mariusz199044 24.07.2015 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 Witam Serdecznie Chciałbym postawić u siebie na działce drewnianą szopkę na graty + drewutnie. Całość w wymiarach 6x5 przedzielone na pół, drewutnia otwarta. Dach z dwoma spadami. Jedna strona na sąsiada obok, druga na moją działkę. Okien nic nie będzie, wszystko zabudowane. W jakiej odległości minimalnej od granicy mogę to postawić ? Dziękuje, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 24.07.2015 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 A jakiej wielkości masz działkę ile na ile metrów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.07.2015 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 Witam Serdecznie Chciałbym postawić u siebie na działce drewnianą szopkę na graty + drewutnie. Całość w wymiarach 6x5 przedzielone na pół, drewutnia otwarta. Dach z dwoma spadami. Jedna strona na sąsiada obok, druga na moją działkę. Okien nic nie będzie, wszystko zabudowane. W jakiej odległości minimalnej od granicy mogę to postawić ? Dziękuje, pozdrawiam Nie wolno spadku na działkę sąsiada. Odległość drewutni od granicy to 4m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz199044 24.07.2015 23:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 Działka wymiaru 56x27 A jeśli byłaby to szopka (ma to być na graty typu taczka, grabie itd) + miejsce do siedzenia (ala altanka) ? Nawet jeśli odległość od granicy będzie 4m to nie może spadek dachu być skierowany w stronę sąsiada ? Przecież na jego działkę nic nie będzie leciało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 25.07.2015 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 Nie wolno spadku na działkę sąsiada. Odległość drewutni od granicy to 4m. ktos pisał ze to martwy przepis z tego co pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 25.07.2015 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 (edytowane) jeśli była by poniżej 16 m szerokości to możesz w granicy ale przy takiej działce to 3 i 4 m obowiązująJeśli nie ma być okien ani drzwi na stronę sąsiada to 3 metry w innym wypadku 4. A ogólnie to może pomyśl o mniejszym pomieszczeniu "Warunki techniczne dopuszczają sytuowanie garaży i budynków gospodarczych o długości mniejszej niż 5,5 m i o wysokości mniejszej niż 3 m bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m. Oczywiście ściana takiego budynku zwrócona w stronę granicy nie może mieć otworów okiennych ani drzwiowych. Nie ma przy tym znaczenia, czy po drugiej stronie granicy istnieje już podobny obiekt, czy nie." Edytowane 25 Lipca 2015 przez kamil2k3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.07.2015 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 ktos pisał ze to martwy przepis z tego co pamiętam. Drewutnię obowiązują przepisy ppoż: § 4. 1. W obiektach oraz na terenach przyległych do nich jest zabronione wykonywanie następujących czynności, które mogą spowodować pożar, jego rozprzestrzenianie się, utrudnienie prowadzenia działania ratowniczego lub ewakuacji: (...)6) składowanie poza budynkami w odległości mniejszej niż 4 m od granicy działki sąsiedniej materiałów palnych, w tym pozostałości roślinnych, gałęzi i chrustu; Nikt tego nie przestrzega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uasz 16.04.2024 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia jeśli była by poniżej 16 m szerokości to możesz w granicy ale przy takiej działce to 3 i 4 m obowiązują Jeśli nie ma być okien ani drzwi na stronę sąsiada to 3 metry w innym wypadku 4. A ogólnie to może pomyśl o mniejszym pomieszczeniu "Warunki techniczne dopuszczają sytuowanie garaży i budynków gospodarczych o długości mniejszej niż 5,5 m i o wysokości mniejszej niż 3 m bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m. Oczywiście ściana takiego budynku zwrócona w stronę granicy nie może mieć otworów okiennych ani drzwiowych. Nie ma przy tym znaczenia, czy po drugiej stronie granicy istnieje już podobny obiekt, czy nie." Temat stary, ale dla mnie aktualny. Chcę postawić szopkę tuż przy granicy działki - przy płocie. Wysokość - mniej niż 3m Szerokość (wzdłuż płotu) - ~4m Głębokość - 3-4m Konstrukcja aluminiowa, ściany wypełnione kompozytowymi deseczkami - coś ala carport. Czy mogę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.04.2024 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia tak. Po uzyskaniu pozwolenia na budowę bowiem obszar oddziaływania obejmuje sąsiednią działkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts