Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyburzenie domu czy jego rozbudowanie ?

Recommended Posts

Witam

Jestem po raz pierwszy na tym forum, bardzo proszę o pomoc. Otóż chodzi o domek budowany, mieszkalny, po wojnie postawiony, 2-pomieszczeniowy, starego typu, bardzo płytkie fundamenty (albo ich brak), wymiary pewnie 5m x 11 = 55m^2 .

Pytanie :

1 - można go rozbudować dodając 2 pokoje i zrywając dach, i tu jest szkopuł, nie ma dobrych fundamentów, jest wilgoć - czy coś budownictwo zdziała w tym zakresie ?

2- czy w innym przypadku można go wyburzyć (jest niski) i ile w przybliżeniu to będzie kosztować, jest to ważne.

3- dodatkowe pytanko do Was specjalistów, czy można ubiegać się go pozwolenie na budowę dodatkowego pietra w celach mieszklalnych w stodole,

wiem jak to brzmi, ale jest taka sytuacja,że jest wydzielone "mieszkanko" w stodole z piwnicą i 1 pokojem i kuchnia, łazienką, jest nawet CO, na szczęście są dobre fundamenty, budowany z cegły. By to wyglądało jak stodoła podłączona fizycznie do mieszkania.

Dziekuje

Witam

Jestem po raz pierwszy na tym forum, bardzo proszę o pomoc. Otóż chodzi o domek budowany, mieszkalny, po wojnie postawiony, 2-pomieszczeniowy, starego typu, bardzo płytkie fundamenty (albo ich brak), wymiary pewnie 5m x 11 = 55m^2 .

Pytanie :

1 - można go rozbudować dodając 2 pokoje i zrywając dach, i tu jest szkopuł, nie ma dobrych fundamentów, jest wilgoć - czy coś budownictwo zdziała w tym zakresie ?

2- czy w innym przypadku można go wyburzyć (jest niski) i ile w przybliżeniu to będzie kosztować, jest to ważne.

3- dodatkowe pytanko do Was specjalistów, czy można ubiegać się go pozwolenie na budowę dodatkowego pietra w celach mieszklalnych w stodole,

wiem jak to brzmi, ale jest taka sytuacja,że jest wydzielone "mieszkanko" w stodole z piwnicą i 1 pokojem i kuchnia, łazienką, jest nawet CO, na szczęście są dobre fundamenty, budowany z cegły. By to wyglądało jak stodoła podłączona fizycznie do mieszkania.

Dziekuje

burzyć, zbudować nowy, taniej wyjdzie :bye:

O wszystkie plany budowy, przebudowy, nadbudowy - to wal do gminy /plany zagospodarowania przestrzennego, warunki zabudowy itp/

Gość Konto usunięte_12*

Zakupiłem tanią działkę. Była ona tania z tego względu, że stały na niej DWA budynki "przyklejone" ścianami szczytowymi. Jakiś niedorobiony inżynier budowlany poradził mi, że można je będzie wyremontować. Gdy po zakupie bliżej się przyjrzałem, to "wyszło" na to, że lepiej będzie je rozebrać :(

Tak więc mając 62 lata i kompletny brak doświadczenia sam zabrałem się za rozbiórkę. Zajęło mi to dodatkowe dwa lata!

Dziś dopiero (po kilku już latach) kończę ostatnie duże prace i nie żałuję tej decyzji. Przybyło mi "krzepy", poprawiło się zdrowie i mieszkam w suchym, docieplonym NOWYM domu :)

HURRRRA!!!

Raczej wyburzyć. Wymiary 5x11, czyli taka kiszka. Piszesz, że niski, fundamenty po partyzancku. Wysokości raczej nie zwiększysz, bo wszystko poniżej popęka.

Ile będzie kosztować rozbiórka, to zależy, czy robocizna będzie własna, czy ma przyjść firma i wyczyścić plac.

Co do zmiany przeznaczenia stodoły, to zależy. Wszystko kwestia oceny stanu technicznego i jeśli będzie dobry to przygotowania projektu przebudowy, czyli zatrudnienie siły fachowej, która zrobi inwentaryzację i rzeczony projekt. Najpierw jednak sprawdzenie MPZP lub uzyskanie warunków zabudowy dla działki, bo mogą tam być na przykład zapisy, że tylko budynki parterowe lub z poddaszem użytkowym, że nie można kolejnego budynku mieszkalnego na tej działce itp.

Gość Konto usunięte_12*
Dziękuje bardzo serdecznie wszystkim za podpowiedzi, będzie wyburzenie.

Z cegły rozbiórkowej, którą czyściliśmy wspólnie z żoną, wymurowane mam wszystkie ściany działowe, fundament tarasu i na koniec - ogrodową grillo-wędzarkę :)