży w mojej gestii a co w gestii ZE. Czy ja mam pierwszy postawić jakąś skrzyneczkę, potem to zgłosić i oni zrobią resztę czy najpierw oni zrobią przyłącz a ja nic nie muszę robić dopóki nie będzie mi wystawał kabel z ziemi na działce? Wnioskowałem o przyłącze do celów budowy domu i chciałbym wykonać od razu przyłącz docelowy, żeby nie bawić się 2x. Zamieszczam skany z warunków przyłączenia i umowy. Może to coś pomoże

Warunki skan 1

Warunki skan 2

Umowa skan 1

Umowa skan 2

Harmonogram

edit: Proszę o przeniesienie tematu do działu - Przyłącza. Tam chyba pasuje bardziej

ZE wykona przyłącze do Twojej działki, w granicy działki postawi skrzynkę i zainstaluje licznik oraz zabezpieczenie zalicznikowe a Ty (Twój elektryk) musi w tym miejscu wpiąć instalację odbiorczą.

A jak się mają do tego terminy z harmonogramu? Konkretnie chodzi mi o pozwolenie na budowę. Bo rozumiem, że bez tego ZE nic nie zrobi? PnB najwcześniej uzyskam w styczniu. Wg harmonogramu mam je donieść do 6 miesięcy przed terminem przyłączenia czyli przed 09.2016. Rozumiem, że mam czas do końca marca 2016 by je donieść. Dobrze to rozumiem?

A jak się mają do tego terminy z harmonogramu? Konkretnie chodzi mi o pozwolenie na budowę. Bo rozumiem, że bez tego ZE nic nie zrobi? PnB najwcześniej uzyskam w styczniu. Wg harmonogramu mam je donieść do 6 miesięcy przed terminem przyłączenia czyli przed 09.2016. Rozumiem, że mam czas do końca marca 2016 by je donieść. Dobrze to rozumiem?

Przeczytaj dokładnie tzn. ze zrozumieniem pkt. 8 umowy tam wszystko wyjaśniono.

Przeczytaj dokładnie tzn. ze zrozumieniem pkt. 8 umowy tam wszystko wyjaśniono.

Na ale Eryk pyta i sprzecza się na każdym forum, bo chciałby mieć prąd już. :D

Eryku, te 6 miesięcy, to jest górna granica, jaką zostawia sobie ZE, bo w tym terminie na pewno się zmieści z realizacją. W praktyce jest to prędzej, czasem znacznie.

W ciągu tego pół roku ZE musi zlecić wykonanie projektu przyłącza, projektant, prócz roboty na desce, musi wystąpić o mapy do celów projektowych i czekać na nie itd.

Możesz to wszystko przyspieszyć. Podstawa, to rozmowa w ZE. Na forum tego nie rozstrzygniesz.