Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy robić spiżarkę w kuchni czy zamiast tego wiecej mebli kuchennych/cargo/kominy?

justi29

Recommended Posts

Witam mam w kuchni zostawione miejsce na spizarke 2.5m dluga, głeboka na 1m.

ale teraz przyszedl koles mierzyc meble kuchenne i mowoi ze moze lepiej zrobic w to miejsce pojemne szafy na zaprawy itp.

i teraz mam problem bo juz sama nie wiem co lepsze.dodam ze nie mamy piwnicy, miejsce na spizarke jest zostawione bez ogrzewania podlogowego.jesli nie zrobie spizarki to bede miala wiecej blatu, kuchnia ma 10m ze spizarka 12,5.

co myslicie?:sick:

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam mam w kuchni zostawione miejsce na spizarke 2.5m dluga, głeboka na 1m.

ale teraz przyszedl koles mierzyc meble kuchenne i mowoi ze moze lepiej zrobic w to miejsce pojemne szafy na zaprawy itp.

i teraz mam problem bo juz sama nie wiem co lepsze.dodam ze nie mamy piwnicy, miejsce na spizarke jest zostawione bez ogrzewania podlogowego.jesli nie zrobie spizarki to bede miala wiecej blatu, kuchnia ma 10m ze spizarka 12,5

co myslicie?.

Nie zakładaj po kilka tematów o tym samym!

meble kuchenne są o wiele droższe od muru i kilku półek.

Ja mam spiżarkę pod schodami - maleństwo, ale pojemne wbrew pozorom. Trzymam w niej wody mineralne, zaprawy, konserwy, alkohol, cebulę i ziemniaki, rzadziej używane sprzęty kuchenne i zastawę stołową.

Ja się nie dziwię, że stolarz woli więcej zarobić i zaleca robienie szafy :D

Wszystko zależy od układu pomieszczenia - robienie na siłę spiżarki też jest bez sensu.

Wrzuć rzut kuchni

Edytowane przez Elfir

50 cm. na tej ściance przy wejściu po prawej stronie mam kontakty kuchenne.

W sumie skrytka by się ciut zmniejszyła dlatego ze w skrytce od strony okna pasuje mi dać lodówkę.Wtedy trzeba by dac ściankę oddzielającą lodówkę od skrytki.Ale myślę ze taka skrytka starczy.

Dzięki za pomoc, jak na razie wszyscy których pytam są za skrytką ;)

W znanym mi projekcie również była projektowana spiżarnia ale zrezygnowano z prostego powodu - nie byłaby wykorzystana. Jeśli ktoś mieszka daleko od cywilizacji, robi zakupy rzadko i dużo to może mu się przyda. Zamiast tego można postawić szafki przykryte blatem, które również można wykorzystać do przechowywania jedzenia a przestrzeń na blacie dowolnie, nawet nie trzeba wykorzystywać całego tego miejsca spiżarni a pozostawić je na jakiś dodatkowy grat. Brak ogrzewania pod szafkami to w tym przypadku wyłącznie zaleta podobnie jak pod lodówką.

w skrytce raczej nie będą potrzebne szafy o głębokości 60 cm. Starczą półki. Moja skrytka ma jakieś 150-160 cm długości i 1 m szerokości.

Z jednej strony są półki o głębokości 21 cm. Drzwi mają 70 cm. A po drugiej stronie mam starą szafkę o głębokości 50 cm.

Do tego na drzwiach mam haczyki na ręczniki oraz zawieszone druciane koszyki.

Według mnie w każdym domu powinna być jakaś niewielka spiżarka.

Jakoś nie wyobrażam sobie żebym kilka razy w tygodniu chodził do sklepu,jeżdżę na zakupy raz na 7-10 dni i trzymam w spiżarni zgrzewki z napojami czy wodą,kartofle i inne okopowe,mąkę,cukier,kasze,owoce i różne inne produkty.

Nie lubię tracić czasu na zakupy dlatego wolę robić je rzadko a kupować dużo.

Jak ktoś mieszka sam albo w dwie osoby to nawet bez spiżarki da radę upchać tygodniowe zapasy albo pójdzie sobie na zakupy 2-3 razy w tygodniu ale mieszkając w kilka osób robi się kłopot.

Twój stolarz ma łeb do interesów i wie że więcej zarobi na szafkach:D

moja skrytka w oryginale jest szeroka na 2,5 a gleboka na 1m, ale po zmniejszeniu jej o szerokosc lodowki i scianke zostanie ok 180, wtedy drzwi tez 70 i po bokach z obu stron miejsce na regaly. Mysle ze to dobry pomysl. tak jak na rysunku zaznaczylam, ze na wprost drzwi nie ma regalu jedynie po bokach. mam nadzieje ze bedzie wygodnie:D

Gość Konto usunięte_12*
co myslicie?.

Jeśli spiżarka, to oddzielna, obok kuchni. Różnica między kuchnią a spiżarką polega na istniejącej różnicy temperatur (w kuchni jest zazwyczaj znacznie cieplej, niż w mieszkaniu, w spiżarce powinno być chłodno). Spiżarka w kuchni, to nieporozumienie!

też wolę robić większe zakupy rzadziej niż codzienne po coś biegać. Jeden znajomy nawet doradza mi drugą zamrażarkę (oprócz tej standardowej w lodówce), dlatego ze on woli nakupić wiekszą ilość mrożonek, mięsa itp na dłuższy czas wiec potrzebne jest miejsce na to.W sumie wszystko zależy od liczebnosci rodziny i częstotliwości robienia zakupów, no i tego czy ktoś robi zaprawy itp.;)

Nie kojarzcie spiżarki z miejscem do przechowywania przetworów, owoców i warzyw. To już nie te czasy, ale warto mieć pomieszczenie z półkami, gdzie można trzymać różne rzeczy, garnki, formy do ciast, słoiki, rzadziej wykorzystywany sprzęt kuchenny itp... zdecydowanie może tam panować większy nieład. Nigdy meble kuchenne nie uzyskają takiej pojemności jak dodatkowa spiżarka...

ja bym zrobiła szafki (robię tak u siebie a układ taki sam)

w szafki więcej zmieścisz niż w tej skrytce, gdzie na wprost drzwi masz zmarnowane miejsce - ja też robię zakupy bardzo rzadko i potrzebuję dużo miejsca na zapasy

ja robię tak że będzie regał na całej ścianie a stolarz dorobi tylko ładne kilka drzwi jak reszta mebli - wcale nie będzie drogo

i znajomy nie głupio gada o tej drugiej zamrażarce :) ja mam drugą lodówkę z zamrażarką i czekam na kolejną zamrażarkę :D bo ciągle mi mało miejsca by mrozić sezonowe owoce/warzywa