Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie grzejniki najlepsze?

golgi

Recommended Posts

Ja mam uzasadniać? tak twierdzą analitycy rynku energii.

W II taryfie czyli za pośrednictwem bufora...

Jeśli jest małe zapotrzebowanie na energię cieplną, to koszt jej zużycia dla celów grzania jest też niewielki.

Z tego właśnie powodu, wielokrotnie proponowałem zastosowanie kotła elektrycznego sprzężonego z regulusami - gdyż jako niskoinercyjne, dodatkowo pozwalają na dokładne i o czasie dawkowanie ciepła. Pozwalają także na pracę w niewysokich temperaturach czynnika grzewczego.

Możliwość odpalenia zdalnego instalacji c.o. - z telefonu, też nie jest bez znaczenia.

To jedno.

Drugie powtórzę:

Układy hydrauliczne umożliwiają także połączenie ciepła uzyskanego z różnorakich źródeł w jeden wspólny, precyzyjnie sterowalny strumień...

Według woli, według preferencji, według życzeń.

Układy hydrauliczne są łatwe do modyfikacji, rozbudowy i przebudowy.

Niechlubnym wyjątkiem jest podłogowe...

===

Edytowane przez boguslaw

• Odpowiedzi 426
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Analitycy nie przewidzieli tak gwaltownego spadku cen ropy, analitycy czy wrózbici, i jedni i drudzy przepowiadają przyszłość, efekty wrózenia tak na 50/50%

Kiepskie porównanie. Ropa jest surowcem spekulacyjnym.

Jest także narzędziem polityki. Niskie ceny ropy spowodowały upadek Sojuza...

Rynek energii elektrycznej nie.

Kiepskie porównanie. Ropa jest surowcem spekulacyjnym.

Jest także narzędziem polityki. Niskie ceny ropy spowodowały upadek Sojuza...

Rynek energii elektrycznej nie.

Ropa jest surowcem spekulacyjnym, zgoda ale to nie oznacza ze analitycy innych branż a szczegolnie rynku energii elektryczniej przewidują (wrózą) z blisko 100% trafnoscią. Ceny nosników energii bedą rosły tu nie potrzeba byc analitykiem, ale dlaczego ma byc zachwiana proporcja pomiedzy poszczegolnymi nosnikami to tak do konca nie wiadomo.

No i fajnie, a może tak Pan Producent odpowiedzi udzieli na moje pytania?

Ile rodzajów budowli i opcji kubatur pomieszczeń, tyle prawidłowych odpowiedzi.

Do tego jeszcze dochodzą bardzo często gwałtownie zmienne warunki zewnętrzne.

Jaki czas dojścia do zadanej temperatury powietrza jest dobry?

Taki, który w maksymalnym możliwym zadowoli użytkownika.

Jestem Bogusław.

Gawędzimy, dywagujemy, wymieniamy poglądy...

Nikt nikogo do niczego nie zmusza.

===

Edytowane przez boguslaw

Ile rodzajów budowli i opcji kubatur pomieszczeń, tyle prawidłowych odpowiedzi.

Do tego jeszcze dochodzą bardzo często gwałtownie zmienne warunki zewnętrzne.

Jaki czas dojścia do zadanej temperatury powietrza jest dobry?

Taki, który w maksymalnym możliwym zadowoli użytkownika.

Jestem Bogusław.

===

Ja nie pytam o warunki. Zdefiniowałem je. Pytam o inne rzeczy. Czy pytania są nieprecyzyjne, czy niezrozumiałe?

Ja nie pytam o warunki. Zdefiniowałem je. Pytam o inne rzeczy. Czy pytania są nieprecyzyjne, czy niezrozumiałe?

Doczytuj posty...

Czy pozwolisz, że będę sobie wybierał z kim chcę wymieniać poglądy, kiedy i na jaki temat a także na jakim sobie życzę poziomie ogólności?

Dziękuję... Ty też jesteś wolnym człowiekiem i ja to szanuję.

===

Uruchamianie całego wytworzonego ciepła, pomimo braku potrzeb grzewczych, wprost na rzecz OP, jest jego lekkomyślnym szafowaniem.

Grzejniki nie są także po to, by buforować nadmiar mocy kotła, grzejnik podłogowy również.

Optymalna dystrybucja polega m.in. na dogodzeniu nawet najbardziej wyrafinowanym potrzebom grzewczym domowników a te stale ewoluują.

Proponowana przez OP całosezonowa izotermia obecnie staje się już niewystarczająca.

Wniosek?

Grzejniki wrócą, choć już nie takie, jakie znamy obecnie.

Dobrej nocy

===

Doczytuj posty...

Czy pozwolisz, że będę sobie wybierał z kim chcę wymieniać poglądy, kiedy i na jaki temat a także na jakim sobie życzę poziomie ogólności?

Dziękuję... Ty też jesteś wolnym człowiekiem i ja to szanuję.

===

Ależ owszem, ależ tak... ale...

Zauważ Panie Producencie, że Ty udzielając lub nie rzetelnej informacji na temat własnych produktów wystawiasz sobie świadectwo. Nic do tego wolność osobista ma, którą tu jak wytrych próbujesz użyć. Uważasz, że merytoryka jest mniej ważna, niż g.nowiedza i gawędziarstwo? Czy Twój klient nie ma prawa do rzetelnej informacji?

Rozumiem, że nic nie rozumiesz.

Jeśli konkretny klient ma konkretne pytanie, w swojej indywidualnej kwestii, wówczas zwraca się do mojej firmy przy pomocy @, i otrzymuje odpowiedź od Zespołu Wdrożeń Projektowych lub od opiekuna swojego regionu.

Dziękuję...

Ty też jesteś wolnym człowiekiem i ja to szanuję.

===

Rozumiem, że nic nie rozumiesz.

Jeśli konkretny klient ma konkretne pytanie, w swojej indywidualnej kwestii, wówczas zwraca się do mojej firmy przy pomocy @, i otrzymuje odpowiedź od Zespołu Wdrożeń Projektowych lub od opiekuna swojego regionu.

Dziękuję...

Ty też jesteś wolnym człowiekiem i ja to szanuję.

===

Jestem pewien, że po prostu nie wiesz :)

A co do wolności - Ty nie jesteś wolny. Zgodziłeś się reprezentować jakąś firmę, więc wolność słowa Twojego ogranicza umowa z tą firmą. Chyba, żeś pan właściciel, to tym bardziej sumienie cierpi.

(...)

Wyrywacie zdania i temaciki z kontekstu, tracąc z pola widzenia całość zagadnienia.

Patrzcie jak orzeł z góry, szeroko, całościowo a nie z zaścianków jak kogutki...

===

Dla stworzenia nowych koncepcji ważne są prawdy uniwersalne + dobra diagnoza.

Gdy już postawiona jest dobra diagnoza, wówczas wybór środka zaradczego i stosownego do niej modus operandi jest automatyczny.

Przy dobrej diagnozie sytuacji "cyferki" są sprawą absolutnie drugorzędną.

Dobra diagnoza to pewna gwarancja sukcesu.

Człowiek myślący z wyobraźnią, gołym okiem widzi, bez specjalnego przeliczania, czy coś jest lepsze, tańsze i bardziej uniwersalne czy też nie.

===

Edytowane przez boguslaw

To jeszcze ja:

Dla stworzenia nowych koncepcji ważne są prawdy uniwersalne + dobra diagnoza.

Gdy już postawiona jest dobra diagnoza, wówczas wybór środka zaradczego i stosownego do niej modus operandi jest automatyczny.

Przy dobrej diagnozie sytuacji "cyferki" są sprawą absolutnie drugorzędną.

Dobra diagnoza to pewna gwarancja sukcesu.

Człowiek myślący z wyobraźnią, gołym okiem widzi, bez specjalnego przeliczania, czy coś jest lepsze, tańsze i bardziej uniwersalne czy też nie.

===

No cóż, pieniądze to też cyferki. Tu nie ma miejsca na wyobraźnię. Buchalteria to nie medycyna czy inne "sztuki piękne". Ty zdajesz się temu przeczyć. Widocznie dla Ciebie się nie liczą. Gratuluję.

Poza tym rozwiązania dedykowane są na ogół lepsze od "uniwersalnych".

Edytowane przez QIM

Z sieci:

"Oferujemy trzy rodzaje usług:

DOBRZE - TANIO - SZYBKO.

Można wybrać tylko dwie opcje:

DOBRZE i TANIO - nie będzie SZYBKO,

DOBRZE i SZYBKO - nie będzie TANIO,

SZYBKO i TANIO - nie będzie DOBRZE.

W związku z powtarzającymi się pytaniami o RABAT

informujemy, że jest on stolicą Maroka..."

=========================================================

A tak na poważnie....

Proponuję nie drożej w zakupie, optymalniej czyli taniej w użytkowaniu. optymalniej czyli bardziej komfortowo w użytkowaniu.

Jeśli produkt może pracować pod wysokim ciśnieniem 1,5 MPa, w instalacji parowej a także w instalacji niskotemperatorowej, a na dodatek jest praktycznie nierdzewny, i ma budowę zbliżoną do chłodnicy, to można go dedykować do niemal każdej instalacji.

Jakakolwiek nieznaczna różnica cenowa zwróci się m.in. w postaci lepszego gospodarowania wytworzoną energią.

Pozdrawiam

Bogusław

Rozumiem,że regulusy nie są tanie=w p l n,tylko w użytkowaniu :D,przecież cały czas twierdzisz że to ogrzewanie jest najtańsze dużo tąńsze od przeżytku podłogówki :D

Skoro te twoje najlepsze ogrzewanie jest zaprojektowane pod ogrzewanie parowe, to najmniej inteligenty człowiek będzie wiedział że do ogrzewania niskotemperaturowego się nie nadaje :D.

Pozdrawiam bogusława i jego firmę.

Uważam, że ze sposobami ogrzewania jest jak z samochodami, napęd przód - tył, benzyna - diesel.

W tym względzie każde rozwiązanie ma swoich zwolenników i przeciwników.

Kiedyś różnice były bardziej zauważalne, teraz są już znacznie mniejsze.

Zarówno przy samochodach jak i sposobach ogrzewania, sposób argumentowania - porównywania wchodzi w bardziej zaawansowane szczegóły, a stereotypy myślowe mogą bardziej namieszać niż pomóc.

Chciałoby się posłuchać rzeczowej dyskusji i nie ważne, kto kim jest, czy kogo reprezentuje, ważne jak swoje wypowiedzi - racje argumentuje.

Pozdrawiam.

PS., ciekawy lin, godny polecenia.

http://forum.muratordom.pl/showthrea...=1#post2952906

Edytowane przez Parkiet
PS