jarekkr 21.07.2015 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 Cześć Mam w instalacji położone strasznie płytkie puszki do gniazd, a w związku z tym, że gniazdka są podłączane "jedno od drugiego", ciężko tam upchnąć całe okablowanie oraz trzy złączki wago potrójne, nawet te compact. Czy puszkę mogę "pogłębić" delikatnie przecinakiem i młotkiem żeby na spokojnie ułożyć kable ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.07.2015 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 Rozumiem, że teraz czeka Cię robota po "fahowcach" murarzach lub tych spod budki z piwem.Pogłębiaj, wykuwaj, wstawiaj nowe puszki.Możesz zażądać poprawy instalacji, ale wątpię, że to coś da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkr 21.07.2015 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 chciałbym po prostu trochę, tak z 1,5cm podkuć na głębokość, żeby swobodnie ułożyć przewody. Nie chcę wymieniać całej puszki, pytanie co o tym sądzicie, że przewody i złączki wago będą częściowo leżały w "gołym" tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.07.2015 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 Mimo wszystko wskazane, by przewody miały kontakt z tynkiem, gipsem, cegłą lub tp. poprzez izolację podwójną.Puszka jest zbudowana z materiału izolacyjnego i stanowi dodatkową osłonę dla żył przewodów.Wszelkie przetarcie pojedynczej izolacji żył oraz zawilgocenie ściany może objawiać się niechcianym działaniem RCD.Riso również będzie zaniżone w stosunku do pożądanych wielkości.Po latach może dojść do problem ze starzeniem się izolacji.Elektryk dmucha na zimne, stara się przewidzieć różne sytuacje, i zabezpiecza się na wyrost. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 21.07.2015 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 chciałbym po prostu trochę, tak z 1,5cm podkuć na głębokość, żeby swobodnie ułożyć przewody. Nie chcę wymieniać całej puszki, pytanie co o tym sądzicie, że przewody i złączki wago będą częściowo leżały w "gołym" tynku. nic się nie stanie, pogłęb i tyle. Nie rób z tego sztuki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 21.07.2015 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 (edytowane) nic się nie stanie, pogłęb i tyle. Nie rób z tego sztuki... Czyli co - wyciąć dno puszki, zagłębić się w ścianę i tak zostawić? To faktycznie nie sztuka, to sztukateria cuchnąca partactwem... Edytowane 21 Lipca 2015 przez zbich70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 21.07.2015 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 Czyli co - wyciąć dno puszki, zagłębić się w ścianę i tak zostawić? To faktycznie nie sztuka, to sztukateria cuchnąca partactwem... no będzie nieelegancko, ale będzie bezproblemu funkcjonować. Zakładam ze to nie jest puszka w basenie albo w prysznicu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 21.07.2015 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 ... tak wogole te WAGO się sprawdzają czy tylko ich atutem jest szybki montaż bo klient i tak zapłaci ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.07.2015 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 no będzie nieelegancko, ale będzie bezproblemu funkcjonować. Zakładam ze to nie jest puszka w basenie albo w prysznicu.... Do pierwszego włożenia i wyjęcia wtyczki z gniazda ......razem z puszka i kawałkami sciany. .. Wymień puszkę na głębszą , prawidłowo ją osadź w ścianie np zaprawą CX 5 i gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkr 23.07.2015 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Wymień puszkę na głębszą , prawidłowo ją osadź w ścianie np zaprawą CX 5 i gotowe 36 puszek. Nie mam dostępu do elektryka, który to robił, ale i tak przy zapinaniu gniazd życzyłem mu śmierci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 23.07.2015 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 To gdzie byłeś w tym czasie ? No ale wiadomo - Warszawa.U nas wykonawcy lepiej dbają o swoją opinię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 23.07.2015 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Do pierwszego włożenia i wyjęcia wtyczki z gniazda ......razem z puszka i kawałkami sciany. Wymień puszkę na głębszą , prawidłowo ją osadź w ścianie np zaprawą CX 5 i gotowe tył puszki jest kluczowy w trzymaniu całej puszki. To coś nowego ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 23.07.2015 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 grend nie wiem czy jesteś elektrykiem czy nie. Ja jestem laikiem w tych sprawach ale uważam że proponujesz koledze w własnym domu zrobienie fuszerki której za kilka lat może żałować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 23.07.2015 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 grend nie wiem czy jesteś elektrykiem czy nie. Ja jestem laikiem w tych sprawach ale uważam że proponujesz koledze w własnym domu zrobienie fuszerki której za kilka lat może żałować. może żałować bo ..... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkr 27.07.2015 05:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 wiadomo - Warszawa w czasie gdy budowali ten dom, to ja go jeszcze szukałem znalazłem, kupiłem gotowy, taka sytuacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 27.07.2015 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 może żałować bo ..... ? Patrz post #4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sniper 28.07.2015 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 Sam niedawno miałem podobny problem. Glazurnik osadził mi puszki w ścianach i zostawił zaizolowane przewody, bo nie miałem jeszcze kupionych gniazdek. Łączone były szeregowo, więc od jednego gniazda do drugiego szedł kabel. Łączyłem je sam i po pierwszej próbie za nic w świecie nie mogłem upchać przewodów w puszcze. Oczywiście w myślach zwyzywałem glazurnika od najgorszych, a później ustaliłem że chyba zbyt dużo białej izolacji zewnętrznej zostawiłem i to ona jest taka sztywna, że nie da się zgiąć przewodów. Ostatecznie odizolowałem przewody niemal całkowicie, zostawiając dosłownie 2 cm białego płaszcza zaraz po wejściu przewodu do puszki. Tym razem udało się bez większych problemów wszystko upchać, ale mam dylemat, czy to jest zgodne ze sztuką, czy nie ma znaczenia? Zobaczyłem w innych gniazdkach jak to zrobił developer i wszystkie płaszcze zewnętrzne są wycięte niemal do samego tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 01.08.2015 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 ^^^I bardzo dobrze. Druga izolacja jest na przewodach w puszkach już niepotrzebna, a manipulowanie przewodem w podwójnej izolacji jest czasem niewykonalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts