Gość Arturo72 07.09.2015 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 (edytowane) Rozdzielacze - rotametry - nastawy wstępne - elektrozawory na rozdzielaczach sprzężone z regulatorami temperatury. Takie sterowanie pracą instalacji wydaje się być najbardziej odpowiednie dla największej grupy użytkowników. === To bardzo źle Ci się wydaje. Nie dość, że taka instalacja byłaby bardzo droga to jeszcze nie potrzebnie rozbudowana a grzejniki w takiej instalacji to bzdura. Instalacja ma być prosta, tania i komfortowa. Te warunki spełnia wodna podlogowka bez bezsensownych w nowych domach murowanych siłowników,na jednym rozdzielaczu i jednej pompce obiegowej. Tak mam,tanio i komfortowo. Edytowane 7 Września 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 07.09.2015 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 (edytowane) Są różne progi komfortu cieplnego i różne wyobrażenia o tym, kiedy posiadane ogrzewanie można uznać za komfortowe.Niektórzy komfort cieplny regulują przy pomocy dresu czy też swetra a i tak są bardzo happy, gdyż w poprzednim miejscu zamieszkania stale marzli w nogi lub się gotowali w bloku.Dla takich podłogówka będzie szczytem komfortu. Dla niektórych jednak to za mało.=== Możliwość skorzystania z szybkiego dostępu do niedużej, (do takiej na jaką nam właśnie przyszła ochota) ilości energii cieplnej, w okresie przejściowym jaki panuje teraz jest korzyścią, którą mogą docenić tylko posiadacze takiego, szybko reagującego na potrzeby użytkownika ogrzewania.Ciepło rozchodzące się po kilkunastu minutach - w ilości takiej na jaką akurat mamy ochotę i o tej porze dnia, kiedy mamy na nie ochotę...Czy taki właśnie jest komfort cieplny, o jaki chodzi większości z użytkowników?=== Przy samej podłogówce uzyskanie takiego komfortu cieplnego jest zadaniem niewykonalnym, natomiast przy posiadaniu np. hybrydowej dystrybucji ciepła, jak najbardziej... === Edytowane 7 Września 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 09.09.2015 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Trochę się przechłodziłem w ogrodzie, więc dzisiaj wieczorem uruchomiłem ogrzewanie grzejnikowe na godzinkę.Wystarczyło by zrobiło się miło i przytulnie.I to jest fakt. Posiadacze samej podłogówki takiego manewru nie są w stanie zrobić.Właśnie w takiej możliwości tkwi przewaga moich regulusów nad każdym innym systemem grzejnikowym (poza grzejnikami elektrycznymi).Chcesz ciepło - masz ciepło. Sezon przejściowy obsłużą spokojnie na niskich parametrach czynnika.=== Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 10.09.2015 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Witam. Przesadzasz bogusław,to co Regulusy potrafią,potrafi każda porządna listwa grzewcza,bez wdychania kurzu,wieszania nawilżaczy powietrza,e.t.c.,z prawdziwym przytulnym ciepłem IR Nie masz się czym chwalić Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 10.09.2015 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 By grzejnik miał zdolność do szybkiego podjęcia efektywnego grzania, dodatkowo w niskiej temperaturze czynnika grzewczego (wody), musi spełniać dwa warunki:1/. musi mieć jak najmniejszą masę całkowitą (grzejnik + woda)2/. musi mieć dużą powierzchnię wymiany ciepła. Obydwa te warunki spełniają wyłącznie regulusy.=== By nagrzać powietrze w pomieszczeniu, w miarę równomiernie, grzejnik powinien grzać zarówno w drodze konwekcji jak i w drodze promieniowania.=== Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 10.09.2015 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Ad. 1 ma Ad. 2 ma o wiele większą niż Regulus,patrz tu http://www.heizleisten-murnau.de/einbauanleitung.html Równomiernie można nagrzać pomieszczenie poprzez promieniowanie Regulus to prawie w 100 % konwekcja,stąd między innymi niedogrzane strefy w narożnikach ścian zewnętrznych,w przypadku braku ocieplenia=pleśń,kondensat pary wodnej W przypadku listwy to niemożliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateo33 10.09.2015 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Od nie dawna mam Kermi X2, bo przy remoncie wymieniałem wszystkie stalowe. I czekam na sezon grzewczy zobaczymy jak tam się sprawują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 10.09.2015 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 (edytowane) To są typowe konwektory przypodłogowe listwowe. Były takie amerykańskie. Slim coś tam...Fakt, że ładne, estetycznie wykonane.=== Pomieszczenia w nieocieplonych budynkach najlepiej ogrzewać żebrami żeliwnymi lub Favierami...=== Co do promienników...Jeśli posiadacz promienników nie chce się narazić na ich zbyt "mocne działanie" - wystarczy jak stanie w "cieniu".. Tego "cienia" w tak ogrzewanym domu znajdzie się mnóstwo...Aranżacja wyposażenia wnętrza jest trudna lub wręcz niemożliwa do skorygowania. Pomieszczenia o skomplikowanej geometrii i rozbudowanej kubaturze trudno ogrzać.Budynki o dużej akumulacyjności ciepła również. Promieniowanie cieplne najpierw ogrzewa przedmiot, na który padają promienie. Od niego wtórnie w drodze konwekcji ogrzewa się powietrze.. I.t.d.=== Przy regulusach, przy ogrzewaniu wodnym, w budynku wielokondygnacyjnym a także o dowolnie skomplikowanych bryłach wnętrz i dowolnej kubaturze, wszystkie przegrody ogrzewają się niemal jednoczasowo od ogrzanego wcześniej powietrza, ogrzanego dwoma kluczowymi sposobami rozprowadzenia ciepła - promieniowaniem, konwekcją. Proporcje promieniowania do konwekcji są zmienne, w zależności od Tz. Przeciętnie 35:65.W standardowych płytowych 20:80. Najgorzej proporcje te wypadają w żeberkach Alu - 10:90 . Żeberka zatem grzeją głównie przez konwekcję - stąd górą posiadają profilowane wyloty powietrza...=== Promienniki jak najbardziej tak - stanowiskowo, lokalnie, miejscowo.Mam je u siebie na produkcji.Sterowane pojedynczo lub sekcyjnie pilotem. W osobnym wątku mogę napisać o interesującej technologii ich "powierzchni aktywnej".=== Edytowane 10 Września 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 11.09.2015 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Witam. Kolego bogusław,to że nie znasz niemieckiego już wszyscy wiedzą,a że angielski ci język obcy to już nie wiem jakim cudem prowadzisz tak poważną firmę Powtórzę po raz ostatni,przypodłogowa listwa grzewcza to z angielskiego BASEBOARD-HEATING,z niemieckiego HEIZLEISTEN lub SOCKELHEIZLEISTEN I nie jest to żadne ogrzewanie konwekcyjne=Regulus,lecz ogrzewanie IR. Co prawda element grzewczy jest jest całkiem podobny do konwektora,ale zasada działania jest zupełnie inna,czego ty znowu nie kumasz Działa to na zasadzie t.z.w. efektu Coandy,ale to dla ciebie już czarna magia,więc do wieczora masz czas się dokształcić. Może jakiś link na temat % promieniowania w grzejniku konwektorowym,tylko nie firm sprzedających konwektory,z wiadomych względów Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 11.09.2015 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 (edytowane) Musisz być bardzo, bardzo młody...Pomieszanie z poplątaniem.Miałem nadzieję, że conieco przemyślisz. tym razem jednak zdecydowane EOT. ========================================================================== http://czysteogrzewanie.pl/czym-ogrzewac/promienniki-podczerwieni-jak-dzialaja-i-ile-kosztuja/ Edytowane 11 Września 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.09.2015 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Bogusław mam do Ciebie pytanie, co prawda nie zwiazane z aktualną dyskusją, ale pytanie jast jak najbardziej konkretne. Jak czesto przekazujecie dane swoich wyrobów do do producenta oprogramowania "audytora ozc" i innych czyli firmy Sankom?Jakos nie mam zaufania do waszych programów doboru, a baza danych waszych wyrobów w audytorze jakby niekompletna, nieaktualna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 11.09.2015 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 TXN bogusław za EOT Tu na szybko niezależne źródło na temat promieniowania konwektorów http://2testfff.blogspot.com/2011/07/jak-grzejniki-oddaja-ciepo.html a tu konkurencja ,ale pisze do rzeczy http://www.verano-konwektor.pl/konwekcja-promieniowanie-w-ogrzewaniu-pomieszczen.html i nie rozumiem dlaczego "chowasz głowę w piach",przecież my tu sobie swobodnie merytorycznie dyskutujemy Dzięki za komplement,właśnie 3 tyg. temu wybiła mi 5 z przodu Tu musiałem takiemu jak ty tłumaczyć co to jest listwa,tylko on zakumał http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/15525-bufor-czy-si%C4%99-op%C5%82aca/page-5 przewróć też stronę dalej,uwaga wskazówka: kupfer=miedziannik Pozdrawiam kolegów i zapraszam do dyskusji z bogusławem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 12.09.2015 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2015 (...) Pomieszczenia w nieocieplonych budynkach najlepiej ogrzewać żebrami żeliwnymi lub Favierami... === Co do promienników... Jeśli posiadacz promienników nie chce się narazić na ich zbyt "mocne działanie" - wystarczy jak stanie w "cieniu".. Tego "cienia" w tak ogrzewanym domu znajdzie się mnóstwo... Aranżacja wyposażenia wnętrza jest trudna lub wręcz niemożliwa do skorygowania. Pomieszczenia o skomplikowanej geometrii i rozbudowanej kubaturze trudno ogrzać. (...) Promienniki jak najbardziej tak - stanowiskowo, lokalnie, miejscowo. Mam je u siebie na produkcji. Sterowane pojedynczo lub sekcyjnie pilotem. W osobnym wątku mogę napisać o interesującej technologii ich "powierzchni aktywnej". === Takie promienniki mam na produkcji. (...) Panele grzewcze (IR......) posiadają dwa opatentowane systemy oszczędnościowe: System aktywny polegający na ograniczeniu mocy czynnej w pracy urządzenia, oraz system pasywny składający się z warstwy elastomeru syntetycznego, pozwalającego na odzysk ciepła z panelu przy wyłączonym zasilaniu. Użycie obu tych systemów jednocześnie pozwala na osiągnięcie 50% oszczędności zużycia energii elektrycznej w porównaniu do wszystkich innych podobnych systemów ogrzewania podczerwienią. Panele grzewcze (IR.....) sterowane są przez inteligentny moduł elektroniczny, zaprojektowany na bazie 32 bitowego procesora ARM, który kontroluje tryb pracy urządzenia poprzez odczyt temperatury powierzchniowej panelu za pomocą sondy, jednocześnie korygując wydajność grzewczą, dostosowując ją do zadanej na pilocie temperatury otoczenia. === Bardzo trudno "ruszyć" nimi temperaturę w obiekcie o dużej akumulacyjności... === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 12.09.2015 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2015 (edytowane) By nie było żadnych wątpliwości: Nagrzewanie pomieszczenia przez grzejniki ścienne REGULUS-system odbywa się drogą konwekcji czyli unoszenia ciepłego powietrza ogrzanego podczas jego przepływu przez wnętrze grzejnika a także w istotnym stopniu w drodze odpromieniowania ciepła na pomieszczenie z całej czołowej, (mocno pofalowanej celem powiększenia) powierzchni grzejnika.W związku z pofalowaniem powierzchni przedniej grzejnika, wynikającym ze sposobu wyprofilowania lamelek ją tworzących - ciepło wypromieniowywane jest na pomieszczenie szerokokątnie, niemal półkoliście.=== Grzejniki konwektorowe (konwektory) w czystej formie to przeważnie wolnostojące lub wiszące, grzejniki elektryczne lub grzejniki wodne c.o. skonstruowane w ten sposób, iż element grzewczy tworzy osobny rdzeń grzejnika (wymiennik, spirala itp.) obudowany nie stykającą się z nim osłoną. Ponieważ obudowa takiego grzejnika jest zimna, oddawanie ciepła odbywa się wyłącznie drogą konwekcji.=== Edytowane 12 Września 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 12.09.2015 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2015 (edytowane) Witam. Pomieszanie z poplątaniem,chyba jesteś jeszcze bardzo młody Promieniowanie cieplne rozchodzi się w linii prostej,i nie robi żadnych łuków(twoja wiedza na ten temat jest przerażająca) Dobry przykład nasze Słońce http://www.zielonaenergia.eco.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=166:promieniowanie-soneczne&catid=51:slonce&Itemid=214 Obudowa konwektora jest " zimna" powiadasz hm... tu czytaj http://www.verano-konwektor.pl/bezpieczenstwo-komfort.html przy ok. 50 st. można sobie jednak łapy poparzyć Pozdrawiam. Edytowane 12 Września 2015 przez miedziannik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 12.09.2015 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2015 Witam. Pomieszanie z poplątaniem,chyba jesteś jeszcze bardzo młody Promieniowanie cieplne rozchodzi się w linii prostej,i nie robi żadnych łuków(twoja wiedza na ten temat jest przerażająca) Dobry przykład nasze Słońce http://www.zielonaenergia.eco.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=166:promieniowanie-soneczne&catid=51:slonce&Itemid=214 Obudowa konwektora jest " zimna" powiadasz hm... tu czytaj http://www.verano-konwektor.pl/bezpieczenstwo-komfort.html przy ok. 50 st. można sobie jednak łapy poparzyć Pozdrawiam. Uważam, że z promieniowaniem Bogusław ma rację, trzeba się tylko uważnie wczytać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 12.09.2015 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2015 Witaj Parkiet. Wymień szkła w okularach i przeczytaj jeszcze raz,chodzi o drugie zdanie pod drugim obrazkiem z tym słoneczkiem Albo ci zacytuje jakbyś znowu nie dowidział "promieniowanie bezpośrednie rozchodzi się w linii prostej od słońca i ma największe znaczenie w wykorzystaniu energii słonecznej " A tu jeszcze się dokształć http://www.edukator.pl/Optyka-geometryczna,7720.html zanim znowu będziesz chwalił twojego najmądrzejszego idola, miłościwie nam tu panującego kolegi bogusława Gwoli ścisłości nam chodzi o promieniowanie cieplne,a właściwie IR,bo te nas grzeje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 12.09.2015 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2015 By nie było żadnych wątpliwości: Nagrzewanie pomieszczenia przez grzejniki ścienne REGULUS-system odbywa się drogą konwekcji czyli unoszenia ciepłego powietrza ogrzanego podczas jego przepływu przez wnętrze grzejnika a także w istotnym stopniu w drodze odpromieniowania ciepła na pomieszczenie z całej czołowej, (mocno pofalowanej celem powiększenia) powierzchni grzejnika. W związku z pofalowaniem powierzchni przedniej grzejnika, wynikającym ze sposobu wyprofilowania lamelek ją tworzących - ciepło wypromieniowywane jest na pomieszczenie szerokokątnie, niemal półkoliście. Witam Miedziannik. Tu nie chodzi o krzywizny promieni, tylko o krzywizny powierzchni emitera, dzięki czemu promieniowanie ma szerszy zasięg. Moim zdaniem sformułowanie Bogusława "półkoliście" nie jest najlepsze, natomiast wyrażenie "szerokokątne" obrazuje właściwości w/w grzejnika w zakresie promieniowania. Bogusław reklamuje swoje produkty i ma do tego prawo, ja jak każdy inny mogę się z nim zgadzać lub nie. Dla mnie grzejniki mogą być dodatkowym żródłem o niskiej bezwładności, w krótkim czasie poprawiający komfort cieplny dla wymagających. Jeżeli ktoś tak lubi, tak chce i ma na to kasę to jego wybór. Zebyś wiedział jakie bajery montuje się teraz w posadzkach drewnianych, wtedy na rozwiązania hybrydowe w ogrzewaniu inaczej byś spojrzał. Kiedyś się temu dziwiłem, teraz przyjmuję za naturalne takie wymagania klientów i sam wychodzę im na przeciw. Takie czasy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 12.09.2015 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2015 (edytowane) http://www.regulus.com.pl/sites/default/files/images/promieniowanie-regulus.jpg Jak rozchodzi się promieniowanie cieplne z powierzchni kuli?A jak rozchodzą się promieniowanie cieplne z półkuli?Jak rozchodzi się promieniowanie cieplne z szeregu kilkudziesięciu ustawionych w równym szeregu powierzchni o kształcie zbliżonym do półkuli o R=14 mm ? PozdrawiamBogusław Edytowane 12 Września 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.09.2015 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2015 Kiedyś się temu dziwiłem, teraz przyjmuję za naturalne takie wymagania klientów i sam wychodzę im na przeciw. Takie czasy. Ty wychodzisz naprzeciw klientom, a Bogusław nie chce co mnie bardzo dziwi. Jezeli pytam o aktualizację danych swoich wyrobów do audytora ozc to Bogusław sie nie odzywa, jezeli zas wyrazam opinie na temat jego pomysłow od razu jest reakcja. Dziwne, bardzo dziwne, a szkoda gdyz rzadko, ale jednak są przypadki gdy jego wyroby są odpowiednie. Trudno są inni producenci, nie musi byc regullus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts