Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć

Mam w instalacji położone strasznie płytkie puszki do gniazd, a w związku z tym, że gniazdka są podłączane "jedno od drugiego", ciężko tam upchnąć całe okablowanie oraz trzy złączki wago potrójne, nawet te compact.

Czy puszkę mogę "pogłębić" delikatnie przecinakiem i młotkiem żeby na spokojnie ułożyć kable ?

Mimo wszystko wskazane, by przewody miały kontakt z tynkiem, gipsem, cegłą lub tp. poprzez izolację podwójną.

Puszka jest zbudowana z materiału izolacyjnego i stanowi dodatkową osłonę dla żył przewodów.

Wszelkie przetarcie pojedynczej izolacji żył oraz zawilgocenie ściany może objawiać się niechcianym działaniem RCD.

Riso również będzie zaniżone w stosunku do pożądanych wielkości.

Po latach może dojść do problem ze starzeniem się izolacji.

Elektryk dmucha na zimne, stara się przewidzieć różne sytuacje, i zabezpiecza się na wyrost.

Gość grend
chciałbym po prostu trochę, tak z 1,5cm podkuć na głębokość, żeby swobodnie ułożyć przewody. Nie chcę wymieniać całej puszki, pytanie co o tym sądzicie, że przewody i złączki wago będą częściowo leżały w "gołym" tynku.

nic się nie stanie, pogłęb i tyle. Nie rób z tego sztuki...

Gość grend
Czyli co - wyciąć dno puszki, zagłębić się w ścianę i tak zostawić?

To faktycznie nie sztuka, to sztukateria cuchnąca partactwem...

no będzie nieelegancko, ale będzie bezproblemu funkcjonować. Zakładam ze to nie jest puszka w basenie albo w prysznicu....

no będzie nieelegancko, ale będzie bezproblemu funkcjonować. Zakładam ze to nie jest puszka w basenie albo w prysznicu....

Do pierwszego włożenia i wyjęcia wtyczki z gniazda ......razem z puszka i kawałkami sciany.

..

Wymień puszkę na głębszą , prawidłowo ją osadź w ścianie np zaprawą CX 5 i gotowe

Gość grend
Do pierwszego włożenia i wyjęcia wtyczki z gniazda ......razem z puszka i kawałkami sciany.

Wymień puszkę na głębszą , prawidłowo ją osadź w ścianie np zaprawą CX 5 i gotowe

tył puszki jest kluczowy w trzymaniu całej puszki. To coś nowego .....

Gość grend
grend nie wiem czy jesteś elektrykiem czy nie. Ja jestem laikiem w tych sprawach ale uważam że proponujesz koledze w własnym domu zrobienie fuszerki której za kilka lat może żałować.

może żałować bo ..... ?

Sam niedawno miałem podobny problem. Glazurnik osadził mi puszki w ścianach i zostawił zaizolowane przewody, bo nie miałem jeszcze kupionych gniazdek. Łączone były szeregowo, więc od jednego gniazda do drugiego szedł kabel. Łączyłem je sam i po pierwszej próbie za nic w świecie nie mogłem upchać przewodów w puszcze. Oczywiście w myślach zwyzywałem glazurnika od najgorszych, a później ustaliłem że chyba zbyt dużo białej izolacji zewnętrznej zostawiłem i to ona jest taka sztywna, że nie da się zgiąć przewodów. Ostatecznie odizolowałem przewody niemal całkowicie, zostawiając dosłownie 2 cm białego płaszcza zaraz po wejściu przewodu do puszki. Tym razem udało się bez większych problemów wszystko upchać, ale mam dylemat, czy to jest zgodne ze sztuką, czy nie ma znaczenia? Zobaczyłem w innych gniazdkach jak to zrobił developer i wszystkie płaszcze zewnętrzne są wycięte niemal do samego tynku.