malwusia 28.07.2015 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 Jeśli spiżarka jest ustawna i zmieści sporo głębokich regałów, to moim zdaniem warto ją zrobić. Spiżarkę umebluje się bardzo tanio, natomiast wysokie szafki kuchenne to już duży wydatek. Zasadnicza kwestia - czy będzie w niej co przechowywać ? Bo jeśli do sklepów jest blisko, to nie potrzeba robić dużych zapasów. Czy robicie przetwory? Czy macie duże sprzęty kuchenne, które trudno pomieścić w zwykłych szafkach? Czy zachowując spiżarkę, będzie dość blatów kuchennych i szafek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justi29 28.07.2015 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 Przesyłam mój plan kuchni, zlew przesunęłam ze środka w lewo po to by uzyskać dłuższy główny blat roboczy - wyszło 1,40m szału nie ma ale nie jest źle. Tak będzie wyglądać moja kuchnia jeśli będzie w niej skrytka. Co myślicie, wszelka krytyka mile widziana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justi29 28.07.2015 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 Przesyłam mój plan kuchni, zlew przesunęłam ze środka w lewo po to by uzyskać dłuższy główny blat roboczy - wyszło 1,40m szału nie ma ale nie jest źle. Tak będzie wyglądać moja kuchnia jeśli będzie w niej skrytka. Co myślicie, wszelka krytyka mile widziana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 28.07.2015 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 poszukaj czegos takiego jak "szafa spizarkowa"to jest po prostu spizarka, ktora zamiast scian murowanych ma sciany i drzwi z plyt meblowych. Dzieki temu daje sie zaoszczedzic troche miejsca (mniejsze drzwi, mniej miejsca zuzytego na sciany, etc)Ja wlasnie na cos takiego stawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 28.07.2015 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 Wiele osób ma właśnie przetwory, owoce, zapasy w bardzo szerokim tego słowa znaczeniu. Nie wszyscy ganiają do sklepu co drugi dzień po kilogram cukru czy mąki. [ATTACH=CONFIG]325716[/ATTACH] I po to właśnie jest spiżarka, żeby trzymać tam zgrzewkę piwa, zgrzewkę mleka, zgrzewkę cukru, zgrzewkę kaszy, mąki i czegokolwiek... będzie to wygodne... tylko uważajmy na mole spożywcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malwusia 28.07.2015 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 justi29 Masz sporo miejsca na blatach, więc dodatkowe w zasadzie nie jest potrzebne. Spiżarka ma ten plus, że można przy braku czasu rozpakować chwilowo na podłogę i ogarnąć później. Tak jak pisałam - będzie też sporo taniej niż szafy z cargo czy szufladami. Jest to też niezłe miejsce na wiaderko, koszyki, kobiałki na owoce itp. "ale teraz przyszedl koles mierzyc meble kuchenne i mowoi ze moze lepiej zrobic w to miejsce pojemne szafy na zaprawy itp." Dla niego na pewno lepiej, bo dużo więcej by na nich zarobił Lecz jeśli budżet na kuchnię jest duży, to wysokie zabudowy wyglądają elegancko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniqa1982 28.07.2015 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 Ja też wolałabym spiżarnię zawsze na szybko można tak coś upchnąc. Sama sie przekonałam ,że takie coś jest bardzo potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MadziulaPM 28.07.2015 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 Przesyłam mój plan kuchni, zlew przesunęłam ze środka w lewo po to by uzyskać dłuższy główny blat roboczy - wyszło 1,40m szału nie ma ale nie jest źle. Tak będzie wyglądać moja kuchnia jeśli będzie w niej skrytka. Co myślicie, wszelka krytyka mile widziana [ATTACH=CONFIG]325720[/ATTACH] Moim zdaniem super- zostawiłabym spiżarkę/ skrytkę. Moja mama zrobiłą wiekszą kuchnię i teraz załuję,że spizarku nie ma. Ja w swojej obecnej kuchni mam szafki- wysoki słupek 'spiżarkowy' i zrobię wszystko by mieć spiżarke w nowym domu, półeczki na przeciwko drzwi mogą być wąziutkie / płytkie- łatwiej utrzymac na nich porządek, widac co masz, czego ci brakuje. Marzę by na takich półkach poustawiać kasze, makarony, torebki mąki czy cukru- wszystko widać, przewiewnie, sucho. Dodatkowo okopowe czy cebulki w skrzyneczkach/ szufladkach nie wydzielają aromatów i lepiej sie przechowują z dala od ogrzewania i światła. projekt super- tak bm zostawiła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ejwi 28.07.2015 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 Moim zdaniem lepiej skrytka ale pomyśl moze nad drzwiami przesuwnymi np.z płyty osb na prowadnicach,które możesz udekorowac jak tylko Ci się podoba-fajny element dekoracyjny i masz bardziej ustawną kuchnię. Ja takie chcę i mam nadzieje,że sie uda przekonać męża. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.07.2015 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 Na zwykłych drzwiach zawiesisz dodatkowe koszyki, a na przesuwnych nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ejwi 29.07.2015 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 (edytowane) Pytanie czy koszyki beda montowane w spizarce o głębokości 1m i czy nie ograniczą miejsca-kwestia zaplanowania przestrzeni. Przecież jak się otworzy drzwi to koszyki nie są wewnątrz pomieszczenia tylko na drzwiach. Edytowane 29 Lipca 2015 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MadziulaPM 29.07.2015 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 (edytowane) Moim zdaniem lepiej skrytka ale pomyśl moze nad drzwiami przesuwnymi np.z płyty osb na prowadnicach,które możesz udekorowac jak tylko Ci się podoba-fajny element dekoracyjny i masz bardziej ustawną kuchnię. Ja takie chcę i mam nadzieje,że sie uda przekonać męża. Pozdrawiam U mnie niestety po kilku latach "drzwi" suwane zrobione z płyty się wykręciły:/ Dodatkowo w wersji ekonimicznej nasze pierwsze drzwiczki w kuchni były z płyty- po 5 latach te wielkie w "szafce spiżarkowej" są jak śmigło:/ Była grub, masywna, lecz przez to ciężka i wilgoć zrobiła swoje:/ Teraz wiem, że tylko drzwi- mogą być to drzwi suwane. ale skoro otwierane na kuchnię, a w kuchni miejsca troszkę jest, nie kombinowałabym z suwanymi, one zabierają miejsce po bokach- gdzieś "odjechać" muszą / Pytanie czy koszyki beda montowane w spizarce o głębokości 1m i czy nie ograniczą miejsca-kwestia zaplanowania przestrzeni. koszyki montowane są na drzwi- gdy otwierasz drzwi koszyki masz w kuchni- nie zabieraja miejsca w spiżarni są w przestrzeni "komunikacyjnej jedynie gdy drzwi są zamknięte;) Ja też o takich myślę u siebie- teraz moja mama ma takie w drzwiczkach kuchennych pod zlewem- super sprawa;) http://inspiracjeonline.pl/wp-content/uploads/2013/10/domowa-spi%C5%BCarnia.jpg http://static.e-mieszkanie.pl/articles/9174f_mieszkanie-zdjecia_1_jpeg_spizarnia-w-kuchni-5_main.jpg?3 Tutaj kilka fajnych inspiracji http://inspiracjeonline.pl/inspiracje-na-kuchenne-schowki-i-spizarnie/ Edytowane 29 Lipca 2015 przez MadziulaPM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.07.2015 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 (edytowane) właśnie o takie koszyki mi chodzi - nic nie zabierają miejsca, bo po otwarciu nie ma ich w spiżarce.Oczywiście drzwi muszą być odpowiednio szerokie. Edytowane 29 Lipca 2015 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justi29 29.07.2015 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 też na początku brałam pod uwagę drzwi przesuwne ale teraz myślę o zwykłych a pomysł z koszykami extra!na pewno podwędzę Widzę że większość doradza skrytkę, też coraz bardziej skłaniam się ku tej opcji.w domu teraz mam skrytke i jakoś nie widzę tych zapraw moich w szafach cargo ale to może tez kwestia przyzwyczajenia do skrytki wchodzisz i fajnie wszystko widać, łatwy dostęp.Z szafami trochę inaczej to wygląda.Niby też pojemne ale to nie to samo:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek570 29.07.2015 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 Na plus zabudowy meblowej na pewno więcej wykorzystanej przestrzeni, bo sporo tracisz w miejscu za drzwiami. Jest szybszy i wygodniejszy dostęp, bo nie musisz wchodzić do środka, no i zdecydowanie lepiej wygląda cały regał obok lodówki zamiast drzwi. Na minus cena, która wcale nie musi być większa od postawienia muru, wszystko zależy z czego będą fronty, w środku nie musisz ładować systemów, zwykłe regulowane od góry do dołu półki na kołki i korpusy z białej płyty wystarczą tak jak w normalnej spiżarce, temperatura będzie też ciut wyższa. Wybrałbym opcję z zabudową, chyba, że cena zabija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MadziulaPM 30.07.2015 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 (edytowane) To zależy od wielkości kuchni- w kuchni w bloku- niewielkiej bardziej aneksowej, jak najbardziej- każdy centymetr się liczy, ale jeśli jest to większa kuchnia a na taką wygląda ta powyższa spirażka/ skrytka może fajnie funkcjonować. Moja przyjaciółka kupiła niedawno mieszkanko około 100m z kuchnią piękną i spiżarką- na początku chciała zlikwidowac spizarkę, zostawiła jednak i teraz twierdzi,ze to jedna z najlepszych decyzji. Jest ciekawy wątek o spiżarkach na FMhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?14401-Spi-arnia-w-domu-tak-czy-nie i jeszcze podeślę fragment z artykułu :"Na spiżarnię optymalna jest wnęka o szerokości około 1 metra i głębokości minimum 40 centymetrów, wykorzystując jej pełną wysokość od podłogi po sufit. Uzyskamy w ten sposób przestrzeń o niemałej kubaturze 2,5 m³, co zastępuje 5 metrów tradycyjnego ciągu kuchennego, a kosztuje tyle, co 1 metr kuchni." Edytowane 30 Lipca 2015 przez MadziulaPM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martahp 30.07.2015 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Ja też zdecydowanie doradzam skrytkę - obecnie mam taką w bloku i nie umiałabym bez niej funkcjonować. Jeśli wybuduję dom - skrytka bezpośrednio przy kuchni na pewno będzie. Drzwi do skrytki zrobiłabym z zerową futryną, czyli licowane ze ścianą i na pewno nie przesuwne. Jest sporo miejsca na tradycyjne skrzydło. Jeśli chodzi o rzut kuchni - zlew umiejscowiłabym zdecydowanie bardziej w prawo, a nie w lewo. Główny blat roboczy to zazwyczaj obszar między płytą, a zlewem. I właśnie tę część bym powiększyła. Wbrew pozorom "w rogu" , jeśli jest sporo miejsca, pracuje się bardzo wygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaulAdmin 05.08.2015 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Na wspomnienie o kuchni w typowym bloku mieszkalnym i spiżarni w niej zawartej to uśmiech sam się ciśnie na usta. Jak ma się duży dom to oczywiście można sobie pozwolić na spiżarnie (mam na myśli prawdziwą a nie szafę), garderobę, a nawet piwnicę na alkohole tylko jest jeszcze kwestia czy się to wykorzysta i czy może można lepiej te miejsca wykorzystać. Jeśli nie potrzebujesz przestrzeni w kuchni, nie planujesz posiadywania przy kawie czy jedzenia a zakupy na tydzień nie pomieszczą się w szafkach kuchennych to spiżarnia o takich wymiarach może ci się przydać i nie ma żadnych przeciwwskazań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martahp 06.08.2015 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 (edytowane) Na wspomnienie o kuchni w typowym bloku mieszkalnym i spiżarni w niej zawartej to uśmiech sam się ciśnie na usta. I tu się mylisz. I to bardzo. Bo właśnie w mniejszych mieszkaniach taka skrytka jest niezastąpiona. To właśnie w blokowym mieszkaniu trudniej utrzymać porządek, niż w sporym domu. Chyba, że nie przeszkadza ci mop w łazience, deska do prasowania w sypialni, zgrzewki wody i mnóstwo innych rzeczy na widoku, które zagracają małą przestrzeń. Mnie to bardzo razi. W domu łatwiej to wszystko pochować, w mieszkaniu często nie ma gdzie. I taka skryteczka jest super! Gdybyś popytał mieszkańców bloków, to by ci się zapewne ten uśmiech nie cisnął tak od razu na usta Edytowane 6 Sierpnia 2015 przez martahp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina156 08.08.2015 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 (edytowane) Ja się też opowiadam za meblami - dzisiejsze rozwiązania są naprawdę bardzp funkcjonalne i estetyczne, a ze spiżarką jest ten problem, że okroi ci wizualnie kuchnię i najprawdopodobniej będziesz tam mieć bałagan - jest taka tendencja, że kupować i dopakowywać, a potem człowiek sam nie wie co tam ma. Spiżarki miały sens dawniej, gdy sklep nie był na każdym rogu. Dziś nawet zaprawy fajniej jest trzymać w takich wyjeżdżających regałach, w których jest więcej porządku i przejrzystości...[moderowano] Edytowane 11 Sierpnia 2015 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.