Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z czym łączyć kolor żółty ?

Adrian1224

Recommended Posts

Połączenie monochromatyczne - polegająca na łączeniu różnych odcieni tego samego koloru, np. jaśniejszy żółty z intensywniejszym żółtym.

Na kole barw są to barwy znajdujące się w obrębie jednego paska/promienia.

Połączenie pokrewne - łączenie kolorów, które na kole barw leżą obok siebie, np. żółty, pomarańczowy i czerwony.

Połączenie dopełniające - wykorzystujące zasadę przyciągania się przeciwieństw, polega na łączeniu kolorów, które na kole barw leżą naprzeciw siebie. To połączenie jest odważne i kontrastowe.

Wszystko zależy od stylu i efektu, jaki chcesz osiągnąć :)

Ładnie wygląda z ciepłą, mleczną bielą (mam taki kolor "mleczna pianka" dekorala, pasowałby).

Z bardzo jasną szarością - trzeba uważać, ale może być to bardzo ładne połączenie, choć osobiście bym takiego nie zniosła.

Chyba zamiast malować skos na inny kolor pomaluje 2 ściany na jeden kolor a resztę na drugi.

Co myślicie o połączeniu koloru Złocisty Topaz lub Subtelny Cytryn z kolorem Miodowy Amber? (Wszystkie z Magnata)

Co do ostatniego mam trochę obawy bo na wzorniku w internecie i wzorniku w sklepie wygląda zupełnie inaczej (Interesuja mnie pierwsze dwa linki)

http://s1085.photobucket.com/user/bajkkkk/media/20120302380.jpg.html

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/b2/e3/0f/b2e30fd1032a3971b0e461b031fc8b13.jpg

http://www.magnatfarby.pl/produkt/magnat-ceramic-ceramiczna-farba-do-wnetrz

Adrian, w innych wątkach już pytales o połączenia kolorów...

Witam

W jednym pokoju w którym na ścianie jest skos od dachu chciałbym pomalować skos i sufit na kolor Kropla Cytryny a resztę ścian na kolor Zielona Polana.

W drugim pokoju chcę pomalować jedną ścianę na kolor Purpurowa Róża a resztę na kolor Żółte słoneczniki i jeszcze chciałbym dobrać jakiś kolor na sufit bo nie chce żeby był biały.

Podane kolory są z farby Śnieżka Barwy Natury.

Myślicie że te połączenia kolorów są dobre czy może coś zmienić?

A jakie kolory byście polecili do czerwieni (Purpurowa Róża ze Śnieżki Barwy Natury) i do czerwieni Magnata Ognisty Karneol?

Chce w dużym,dobrze nasłonecznionym pokoju pomalować jedną ścianę na któryś z tych kolorów ale nie mam pomysłu na resztę ścian.

Kazde pomieszczenie chcesz mieć dwukolorowe???

• 2 weeks później...
Ostatnio znalazłam coś takiego i ku mojemu zaskoczeniu jestem oczarowana kolorystyką i połączeniem stylów :D

[ATTACH=CONFIG]325668[/ATTACH]

Tak więc z bielami, szarym, brązami jak najbardziej!

Tylko zwróć uwagę że tego żółtego tu jest niewiele, w przewadze jest biały. A teraz wyobraź sobie ten zestaw z odwróconymi kolorami - żółty zamiast białego, biały zamiast żółtego. I co, dalej ślicznie?

Adrian, może pokaż to pomieszczenie do malowania bo tak na ślepo to trudno powiedzieć jaki wyjdzie efekt.

Edytowane przez kaszak

Też zrobiłam ten błąd, że ściany pomalowałam na żółto. Salon, kuchnia i mały pokoik wyszły dobrze ale i ten żółty był tam jaśniuteńki, mocno rozbielony. Natomiast biblioteka była Dulux - dojrzewający banan, a więc na wzorniku kolor był inny, w książeczce reklamowej inny, na pudełku inny, a jeszcze inny na ścianie i na to trzeba uważać najbardziej. Pół biedy, jeśli sprzedają próbniki, wówczas można wydać parę złotych i próbować. Ale Magnat chyba w ogóle nie sprzedaje próbek tylko od razu 5 kg musisz kupić. Żółty rzeczywiście z popielem wygląda dobrze, z białym też. U siebie będę łączyć z brązem mebli, zielonym, trawiastym dywanem i takimż obiciem sofy.

• 3 weeks później...

Z kompozycyjnego punktu widzenia najlepiej skos pomalować w odcieniu bieli, złamanej bieli lub na bardzo jasno żółty odcień. Takie rozplanowanie barw nie przytłoczy i pozostawi wnętrze dobrze doświetlonym. Np. 51 Czarujący uśmiech + 501 Świetlisty refleks lub 518 Czuły dotyk + 543 Anielskie skrzydła.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka

Żółty bardzo fajnie komponuje się z szarym, czarnym, białym. Ja osobiście proponowałabym pomalowanie ścian na popielato a jeśli lubimy kolor żółty to stawiałabym raczej na dodatki w tym kolorze, żółta ściana może szybko się znudzić i denerwować. Skosy proponuję zostawić białe, lub jeśli ściany byłyby jasnoszare, wtedy można całość pomalować łącznie ze skosami. Białe i czarne dodatki nadadzą wnętrzu charakteru. Wykonywałam projekt w tej kolorystyce, wyszło bardzo fajnie: http://www.kobestudio.pl/wnetrze-w-meskim-stylu.php

• 4 weeks później...
Żółty bardzo fajnie komponuje się z szarym, czarnym, białym. Ja osobiście proponowałabym pomalowanie ścian na popielato a jeśli lubimy kolor żółty to stawiałabym raczej na dodatki w tym kolorze, żółta ściana może szybko się znudzić i denerwować. Skosy proponuję zostawić białe, lub jeśli ściany byłyby jasnoszare, wtedy można całość pomalować łącznie ze skosami. Białe i czarne dodatki nadadzą wnętrzu charakteru. Wykonywałam projekt w tej kolorystyce, wyszło bardzo fajnie: http://www.kobestudio.pl/wnetrze-w-meskim-stylu.php

Szary, czarny i biały - bardzo fajnie pasują do żółtego

Zdecydowanie do żółtego polecam biel, niebieski, pomarańcze i też rożne odcienie żółci. Takie kolorowe zestawienia oczywiście są dozwolone jak lubisz szaleństwo. Chociaż nie wiem czy moje propozycje są szalone bo ostatnio byłam u mojego kuzyna w nowo wyremontowanym mieszkanku i miał pokój na żółto z odcieniami czerni, więc to pewnie jest totalne szaleństwo :-).