Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom z l.70, nieoddany do użytku, przez co nie mogą wydać pozwolenia na rozbudowę...

Recommended Posts

Witajcie,

Kupiłam kostkę z l.70, chcę ją nieco rozbudować, w zasadzie chodzi o podniesienie dachu i zrobienie poddasza (zgodnie z zamierzeniami pierwszego właściciela, który dom budował i nawet wyprowadził jeden bieg schodów na poddasze, które nie było mu ostatecznie potrzebne) oraz powiększenie nieco kilku otworów okiennych.

Jest projekt, tony niezbędnych papierków, ekipa, ale urzędniczka dopatrzyła się w pożółkłej teczce z l.70, że brakuje oddania budynku do użytkowania. Co skutkuje tym, że dziś nie może podobno wydać nam pozwolenia na rozbudowę.

Znacie podobne przypadki? Może ktoś miał coś takiego? Co z tym można zrobić?

I żeby było szybko.......

Dzięki! Liczę na Wasze kompetencje, bo już nie raz wyczytałam tu potrzebne rzeczy :)

Tak zrobiłam. Zobaczymy w przyszłym tygodniu.

Jasne, że nie ma szybko, sama się uśmiechnęłam, gdy to napisałam... :bash:

Podobno mogę:

1. wystarać się sama o oddanie do użytku = koszty sprawdzania instalacji itp. (pomijając fakt, że instalacje są do wymiany po tych 40 latach), procedura, zbieranie papierków

2. wystąpić o pozwolenie na rozbiórkę, a potem na budowę.

3. remontować mimo wszystko.......

Wszystko wygląda na to, że dom tak naprawdę jest od kilku dekad w budowie... W przypadku odbioru domu i niewielkich odchyłów od projektu jeszcze przed odbiorem chyba architekt może co nieco przerysować projekt i dopisać, że są to drobne korekty projektu ale w przypadku poddasza to nie taki szczegół, trzeba by popytać czy można zmodyfikować projekt przed odbiorami i może uda się to załatwić za jednym zamachem czyli odebrać już zmodyfikowany dom ale zostaje jeszcze kwestia czy na tym terenie można ogólnie budować dodatkową kondygnacje. Jeśli w ten sposób nie da rady to pozostaje chyba najpierw odebrać dom i wtedy wystąpić o rozbudowę i odebrać kolejny raz bo pozostałe dwie opcje to jedna niepotrzebna a druga nierozważna bo budując spontanicznie buduje się na siebie haka. Edytowane przez PaulAdmin

Znacie podobne przypadki? Może ktoś miał coś takiego? Co z tym można zrobić?

I żeby było szybko.......

Joasia, ty naprawdę nie wiesz co należy zrobić? To ci troszkę podpowiem.

Żeby było szybko i bezboleśnie, to:

1) Trzeba usunąć ten wątek z forum

2) Udać się do Urzędu i "porozmawiać" :yes: z kierownikiem/czy tam innym przełożonym, że w tych teczkach z lat 70-tych, to jednak może jest ten kwit o oddaniu budynku do użytkowania, a pani urzędniczka widocznie się pomyliła... :cool::cool:

3) Złożyć wniosek o pozwolenie na rozbudowę poddasza.

4) Nie ma za co :)

Edytowane przez lotpaj

• 2 weeks później...
Joasia, ty naprawdę nie wiesz co należy zrobić? To ci troszkę podpowiem.

Żeby było szybko i bezboleśnie, to:

1) Trzeba usunąć ten wątek z forum

2) Udać się do Urzędu i "porozmawiać" :yes: z kierownikiem/czy tam innym przełożonym, że w tych teczkach z lat 70-tych, to jednak może jest ten kwit o oddaniu budynku do użytkowania, a pani urzędniczka widocznie się pomyliła... :cool::cool:

3) Złożyć wniosek o pozwolenie na rozbudowę poddasza.

4) Nie ma za co :)

Hm, czyli mam pójść do urzędu i namówić kierownika, żeby znalazł kwit, bo jego podwładna się pomyliła i nie umiała go znaleźć? Dobrze zrozumiałam? ;)

Nie no, musi zadziałać! :p