Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przyłącze prądu, gazu - mapy i procedura

wojtekweb

Recommended Posts

Kupiłem działkę bez prądu i gazu, ,ale jest plan zagospodarowania przestrzennego.

Chciałbym wystąpić o przyłączenie do sieci energetycznej (TAURON).

W wydziale geodezji w urzędzie gminy dowiedziałem się, że potrzebna będzie kopia mapy zasadniczej. Mapę już mam teraz chciałbym rozpocząć procedurę (zasilanie placu budowy i jednocześnie docelowe).

1) Rozmawiałem z panią TAURONu i powinienem zacząć od złożenia wniosku o określenie warunków przyłączenia (wniosek WP)

http://www.tauron-dystrybucja.pl/przylaczenia-do-sieci/dom-jednorodzinny/zasilanie-placu-budowy/Strony/plac-budowy.aspx

2) Dowiedziałem się również, że:

Do wypełnionego wniosku WP należy dołączyć następujące dokumenty:

Plan zabudowy lub szkic określający usytuowanie (lokalizację) przyłączanego obiektu – mapa do celów projektowych obejmująca działkę wraz z usytuowaniem sąsiednich obiektów oraz z uwzględnieniem istniejącej sieci

3) Pani z infolinii twierdzi, że konieczna jest mapa do celów projektowych - w geodezji, tak jak pisałem twierdzą, że wystarczy kopia mapy zasadniczej, którą już mam. Czy ktoś składał wniosek z kopią mapy zasadniczej, czy też NIEZBĘDNA jest mapa do celów projektowych?

4) Jeśli konieczna jest mapa do celów projektowych, to w jaki sposób to najlepiej załatwić i gdzie?

5) Analogiczne pytanie odnośnie przyłącza gazowego - czy kopia mapy zasadniczej wystarczy?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

• 4 weeks później...

ad1. Tak od tego trzeba zacząć. Ja robiłem to 2 tygodnie temu w Tauron Będzin

ad2. Ja dałem mapę zasadniczą oraz ewidencyjną z zaznaczoną działką oraz wpisem że mają zrobić przyłącze kablowe z skrzynką w linii ogrodzenia

ad3. j.w.

ad4. Mapa do celów projektowych załatwisz u Geodety za 800-1000zł. Potrzebna do adaptacji i zgłoszenia o pozwolenie na budowę itp

ad5. Dokładnie tak samo jak w pkt 2. postąpiłem z PGNiG.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

nie chce otwierac nowego tematu wiec zapytam tu,

prosze o pomoc jak zrobic szkic sytuacyjny potrzebny do zalaczenia do wniosku o przylacze w pge ?

chodzi o to ze chcialbym aby zrobili przylacze kablowe ze skrzynka w ogrodzeniu (bo chyba w innym miejscu juz nie mozna np. na scianie domu?) i jak im to narysowac ?

w pozniejszym terminie zrobie polaczenie od skrzynki do domu.

obecnie sprawa wyglada tak ze mam dzialke na ktorej tylach przechodzi kabel a planowany dom bedzie na srodku dzialki a front ogrodzenia i dojazd bedzie z przodu dzialki czyli jakies jakies 40 m od isniejacego kabla

chodzi o to ze chcialbym aby zrobili przylacze kablowe ze skrzynka w ogrodzeniu (bo chyba w innym miejscu juz nie mozna np. na scianie domu?) i jak im to narysowac ?

w pozniejszym terminie zrobie polaczenie od skrzynki do domu.

Obecnie wszystkie przyłącza tak wyglądają, że ZE robi skrzynkę w linii ogrodzenia. Z tego co wiem na ścianie domu już się nie praktykuje.

Jak jak składałem wniosek o wydanie warunków po prostu narysowałem na mapie planowane usytuowanie budynku (kwadrat na mapie symbolizujący budynek). I to wystarczyło.

• 3 months później...
  • 4 weeks później...
Mam pytanie, na mojej działce postawiona jest skrzynka z prądem. Miała być jedynie na czas budowy. Od 6 lat sąsiad ma wybudowany dom i tam mieszka. Niestety nie chce zlikwidować teraz tej skrzynki. Nie ma mojej zgody na użytkowanie. Co można zrobić by chciał skrzynkę z prądem przenieś na swoją działkę?

• 2 weeks później...
Mam pytanie, na mojej działce postawiona jest skrzynka z prądem. Miała być jedynie na czas budowy. Od 6 lat sąsiad ma wybudowany dom i tam mieszka. Niestety nie chce zlikwidować teraz tej skrzynki. Nie ma mojej zgody na użytkowanie. Co można zrobić by chciał skrzynkę z prądem przenieś na swoją działkę?

Jeśli jest to skrzynka budowlana sąsiada taka tymczasowa to zainteresuj ją energetykę.

Jeśli sąsiad mieszka od 6 lat to chyba ma już pozwolenie na zamieszkanie i z oszczędności nie jechał by na taryfie budowlanej więc może skrzynka nie jest sąsiada a energetyki.

Jednym słowem napisz pismo do rejonu energetycznego z mapką sytuacyjną i aktem własności działki i zobaczysz co odpowiedzą.

• 1 month później...