joasssia 29.07.2015 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 Witajcie, Kupiłam kostkę z l.70, chcę ją nieco rozbudować, w zasadzie chodzi o podniesienie dachu i zrobienie poddasza (zgodnie z zamierzeniami pierwszego właściciela, który dom budował i nawet wyprowadził jeden bieg schodów na poddasze, które nie było mu ostatecznie potrzebne) oraz powiększenie nieco kilku otworów okiennych. Jest projekt, tony niezbędnych papierków, ekipa, ale urzędniczka dopatrzyła się w pożółkłej teczce z l.70, że brakuje oddania budynku do użytkowania. Co skutkuje tym, że dziś nie może podobno wydać nam pozwolenia na rozbudowę. Znacie podobne przypadki? Może ktoś miał coś takiego? Co z tym można zrobić? I żeby było szybko....... Dzięki! Liczę na Wasze kompetencje, bo już nie raz wyczytałam tu potrzebne rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.07.2015 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 Nie znam procedur z lat 70 ale byl numer na domu? Płacili podatek od tej nieruchomości? Jeżeli tak na jakiej podstawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joasssia 29.07.2015 15:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 Tak, numer na domu jest, przez kilkadziesiąt lat były tam zameldowane trzy osoby, podatek był płacony. Hm, nie wiem, na jakiej podstawie, urząd chyba nie potrzebuje mieć podstawy, żeby pobierać daninę, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.07.2015 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 przy uporze urzędnika nie ma rozwiązania "szybko". Poproś o spotkanie z przełożonym urzędniczki i spróbujcie coś ustalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joasssia 29.07.2015 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 Tak zrobiłam. Zobaczymy w przyszłym tygodniu. Jasne, że nie ma szybko, sama się uśmiechnęłam, gdy to napisałam... Podobno mogę: 1. wystarać się sama o oddanie do użytku = koszty sprawdzania instalacji itp. (pomijając fakt, że instalacje są do wymiany po tych 40 latach), procedura, zbieranie papierków 2. wystąpić o pozwolenie na rozbiórkę, a potem na budowę. 3. remontować mimo wszystko....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaulAdmin 30.07.2015 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 (edytowane) Wszystko wygląda na to, że dom tak naprawdę jest od kilku dekad w budowie... W przypadku odbioru domu i niewielkich odchyłów od projektu jeszcze przed odbiorem chyba architekt może co nieco przerysować projekt i dopisać, że są to drobne korekty projektu ale w przypadku poddasza to nie taki szczegół, trzeba by popytać czy można zmodyfikować projekt przed odbiorami i może uda się to załatwić za jednym zamachem czyli odebrać już zmodyfikowany dom ale zostaje jeszcze kwestia czy na tym terenie można ogólnie budować dodatkową kondygnacje. Jeśli w ten sposób nie da rady to pozostaje chyba najpierw odebrać dom i wtedy wystąpić o rozbudowę i odebrać kolejny raz bo pozostałe dwie opcje to jedna niepotrzebna a druga nierozważna bo budując spontanicznie buduje się na siebie haka. Edytowane 30 Lipca 2015 przez PaulAdmin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 31.07.2015 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 (edytowane) Znacie podobne przypadki? Może ktoś miał coś takiego? Co z tym można zrobić? I żeby było szybko....... Joasia, ty naprawdę nie wiesz co należy zrobić? To ci troszkę podpowiem. Żeby było szybko i bezboleśnie, to: 1) Trzeba usunąć ten wątek z forum 2) Udać się do Urzędu i "porozmawiać" z kierownikiem/czy tam innym przełożonym, że w tych teczkach z lat 70-tych, to jednak może jest ten kwit o oddaniu budynku do użytkowania, a pani urzędniczka widocznie się pomyliła... :cool: 3) Złożyć wniosek o pozwolenie na rozbudowę poddasza. 4) Nie ma za co Edytowane 31 Lipca 2015 przez lotpaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 31.07.2015 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Podaj jeszcze dokładny adres tej "samowoli meldunkowej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaulAdmin 05.08.2015 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Cała masa ludzi jest zameldowana jeszcze przed odbiorem domu, co może sugerować, że nie jest to nielegalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joasssia 16.08.2015 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 Joasia, ty naprawdę nie wiesz co należy zrobić? To ci troszkę podpowiem. Żeby było szybko i bezboleśnie, to: 1) Trzeba usunąć ten wątek z forum 2) Udać się do Urzędu i "porozmawiać" z kierownikiem/czy tam innym przełożonym, że w tych teczkach z lat 70-tych, to jednak może jest ten kwit o oddaniu budynku do użytkowania, a pani urzędniczka widocznie się pomyliła... :cool: 3) Złożyć wniosek o pozwolenie na rozbudowę poddasza. 4) Nie ma za co Hm, czyli mam pójść do urzędu i namówić kierownika, żeby znalazł kwit, bo jego podwładna się pomyliła i nie umiała go znaleźć? Dobrze zrozumiałam? Nie no, musi zadziałać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joasssia 16.08.2015 22:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 Dzięki za podpowiedzi, wydaje się, że spokojna, umówiona rozmowa z kierownikiem + moim urzędnikiem przyniosła efekt. W końcu dowiedziałam się, co tak naprawdę stanowiło sedno problemu. Będzie dobrze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts