Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Choroby drzew i krzewów owocowych

Recommended Posts

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 137
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z drzewkiem jest wszystko w porządku na razie. Choroby ani śladu. :lol: Czy ranę mam zabezpieczyć na zimę np.: przez owinięcie tego miejsca otuliną? Zerwałem część kory i tkanki drzewa by usunąć ślady infekcji. Jak pisałem miejsce to jest zasmarowane po "zabiegu" pastą ogrodniczą.

Raczej niczym nie owijaj to się dalej będzie goić samo. Bardzo dobrze że posmarowałeś pastą ogrodniczą, to zabezpieczy przed nadmiernym wysychaniem.

Wciornastku

Boję się czy mi drzewko nie zmarznie. Oprócz tkanki kory na tym odcinku jest wycięte około 0,5 cm głębokości tkanki drzewa.

Andrzeju od mrozu jest bardziej groźne wysychanie właśnie w tym miejscu. Ta maść to dobre, jeśli jeszcze będziesz się martwił to możesz obwiązać to miejsce szmatą namoczoną w glinie.

• 1 month później...

Witam!

Nasz domek powstał na działce, na której rosły olchy i jedna stara grusza. Nie wycięliśmy jej, postanowiliśmy, że jedynie przytniemy gałęzie. Tymczasem pojawił się problem - zdaje się, że jest chora. W tym roku zauważyliśmy, że z pnia na wysokości około metra (i wyżej) odpada kora, odsłaniając wydrążone dziurki i korytarzyki w pniu. Kojarzy mi się to z kornikami, ale czy korniki grasują w gruszy? Pień nie ma żadnych miękkich plam, jest suchy, ale, niestety, coraz bardziej goły. (Latem nawet dzięcioł zabrał się do "leczenia"!) Bardzo nam zależy na uratowaniu drzewa, ale czy może się to udać? Proszę o pomoc!

anmamag

• 1 month później...
  • 2 months później...
  • 2 years później...
Karate nic tu nie pomoże. Drzewka chorują. Te które zaschły to chyba nie do uratowania. Musisz koniecznie wykonać oprysk i powycinać porazone pędy. Nie mam pojęcia co to za cholerstwo (brunatna zgnilizna może), poczekaj na komentarz Mirka lub Wciornastka.

ok czekam na wieści czym to opryskać

Dziwi mnie,że na tylu drzewkach i to chyba różnych-wiśnie,jabłonie(a może się mylę) pojawiły się takie zmiany. Nie jestem znawcą, ale takie objawy-na brzegach liści mogą też byc z przenawożenia..... Myslę,że ktoś jeszcze się wypowie:) Poza tym objawy chlorozy-czegoś im brakuje, albo jest nadmiar jakiegoś pierwiastka-co źle wpływa na przyswajanie innych składników.....

Pozdrawiam.

Wyglądają na „zagłaskane" :( - a widać, że chciały rosnąć.

Szkoda, że askala nie przekazał żadnej informacji, oprócz niezbyt dokładnych zdjęć.

..

co znaczy zagłaskanie ?

nawozone nie byly

jedyne co w tym roku to mialy dosyc mokro i dosc długo, pryskalem je ra karate na mszyce troche mocnym ale to bylo jakies 3 tygodnie temu a liscie zaczely zmienac barwe pare dni temu i teraz strasznie przyspieszyl ten proces.

• 2 months później...

Choroba ponoć pospolita ale nie chcę niczego sugerować. Zastosowałem środek Topsim M 500 SC. nic nie pomogło. Czy ktoś mógłby mi coś poradzić na to młode drzewko. To pierwszy rok mojego "ogrodnikowania" i nie mam jeszcze doświadczenia.

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/p/9/0/4/36005017_d.jpg