boguslaw 22.08.2015 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Wbrew temu co piszesz jestes jednak ograniczony do obrony swoich produktów, szukasz dla nich przeróznych uzasadnien. Jest to działanie całkiem zrozumiałe, gdyz "kazde grabie grabią do siebie" Nie usprawiedliwiaj się asolt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.08.2015 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Nie usprawiedliwiaj się asolt... Czy to ja ciągne te wątki na siłę?, czy to ja ciągle odpowiadam na posty dyskutantów?, czy to ja uzasadniam przestarzale rozwiazania ogrzewania grzejnikami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 22.08.2015 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Witam. Jurgonka,mi to leży czy dostanę naganę,bądź dyscyplinarkę ,jak trzeba będzie to zarejestruję się jako inny użytkownik,co niektórzy praktykują . Fotohobby,podłogówka jest już pewnego rodzaju buforem,choć nie idealnym. Konwektory jak i moje ogrzewanie to ekstremalnie mała pojemność wody max.20 -30 l,z reguły dużo mniej niż w kotle co spowoduje po przymknięciu termostatów natychmiastowe zagotowanie wody w instalacji bez bufora,mowa o kotłach zasypowych,podajniki być może dadzą radę,ale nie wiem ,bo nie posiadam tego typu urządzenia . Panie bogusławie,powtórzę jeszcze jesteś znakomitym psychologiem,nawet jeśli to dla ciebie rasistowskie,nietolerancyjne zachowanie ,nikt z nas nie dorówna ci w kwestii powtarzania w kółko i prowokowania innych uczestników do dyskusji,a jeśli nie chcesz być ograniczony do jednej ścieżki rozwoju i nie chcesz być "człowiekiem jednej książki",dlaczego trzymasz się kurczowo konwektora,a jak dostajesz popalić to zmiana taktyki=hybryda. Przecież można mieć ekstremalnie małą bezwładność= idealną sterowalność + ogrzewanie IR =brak zawirowań kurzu obniżona o kilka stopni temp. powietrza=mniejsze zużycie opału.Chcesz mogę ci moje przetarte szlaki pokazać,jednak znajomość niemieckiego bądź angielskiego to podstawa,polski rynek to jedna z kilkunastu firm na zachodzie,niestety materiał nie idealny a dystrybutorzy do dalszego szkolenia. Nie jestem w przeciwieństwie do ciebie handlarzem ,nie zleży mi na tym czy ktoś to kupi i nie opowiadam bzdur że to najlepsze. Najlepsze będzie do kotłów zasypowych z buforem,kotłów zwykłych i niskotemperaturowych olejowych i gazowych,natomiast pompa PC,kocioł kondensacyjny to już nie jest idealne rozwiązanie,ale to wszyscy wiedzą. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 22.08.2015 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 === Ps. Dzisiaj w Bielsku trochę bardziej dmucha. Czuć nadchodzącą jesień - okres przejściowy także dla instalacji centralnego ogrzewania. Czas regulusów., === Szanowny Bogusławie Twoje Ps. pobudza dyskusję, ale jednocześnie wprowadza na niemerytoryczne tory. Sądzę, że posiadasz niezbędną wiedzę w tym co produkujesz oraz sprzedajesz a tym samym, w sposób merytoryczny przedstawisz plusy i minusy, "układając" swoje produkty na odpowiedniej "półce". Na pewno wiesz, że plusy w innych sytuacjach mogą mogą być minusami i odwrotnie. Merytoryczna zasadność ma tu swoją największą wartość. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adik50 22.08.2015 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 (edytowane) ,, zawirowania kurzu mają wpływ''.........Widzę że tylko bogusław ma pojęcie o zagadnieniu . Reszta to pyskacze internetowi co się naczytali pierdół Szkoda ,, tuszu'' Edytowane 22 Sierpnia 2015 przez Adik50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 22.08.2015 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Witaj Adik50,ty znowu na przepustce . Bufor pociąłem jak proponowałeś i masz rację tylko boguslaw ma pojęcie o zagadnieniu reszta to same pyskacze. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 22.08.2015 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Szanowny Bogusławie Twoje Ps. pobudza dyskusję, ale jednocześnie wprowadza na niemerytoryczne tory. Sądzę, że posiadasz niezbędną wiedzę w tym co produkujesz oraz sprzedajesz a tym samym, w sposób merytoryczny przedstawisz plusy i minusy, "układając" swoje produkty na odpowiedniej "półce". Na pewno wiesz, że plusy w innych sytuacjach mogą mogą być minusami i odwrotnie. Merytoryczna zasadność ma tu swoją największą wartość. Pozdrawiam. Witaj! Moje Ps jest czasem świadomym poszerzaniem kontekstu a czasem może mieć na celu próbę stworzenia lekkiego dystansu do omawianego problemu. Jest czasem także lekko uchyloną furteczką, którą chętnie szerzej otwierają ci, którym nie w smak jest dotychczasowy przebieg wymiany informacji w wątku, tym którzy chętnie zepchnęliby wątek na boczne tory. Ci łapią się z lubością za otwieranie podrzuconej im furteczki... Dzięki za cenną uwagę. Będę się powstrzymywał od bardziej luzackich wstawek, wszak nie każdy musi mieć podobne do mojego poczucie humoru... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.08.2015 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Sądzę, że posiadasz niezbędną wiedzę w tym co produkujesz oraz sprzedajesz a tym samym, w sposób merytoryczny przedstawisz plusy i minusy..... ...... Merytoryczna zasadność ma tu swoją największą wartość. Cz mógłbys równie merytorycznie pokazac na przykładzie wypowiedzi Bogusława te fragmenty w których przedstawia minusy swoich wyrobów, staram sie w miare dokładnie czytac jego wypowiedzi, ale nie moge doczytac jakie są to minusy regulusów. Moze sam Bogusław przedstawi te minusy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 23.08.2015 04:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Z drugiej strony jest dużo opinii, gdzie ludzie twierdzą, że po wymianie grzejników z żeliwnych na inne, o mniejszej pojemności, zużycie sezonowe węgla znacznie zmalało. Kto ma rację? zwróć uwagę że wraz z wyminą grzejników ludziska zakładają termostaty i zaczynają precyzyjnie regulować temperaturą wewnętrzną, i stąd właśnie wynikają wszelkie oszczędności energii, niestety niektóre ludziska są bardzo krótkowzroczne i mają mało pojemną wiedzę więc nie są w stanie kojarzyć faktów, wprowadzają u siebie w domku jednocześnie 2 zmienne a potem głoszą u cioci na imieninach że wymienił stare kaloryfery na nowe i ma duże oszczędności i to tylko zasługa pierwszej zmiennej przykład: post 79 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?240113-Jakie-grzejniki-najlepsze&p=6922506&viewfull=1#post6922506 jak widać wyraźnie Adik50 chwali się tam termoregulatorami, czyli mamy czarno na białym wyjaśnienie skąd u niego te oszczędności PS, jak chce ci się pobawić to namów Adik50 na eksperyment, niech chłopak rozkręci termoregulatory na maksa, chciałbym zobaczyć jego minę gdy jego kocioł spali 9 Mg miału tej zimy a jego krótkowzroczność nie będzie mogła tego fenomenu racjonalnie wyjaśnić i facet zacznie po wróżkach łazić żeby mu odczyniła urok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 23.08.2015 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 (edytowane) Widać kolega bogusław ma "szerokie plecy" cytat z innego wątku na poprawę humoru Na Forum Muratora jest pewna praktyka, która się sprawdza: nie weryfikujemy wartości wypowiedzi, ale jeśli społeczność zgłasza, że jakiś forumowicz lansuje teorie nie poparte istniejącym stanem wiedzy, siła argumentów uznanych forumowiczów sprawia, że blokujemy takiego forumowicza i teraz konia z rzędem dla tego kto zbanuje Bogusława za to że od wielu lat szerzy na tym forum tylko kłamstwa matactwa i oszustwa Edytowane 23 Sierpnia 2015 przez mxxxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 23.08.2015 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Witaj mxxxx. Dzięki za poprawę humoru ,bo już chciałem się pochlastać . Szanowny regulaminie forum ja już to przeczytałem ,teraz możesz kolegę skasować,ale jeszcze pewnie . Zarówno tobie jak i bogusławowi ,brak podstawowej wiedzy na temat funkcjonowania przypodłogowej listwy grzewczej,z ang. Baseboard-Heating,z niem.Hiezleisten,a cóż dopiero mówić o konkretach Ogromne luki wiedzy macie również co do podziału konwekcji i promieniowania IR. Nie wpadło ci do głowy że jest tu sporo elity nie mającej za bardzo wiedzy=to nie jest FORUM TECHNICZNE . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 23.08.2015 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 . Witam, Mam pytanie - dlaczego termostaty są montowane na górze a nie na dole grzejników ? Czy montaż na dole, odcinający powrót wody z grzejnika: - mierzyłby temperaturę powietrza wlatującego do części konwekcyjnej, a nie obok grzejnika gdzie na pomiar ma wpływ promieniowanie cieplne grzejnika ? - byłby mniej zakłócony przez temperaturę rurki na której jest zamontowany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 23.08.2015 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam, Mam pytanie - dlaczego termostaty są montowane na górze a nie na dole grzejników ? Czy montaż na dole, odcinający powrót wody z grzejnika: - mierzyłby temperaturę powietrza wlatującego do części konwekcyjnej, a nie obok grzejnika gdzie na pomiar ma wpływ promieniowanie cieplne grzejnika ? - byłby mniej zakłócony przez temperaturę rurki na której jest zamontowany ? We współczesnych domach ogrzewanych regulusami, miejsce montażu termostatu na grzejniku , wyżej czy też niżej, nie ma znaczenia, gdyż różnica temperatury powietrza w pomieszczeniu, pomiędzy sufitem a podłogą jest minimalna, często poniżej 1 oC. W stabilizacji temperatury wnętrza biorą wszak udział wszystkie przegrody a także elementy wyposażenia. Np. w zestawach odcinających podgrzejnikowych (grzejniki wąskie, wysokie), głowica umieszczona jest właśnie pod grzejnikiem. W UK jest regułą, że głowica znajduje się pod grzejnikiem i takie wykonanie mają regulusy dedykowane dla tamtejszego rynku. Jeśli chodzi o wpływ promieniowania z powierzchni i jego uwzględnienie co do miejsca usytuowania głowicy termostatycznej to w regulusach nie ma ono znaczenia, gdyż powierzchnia boczna osłony bocznej nie bierze udziału w aktywnym grzaniu, zatem głowica jest "ekranowana" od wpływu części grzejącej na jej pracę. Dobrym rozwiązaniem jest sonda temperatury umieszczona w krytycznym miejscu pomieszczenia sprzężona z elektrozaworem na rozdzielaczu. Pozdrawiam Bogusław Edytowane 23 Sierpnia 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 23.08.2015 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam,Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 24.08.2015 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 Tak czytam wątek "węglarzy" i jakoś widzę, ze nawet przy grzejnikach w większości dają sobie radę bez bufora, a przy podlogówce to juz bufor chyba nie występuje. Czyżby był nieopłacalny ? Zbiornik akumulacyjny ciepła ( bufor) to podstawowe urządzenie do zabezpieczenia optymalnej pracy kotła na paliwa stałe. Rozwiązanie szeroko stosowane w Europie (a nawet obowiązkowo w Szwecji i Niemczech) u nas znajduje zastosowanie wciąż tylko u wymagających świadomych użytkowników lub instalatorów. Rolą zbiornika akumulacyjnego jest pełnienie funkcji bufora pomiędzy kotłem co a instalacją c.o Zbiornik akumulacyjny musi być dobrany wg normy EN 303-5 tj odpowiednia pojemność wodna bufora do mocy kotła. 1000 l zbiornik starcza na kocioł 20-25 kW. Zainstalowanie bufora, poza oczywistymi oszczędnościami w zużyciu opału, wydłuża żywotność kotła stałopaliwowego nawet o połowę... O innych korzyściach pośrednich także warto pamiętać... === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 24.08.2015 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 (edytowane) Zbiornik akumulacyjny ciepła ( bufor) to podstawowe urządzenie do zabezpieczenia optymalnej pracy kotła na paliwa stałe. Rozwiązanie szeroko stosowane w Europie (a nawet obowiązkowo w Szwecji i Niemczech) u nas znajduje zastosowanie wciąż tylko u wymagających świadomych użytkowników lub instalatorów. Rolą zbiornika akumulacyjnego jest pełnienie funkcji bufora pomiędzy kotłem co a instalacją c.o Zbiornik akumulacyjny musi być dobrany wg normy EN 303-5 tj odpowiednia pojemność wodna bufora do mocy kotła. 1000 l zbiornik starcza na kocioł 20-25 kW. Zainstalowanie bufora, poza oczywistymi oszczędnościami w zużyciu opału, wydłuża żywotność kotła stałopaliwowego nawet o połowę... O innych korzyściach pośrednich także warto pamiętać... === Przy kopciuchach ma to sens, ale przy kotle z podajnikiem, który posiada sterownik z modulacją mocy nie jest on potrzebny i jedynie może generować straty postojowe, a wpływu na żywotność kotła w ogóle nie będzie miał gdy króciec powrotu w kotle jest odpowiednio wysoko. Edytowane 24 Sierpnia 2015 przez SUSPENSER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 24.08.2015 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 Przy kopciuchach ma to sens, ale przy kotle z podajnikiem, który posiada sterownik z modulacją mocy nie jest on potrzebny i jedynie może generować straty postojowe, a wpływu na żywotność kotła w ogóle nie będzie miał gdy króciec powrotu w kotle jest odpowiednio wysoko. A gdy potrzeby grzewcze spadają okresowo do zera, a tak często zdarza się w okresach przejściowych to co dzieje się produkcją ciepła przy kotle stałopaliwowym z podajnikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.08.2015 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 Przechodzi w stan podtrzymania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 24.08.2015 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 A gdy potrzeby grzewcze spadają okresowo do zera, a tak często zdarza się w okresach przejściowych to co dzieje się produkcją ciepła przy kotle stałopaliwowym z podajnikiem? Przechodzi w podtrzymanie i marnuje w tym stanie [około 1 kg węgla na dobę przy palniku 25 kW] co kosztuje od 0,5 do 0,9 zł, co w porównaniu z ceną bufora i dodatkowymi stratami jest niewielkim kosztem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 24.08.2015 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 Witam. Ekspercie bogusławie,gdzież to pisze w normie EN 303-5 jak należy dobrać bufor? . Znowu rżniesz wszechwiedzącego ,wiesz co to jest norma EN 303-5? nie to tu czytaj: polska norma pn-en 303-5 a tu masz oryginał niemiecki:http://www.rainbow-tech.de/zulassung.html , ale pewnie nic nie kumasz,bo nie znasz fachowych zwrotów,jeśli w ogóle znasz ten język . A już nie dałem się sprowokować po wczorajszych wywodach o różnicy temp. 1 st. i mniej w ogrzewaniu konwekcyjnym,ale z dobraniem pojemności bufora do mocy kotła przegiąłeś . Wprawdzie jest obowiązek montowania bufora w instalacji z kotłami na paliwa stałe w Niemczech,ale to inna norma,a raczej nakaz-rozporządzenie,o której ty nie masz pojęcia,bo jest to więcej niż 1000 l. na 25 kw. . A teraz poskarż się "regulaminowi forum",może mnie znowu skasują,albo uznają że piszę bzdury Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts