ezg2014 18.07.2015 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 Szukam sposobu na pozbycie się owadów z domu. W mojej okolicy wszystkie firmy proponują mi sztywne moskitiery na okna i moskitiery drzwiowe na drzwi balkonowe. Nie chcę czegoś takiego , bo wygląda to źle i zniszczyłoby wygląd elewacji . Czy znacie jakieś inne sposoby zamiast sztywnej moskitiery, które nie wpływałyby na wygląd elewacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 18.07.2015 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 (edytowane) Trochę późno o tym pomyślałeś W handlu są moskitiery "rolowane" - zarówno zintegrowane (w jednej ramie z oknem), jak i oddzielne (natynkowe). Te pierwsze montuje się w kasecie bezpośrednio nad ramą okna. Te drugie instaluje się natynkowo w postaci wspólnej z żaluzją kasety na ścianie zewnętrznej ponad oknem. Ja mam właśnie te drugie z pewnej firmy z Kalisza. O innych rozwiązaniach, niż moskitiera - nie słyszałem. Edytowane 18 Lipca 2015 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 20.07.2015 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2015 Trochę późno o tym pomyślałeś W handlu są moskitiery "rolowane" - zarówno zintegrowane (w jednej ramie z oknem), jak i oddzielne (natynkowe). Te pierwsze montuje się w kasecie bezpośrednio nad ramą okna. Te drugie instaluje się natynkowo w postaci wspólnej z żaluzją kasety na ścianie zewnętrznej ponad oknem. Ja mam właśnie te drugie z pewnej firmy z Kalisza. Również mam moskitiery zintegrowane z roletami tejże samej firmy z Kalisza, warto moskitierę dać do 1 okna w każdym pomieszczeniu. Ale o tym trzeba pomyśleć już na etapie budowy i moskitiery w skrzynkach podtynkowych. Później zostają tylko mało estetyczne ramki wkładane w okno, lub przyklejenie moskitiery na całe lato do ramy okna ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 20.07.2015 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2015 Również mam moskitiery zintegrowane z roletami tejże samej firmy z Kalisza, warto moskitierę dać do 1 okna w każdym pomieszczeniu. Ale o tym trzeba pomyśleć już na etapie budowy i moskitiery w skrzynkach podtynkowych. Później zostają tylko mało estetyczne ramki wkładane w okno, lub przyklejenie moskitiery na całe lato do ramy okna ... Też mamy rolety podtynkowe wyżej wymienionej firmy ale bez moskitiery bo słyszałem dużo negatywnych opinii o roletach wyposażonych w moskitiery. Ile sezonów użytkujecie takowe i jak się sprawują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.07.2015 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2015 Jest coś takiego. Nazywa się to wentylacja mechaniczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 20.07.2015 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2015 Jest coś takiego. Nazywa się to wentylacja mechaniczna. W wielu biurach oglądam sufit i często jest strasznie usyfiony w okolicach anemostatów myślisz że to tylko wina nie wymieniania na czas filtrów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.07.2015 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2015 W wielu biurach oglądam sufit i często jest strasznie usyfiony w okolicach anemostatów myślisz że to tylko wina nie wymieniania na czas filtrów? Im bardziej zasyfiony filtr, tym mniej przepuści Wątpię że to były anemostaty od wentylacji, raczej od ogrzewania. Przy wentylacji po sześciu latach nie ma u mnie nawet śladu brudu, natomiast widziałem co się dzieje koło anemostatów od rozprowadzenia ciepła z kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kika86 21.07.2015 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 dlaczego psuja elewacje i niszczą ją? my mamy przesuwna moskitiere na drzwiach tarasowych (mimo że drzwi mamy noramlnie rozwierane) i małe listewki w kolorze ral jaki chcesz praykreca sie na pare malych śrubek do ramy okna. byłam tez tym przestraszona bo wydaliśmy kupę kasy na okna i jak słyszalam przywiercanie do ramy to mowilam nieeee :/ ale wyglada to bardzo fajnie i własciwie tego nie widać. rolowane moskitiery nam odradzali mowili ze drogie i że po 2 latach napiecie siatki pada, nie zwija sie dobrze. Na dole nie jest ona niczym uszytwniana po porastu siatka ktora sie "wypacza", a jak jest naciagniete na ramie jak np na drzwiowej przesuwnej to ten problem nie wystepuje a w razie wu wyjmujesz drzwi zmieniasz siatke i jak nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 21.07.2015 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 (edytowane) Ile sezonów użytkujecie takowe i jak się sprawują? Użytkuję te moskitiery rolowane już czwarty sezon i mogę stwierdzić, że bardzo się przydają. Wymagają oczywiście odpowiedniego traktowania. Po zimie warto przeczyścić prowadnice i wygonić stamtąd zimujące robaczki wszelkiej maści, odwinąć i zwinąć kilka razy, aby wszelkie zanieczyszczenia się wysypały. W przeciwnym razie zaczną się zacinać. Praktycznie całe lato mam je rozwinięte i zwijam dopiero na jesień. Jedyny mankament to taki, że trzeba się odzwyczaić od wychylania z okna tudzież trzepania wszelkich ścierek czy ubrań Edytowane 21 Lipca 2015 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 26.07.2015 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Im bardziej zasyfiony filtr, tym mniej przepuści Wątpię że to były anemostaty od wentylacji, raczej od ogrzewania. Przy wentylacji po sześciu latach nie ma u mnie nawet śladu brudu, natomiast widziałem co się dzieje koło anemostatów od rozprowadzenia ciepła z kominka. W biurach chyba kominków nie mają. W pracy trochę widuje najczęściej zasyfione po 2-3 latach anemostaty zamontowane w sufitach podwieszonych. Bez wątpienia część z nich jest na pewno od wentylacji, z rekuperatorami ale w pomieszczeniach były grzejniki też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.07.2015 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 W biurach chyba kominków nie mają. W pracy trochę widuje najczęściej zasyfione po 2-3 latach anemostaty zamontowane w sufitach podwieszonych. Bez wątpienia część z nich jest na pewno od wentylacji, z rekuperatorami ale w pomieszczeniach były grzejniki też. W takim razie nie mam pojęcia dlaczego było brudno koło anemostatów, skoro wlatuje tamtędy świeże, przefiltrowane, nie ogrzane powietrze. A może tam po prostu filtrów nie było? Ale nawet wtedy wątpię żeby się sufit pobrudził. No chyba że czerpnia w jakimś bardzo zasmrodzonym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.07.2015 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 W wielu biurach oglądam sufit i często jest strasznie usyfiony w okolicach anemostatów myślisz że to tylko wina nie wymieniania na czas filtrów? Ja nie mam nic usyfionego a okolica grzeje węglem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyh 28.07.2015 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 W takim razie nie mam pojęcia dlaczego było brudno koło anemostatów, skoro wlatuje tamtędy świeże, przefiltrowane, nie ogrzane powietrze. A może tam po prostu filtrów nie było? Ale nawet wtedy wątpię żeby się sufit pobrudził. No chyba że czerpnia w jakimś bardzo zasmrodzonym miejscu. niestety u mnie są naloty wokoło anemostatów mimo wymiany filtrów i nie wiem czemu, może dlatego, że jeszcze sąsiedzi z każdej strony się budują i mieszkam na górce, gdzie wieje. rekuperator zasysa ten pył i filtr wszystkiego nie wyłapie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.07.2015 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 niestety u mnie są naloty wokoło anemostatów mimo wymiany filtrów i nie wiem czemu, może dlatego, że jeszcze sąsiedzi z każdej strony się budują i mieszkam na górce, gdzie wieje. rekuperator zasysa ten pył i filtr wszystkiego nie wyłapie? Powiem ci, że nie mam bladego pojęcia. U mnie po sześciu latach jest nadal idealnie czysto, a drogę mam nie utwardzoną i dookoła też budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts