Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Choroby drzew i krzewów owocowych

Recommended Posts

• Odpowiedzi 137
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 year później...
  • 9 months później...

Cześć,

Jesteśmy początkujący jeśli chodzi o ogrodnictwo. Właśnie po budowie zaczynamy działać coś w ogródku. Zakupiliśmy na początek kilka drzewek owocowych - zasadzone w kwietniu. Po perypetiach ze szkodnikami teraz chyba zaczęła się jakaś choroba gruszy.

Proszę o poradę czy coś da się jeszcze zrobić: drzewko rośnie kiepsko, liście mają takie czarne obwódki, zwijają się. Widać też pajęczynki. Proszę zerknąć na dołączone zdjęcia. Z góry dzięki za pomoc.

IMG_3255.JPG

IMG_3256.JPG

IMG_3257.JPG

• 6 years później...

Hej, miałem kiedyś kilka bardzo starych krzaczków porzeczki czarnej, czerwonej i białej. Wtedy jeszcze nie posiadałem wiedzy na temat ich pielęgnacji. Nie wiedziałem, że bardzo ważnym zabiegiem jest regularne cięcie starych pędów porzeczki. No i okazało się, że pewnego razu przestały owocować a stare pędy łamały się przy delikatnym kontakcie.

Została mi już tylko jedna stara porzeczka czarna, właściwie to jest ona już też bardzo sfatygowana ale staram się ją od dwóch sezonów leczyć regularnym cięciem. Może jeszcze pobudzę ją do wypuszczania nowych pędów przy jednoczesnym owocowaniu. Można ją zobaczyć na filmiku

gdzie staram się opowiedzieć też o prawidłowym cięciu. Tnijcie już teraz, styczeń i luty to najlepszy okres.