Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Choroby drzew i krzewów owocowych

Recommended Posts

• Odpowiedzi 137
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Myśle że jak jast to od wielu lat, to powinno poradzić sobie samo- nie ma kłopotu z przewodzeniem. Czy jest tam mursz w ranie? Jeśli nie to zostaw w spokoju, pewnie samo wytworzyło korek wokół żywej kory i tyle.

Ja nie słyszałam nic o metodzie z gipsem, myślę że lepiej niech bedzie tam dostęp powietrza.

Powodzenia

Witam

Szanowni forumowicze - zrobiłem dzisiaj przegląd moich drzewek owocowych - oto efekty :

1 - brzoskwinia

http://images47.fotosik.pl/140/cff853458080772am.jpg http://images49.fotosik.pl/140/95a4f1c9fac34e9am.jpg

- brunatna zgnilizna ?? , plamistość ?? - co to za choroba - i czy można teraz na liście jeszcze coś poradzić - pryskać ?? - będzie co z niej jeszcze czy nie ??

Trochę się boję bo kilka metrów obok mam drugą brzoskwinię - ale ona jest zdrowa - bać się czy nie bać - przelezie zaraza na nią czy nie ??

2 - śliwa

http://images39.fotosik.pl/136/cf2c6fac33a0fa6cm.jpg http://images38.fotosik.pl/136/05bbf45c06527540m.jpg

- a to już nie mam pojęcia- co to za choroba ? - liście w ciapki jaśniejsze - wszystkie wyglądają jak zdrowe - ale te ciapki ...

na drugim to może być ospowatość śliwy

http://www.dzialkowcy.info/phpBB2/viewtopic.php?t=4413

Ja pierniczę - czyli siekiera - mam jeszcze trzy śliwy - wszystkie drzewka mają 3 lata - w zeszłym roku nie było żadnych objawów ... - a teraz ta jedna zarażona - pozostałe na razie w porządku ... - zaraz lecę je dokładnie oblookać ...

Przeciekawa rzecz to taka że praktycznie nie miałem dotychczas w tym roku mszyc - co prawda na jabłoniach trochę miałem ale szybko je zwalczyłem - rok temu miałem mnóstwo mszyc ale w tym roku prędko Decisem spryskałem drzewka i praktycznie mszyc wogóle nie było ... - a tu szarka na śliwie ...

pablitoo ale ja się nie znam, to nie musi być to, ja skojarzyłam bo ostatnio widziałam takie drzewo u znajomych, u których ten wirus był na 100*

może niech się wypowie kto się na tym zna

Nie no - jeszcze z siekierą nad nią nie stoję :lol: - ale czytałem i oglądałem linka który podesłałaś - tam są fotki dokładnie takich samych plam jak na mojej śliwie i opis szarki ... - no cóż - może jeszcze ktoś potwierdzi diagnozę - zwłaszcza że bardzo marnie wygląda jedna z moich brzoskwiń ...

:(

Co do śliw, to prawdopodobnie jest to szarka. Kwestia szarki to kwestia czasu, prądzej czy później śliwa zostanie zaatakowana.

Reszta jest dobrze opisana na forum w linku podanym przez dusia2006. Najczęściej kupujemy już porażone drzewka, stąd po 2-3 latach obserwujemy takie obrazki na naszych drzewkach. Należy kupować materiał kwalifikowane (teoretycznie wolny od wirusa), oraz odmiany tz. tolerancyjne, czyli podatne na wirusa, wykazujące objawy, ale wydające owoce nadające się do konsumpcji.

http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1717

Zwalczanie mszyc w uprawach przydomowych ? Uważam, że to walka z wiatrakami. Prędzej czy później i tak drzewa zostaną zainfekowane.

Co do brzoskwini ? tu podejrzewam niedobór składników pokarmowych (chyba magnez). Trzeba zbadać glebę (ph, zasobność w makro i mikroelementy), prawdopodobnie jeden ze składników jest zablokowany. Można podratować roślinę nawozem dolistnym.

Co do śliw, to prawdopodobnie jest to szarka. Kwestia szarki to kwestia czasu, prądzej czy później śliwa zostanie zaatakowana.

Reszta jest dobrze opisana na forum w linku podanym przez dusia2006. Najczęściej kupujemy już porażone drzewka, stąd po 2-3 latach obserwujemy takie obrazki na naszych drzewkach. Należy kupować materiał kwalifikowane (teoretycznie wolny od wirusa), oraz odmiany tz. tolerancyjne, czyli podatne na wirusa, wykazujące objawy, ale wydające owoce nadające się do konsumpcji.

http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1717

Zwalczanie mszyc w uprawach przydomowych ? Uważam, że to walka z wiatrakami. Prędzej czy później i tak drzewa zostaną zainfekowane.

Co do brzoskwini ? tu podejrzewam niedobór składników pokarmowych (chyba magnez). Trzeba zbadać glebę (ph, zasobność w makro i mikroelementy), prawdopodobnie jeden ze składników jest zablokowany. Można podratować roślinę nawozem dolistnym.

Na śliwę wyrok już wydałem - siekiera się właśnie ostrzy - nie ma co ryzykować - mam jeszcze trzy śliwy w sadzie a niedaleko mnie sąsiady maja ogromne sady - teraz analizując sytuację nie jestem do końca pewien czy rok temu to drzewko nie miało już plamistych liści - a to by znaczyło że kupiłem zainfekowaną sadzonkę - a kupowałem w dużej szkółce drzewek w okolicach Krakowa ...

Odnośnie brzoskwini - ona od samego początku była marna i słaba - raczej wątpliwe że cierpi na niedobór składników pokarmowych - obok niej rośnie druga taka sama i jest pięknym drzewkiem obsypanym mnóstwem owoców - a posadzone obydwie w takiej samej glebie ...

No nie wiem - dawać jej jeszcze szansę czy ciąć razem ze śliwą i w jej miejsce posadzić nowe drzewko ??

Odnośnie brzoskwini - ona od samego początku była marna i słaba - raczej wątpliwe że cierpi na niedobór składników pokarmowych - obok niej rośnie druga taka sama i jest pięknym drzewkiem obsypanym mnóstwem owoców - a posadzone obydwie w takiej samej glebie ...

No nie wiem - dawać jej jeszcze szansę czy ciąć razem ze śliwą i w jej miejsce posadzić nowe drzewko ??

O niedoborze świadczą przebarwienia na liściach. Natomiast, jaka jest przyczyna, że jedno drzewko jest większe drugie mniejsze, trudno wyrokować, nie zawsze jest to przyczyna niedoboru składników. Słabszy wzrost drzewa może być spowodowany różnymi czynnikami, np. karczownik mógł poobgryzać korzenie. Z siekierą możesz się powstrzymać, daj jej jeszcze szanse. Ja mojej złamanej brzoskwini dałem i teraz za to mi się odwdzięcza pięknymi pysznymi owcami.

Tak nawiasem mówiąc brzoskwinia też może być porażana przez tego wirusa. Objawy zazwyczaj są mniej widoczne, czasem występują również na owocach.

:wink:

Szarka na brzoskwini wygląda tak samo jak na śliwach - czyli chlorystyczne jasnożółte przebarwienia na liściach - byłem dzisiaj w zaprzyjaźnionej szkółce i zabrałem próbki liści - śliwa - bezwględnie pod topór - natomiast brzoskwinia - czerwonawe plamki przede wszystkim na obrzerzach liści to plamistość plus dziurkowatość drzew pestkowych - będę ją ratował - oprysk Topsinem na liście i czekać - zobaczymy - dam jej szansę do przyszłego roku ...

Najciekawsze jest to że mam w sadzie jeszcze trzy śliwy - wg znajomych sadowników - to tylko kwestia czasu kiedy również szarka wyjdzie i na nich - wg nich są już zarażone ... - teraz tylko - czekać :(

Szarka na brzoskwini wygląda tak samo jak na śliwach - czyli chlorystyczne jasnożółte przebarwienia na liściach - byłem dzisiaj w zaprzyjaźnionej szkółce i zabrałem próbki liści - śliwa - bezwględnie pod topór:(

Symptomy szarki mogą wyglądać niespecyficznie. Uzależnione jest to od różnych czynników (mi. od wieku drzewa, odmiany, gatunku). Jeżeli drzewko będzie wydawało owoce, które nie będą opadały i nadawały się do zjedzenia, to ja bym go nie wycinał.

natomiast brzoskwinia - czerwonawe plamki przede wszystkim na obrzerzach liści to plamistość plus dziurkowatość drzew pestkowych - będę ją ratował - oprysk Topsinem na liście i czekać - zobaczymy - dam jej szansę do przyszłego roku ...

(

Rzeczywiście, dokładnie nie przyglądnąłem się fotce, pojawiające się plamki mogą świadczyć o początkach rozwoju dziurkowatości, oprysk Topsinem jak najbardziej wskazany.

Twoja brzoskwinia ma przyrosty, więc jest szansa, że wyrośnie na „pyszne drzewko owocowe”.

• 1 month później...