miraz89 24.07.2015 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 WitamJestem po raz pierwszy na tym forum, bardzo proszę o pomoc. Otóż chodzi o domek budowany, mieszkalny, po wojnie postawiony, 2-pomieszczeniowy, starego typu, bardzo płytkie fundamenty (albo ich brak), wymiary pewnie 5m x 11 = 55m^2 .Pytanie : 1 - można go rozbudować dodając 2 pokoje i zrywając dach, i tu jest szkopuł, nie ma dobrych fundamentów, jest wilgoć - czy coś budownictwo zdziała w tym zakresie ? 2- czy w innym przypadku można go wyburzyć (jest niski) i ile w przybliżeniu to będzie kosztować, jest to ważne. 3- dodatkowe pytanko do Was specjalistów, czy można ubiegać się go pozwolenie na budowę dodatkowego pietra w celach mieszklalnych w stodole,wiem jak to brzmi, ale jest taka sytuacja,że jest wydzielone "mieszkanko" w stodole z piwnicą i 1 pokojem i kuchnia, łazienką, jest nawet CO, na szczęście są dobre fundamenty, budowany z cegły. By to wyglądało jak stodoła podłączona fizycznie do mieszkania. Dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 25.07.2015 04:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 Witam Jestem po raz pierwszy na tym forum, bardzo proszę o pomoc. Otóż chodzi o domek budowany, mieszkalny, po wojnie postawiony, 2-pomieszczeniowy, starego typu, bardzo płytkie fundamenty (albo ich brak), wymiary pewnie 5m x 11 = 55m^2 . Pytanie : 1 - można go rozbudować dodając 2 pokoje i zrywając dach, i tu jest szkopuł, nie ma dobrych fundamentów, jest wilgoć - czy coś budownictwo zdziała w tym zakresie ? 2- czy w innym przypadku można go wyburzyć (jest niski) i ile w przybliżeniu to będzie kosztować, jest to ważne. 3- dodatkowe pytanko do Was specjalistów, czy można ubiegać się go pozwolenie na budowę dodatkowego pietra w celach mieszklalnych w stodole, wiem jak to brzmi, ale jest taka sytuacja,że jest wydzielone "mieszkanko" w stodole z piwnicą i 1 pokojem i kuchnia, łazienką, jest nawet CO, na szczęście są dobre fundamenty, budowany z cegły. By to wyglądało jak stodoła podłączona fizycznie do mieszkania. Dziekuje burzyć, zbudować nowy, taniej wyjdzie O wszystkie plany budowy, przebudowy, nadbudowy - to wal do gminy /plany zagospodarowania przestrzennego, warunki zabudowy itp/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 25.07.2015 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 Taniej nie taniej , ale jak zbudujesz nowy od podstaw na pewno będziesz miał święty spokój ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 25.07.2015 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 Zakupiłem tanią działkę. Była ona tania z tego względu, że stały na niej DWA budynki "przyklejone" ścianami szczytowymi. Jakiś niedorobiony inżynier budowlany poradził mi, że można je będzie wyremontować. Gdy po zakupie bliżej się przyjrzałem, to "wyszło" na to, że lepiej będzie je rozebrać Tak więc mając 62 lata i kompletny brak doświadczenia sam zabrałem się za rozbiórkę. Zajęło mi to dodatkowe dwa lata! Dziś dopiero (po kilku już latach) kończę ostatnie duże prace i nie żałuję tej decyzji. Przybyło mi "krzepy", poprawiło się zdrowie i mieszkam w suchym, docieplonym NOWYM domu HURRRRA!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 26.07.2015 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Raczej wyburzyć. Wymiary 5x11, czyli taka kiszka. Piszesz, że niski, fundamenty po partyzancku. Wysokości raczej nie zwiększysz, bo wszystko poniżej popęka.Ile będzie kosztować rozbiórka, to zależy, czy robocizna będzie własna, czy ma przyjść firma i wyczyścić plac.Co do zmiany przeznaczenia stodoły, to zależy. Wszystko kwestia oceny stanu technicznego i jeśli będzie dobry to przygotowania projektu przebudowy, czyli zatrudnienie siły fachowej, która zrobi inwentaryzację i rzeczony projekt. Najpierw jednak sprawdzenie MPZP lub uzyskanie warunków zabudowy dla działki, bo mogą tam być na przykład zapisy, że tylko budynki parterowe lub z poddaszem użytkowym, że nie można kolejnego budynku mieszkalnego na tej działce itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnikoPL 26.07.2015 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Stare domy remontuje się tylko ze względu na ich urodę lub wartość historyczną. Jeśli nic takiego nie ma to burz i buduj nowy - wyjdzie cię to o wiele taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miraz89 26.07.2015 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Dziękuje bardzo serdecznie wszystkim za podpowiedzi, będzie wyburzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 27.07.2015 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Dziękuje bardzo serdecznie wszystkim za podpowiedzi, będzie wyburzenie. Z cegły rozbiórkowej, którą czyściliśmy wspólnie z żoną, wymurowane mam wszystkie ściany działowe, fundament tarasu i na koniec - ogrodową grillo-wędzarkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.07.2015 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Jak masz zacięcie to możesz wykorzystać cegły i starą więźbę do dekoracji nowego domu. Albo odsprzedać firmom zajmującym się odzyskiwaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts