Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szopka/garaż + drewutnia 6x5 - odleglosc od granicy

Recommended Posts

Witam Serdecznie

Chciałbym postawić u siebie na działce drewnianą szopkę na graty + drewutnie.

Całość w wymiarach 6x5 przedzielone na pół, drewutnia otwarta.

Dach z dwoma spadami. Jedna strona na sąsiada obok, druga na moją działkę.

Okien nic nie będzie, wszystko zabudowane.

W jakiej odległości minimalnej od granicy mogę to postawić ?

Dziękuje, pozdrawiam :)

Witam Serdecznie

Chciałbym postawić u siebie na działce drewnianą szopkę na graty + drewutnie.

Całość w wymiarach 6x5 przedzielone na pół, drewutnia otwarta.

Dach z dwoma spadami. Jedna strona na sąsiada obok, druga na moją działkę.

Okien nic nie będzie, wszystko zabudowane.

W jakiej odległości minimalnej od granicy mogę to postawić ?

Dziękuje, pozdrawiam :)

Nie wolno spadku na działkę sąsiada.

Odległość drewutni od granicy to 4m.

Działka wymiaru 56x27

A jeśli byłaby to szopka (ma to być na graty typu taczka, grabie itd) + miejsce do siedzenia (ala altanka) ?

Nawet jeśli odległość od granicy będzie 4m to nie może spadek dachu być skierowany w stronę sąsiada ? Przecież na jego działkę nic nie będzie leciało?

jeśli była by poniżej 16 m szerokości to możesz w granicy ale przy takiej działce to 3 i 4 m obowiązują

Jeśli nie ma być okien ani drzwi na stronę sąsiada to 3 metry w innym wypadku 4.

A ogólnie to może pomyśl o mniejszym pomieszczeniu

"Warunki techniczne dopuszczają sytuowanie garaży i budynków gospodarczych o długości mniejszej niż 5,5 m i o wysokości mniejszej niż 3 m bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m.

Oczywiście ściana takiego budynku zwrócona w stronę granicy nie może mieć otworów okiennych ani drzwiowych. Nie ma przy tym znaczenia, czy po drugiej stronie granicy istnieje już podobny obiekt, czy nie."

Edytowane przez kamil2k3

ktos pisał ze to martwy przepis z tego co pamiętam.

Drewutnię obowiązują przepisy ppoż: § 4. 1. W obiektach oraz na terenach przyległych do nich jest zabronione wykonywanie następujących czynności, które mogą spowodować pożar, jego rozprzestrzenianie się, utrudnienie prowadzenia działania ratowniczego lub ewakuacji: (...)6) składowanie poza budynkami w odległości mniejszej niż 4 m od granicy działki sąsiedniej materiałów palnych, w tym pozostałości roślinnych, gałęzi i chrustu;

Nikt tego nie przestrzega.

• 8 years później...
jeśli była by poniżej 16 m szerokości to możesz w granicy ale przy takiej działce to 3 i 4 m obowiązują

Jeśli nie ma być okien ani drzwi na stronę sąsiada to 3 metry w innym wypadku 4.

A ogólnie to może pomyśl o mniejszym pomieszczeniu

"Warunki techniczne dopuszczają sytuowanie garaży i budynków gospodarczych o długości mniejszej niż 5,5 m i o wysokości mniejszej niż 3 m bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m.

Oczywiście ściana takiego budynku zwrócona w stronę granicy nie może mieć otworów okiennych ani drzwiowych. Nie ma przy tym znaczenia, czy po drugiej stronie granicy istnieje już podobny obiekt, czy nie."

Temat stary, ale dla mnie aktualny.

Chcę postawić szopkę tuż przy granicy działki - przy płocie.

Wysokość - mniej niż 3m

Szerokość (wzdłuż płotu) - ~4m

Głębokość - 3-4m

Konstrukcja aluminiowa, ściany wypełnione kompozytowymi deseczkami - coś ala carport.

Czy mogę ?