Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie grzejniki najlepsze?

golgi

Recommended Posts

http://www.regulus.com.pl/sites/default/files/images/promieniowanie-regulus.jpg

Jak rozchodzi się promieniowanie cieplne z powierzchni kuli?

A jak rozchodzą się promieniowanie cieplne z półkuli?

Jak rozchodzi się promieniowanie cieplne z szeregu kilkudziesięciu ustawionych w równym szeregu powierzchni o kształcie zbliżonym do półkuli o R=14 mm ?

Pozdrawiam

Bogusław

Witam Bogusławie, w dalszym ciągu uważam, że przy opisie Twoich grzejników, określenie " szerokokątne" jest bardziej właściwe niż "półkoliste", jako że półkoliste elementy powierzchni są ustawione w szeregu, a im większy szereg, tym bardziej niekształtne półkole.

Ponadto półkole czy półokrąg, tu też można podyskutować, o ile warto.

Ot taki geometryczny szczegół.

Pozdrawiam .

Edytowane przez Parkiet

• Odpowiedzi 426
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ty wychodzisz naprzeciw klientom, a Bogusław nie chce co mnie bardzo dziwi. Jezeli pytam o aktualizację danych swoich wyrobów do audytora ozc to Bogusław sie nie odzywa, jezeli zas wyrazam opinie na temat jego pomysłow od razu jest reakcja. Dziwne, bardzo dziwne, a szkoda gdyz rzadko, ale jednak są przypadki gdy jego wyroby są odpowiednie. Trudno są inni producenci, nie musi byc regullus.

Masz rację.

Myślę, żeBogusław chce trafić do szerszego kręgu odbiorców - takie zasady marketingu.

Z własnego podwórka wiem, że praca z projektantami jest trudna, ponieważ jest to wyższa półka i trzeba się bardziej starać, "główkować", przy czym wzajemna współpraca daje lepszych klientów a to się bardziej opłaca.

Pozdrawiam.

Przyjmuję uwagę.

Bez względu na średnicę profilu pojedynczej lamelki Alu, każde z tych "półkoli" ustawionych na pomieszczenie promieniuje indywidualnie.

Przez "szerokokątnie" czy też "półkoliście" rozumiem objęcie zakresem promieniowania niemal pełnego półkola (czyli od ściany lewej poprzez ścianę na wprost grzejnika aż do ściany prawej).

Taki jest sumaryczny efekt grzewczy, promieniowania z powierzchni, pakietu czy też zespołu lamelek tworzących powierzchnię czołową grzejników typoszereg Regullus i Sollarius.

Pozdrawiam

Bogusław

Ps. Praca z projektantami skutkuje przede wszystkim dużymi realizacjami o charakterze inwestycyjnym. Pojedyncze obiekty lub grupy obiektów.

Przykład: http://www.regulus.com.pl/galeria/filharmonia-szczecin

Edytowane przez boguslaw

Ty wychodzisz naprzeciw klientom, a Bogusław nie chce co mnie bardzo dziwi. Jezeli pytam o aktualizację danych swoich wyrobów do audytora ozc to Bogusław sie nie odzywa, jezeli zas wyrazam opinie na temat jego pomysłow od razu jest reakcja. Dziwne, bardzo dziwne, a szkoda gdyz rzadko, ale jednak są przypadki gdy jego wyroby są odpowiednie. Trudno są inni producenci, nie musi byc regullus.

Andrzeju,

Przekazałem Twoje pytanie do sprawdzenia. Musisz poczekać do PN.

Od lat posiadam stałe, całoroczne umowy zarówno z Wereszczyńskim jak z Rylikiem.

Żądane aktualizacje są wrzucane do programów natychmiast.

Z uwagi na rozbudowany program produkcyjny, nie wrzucamy wszystkiego do programów, by nie mieszać za bardzo projektantom...

Co do własnych programów doboru, to miały one początkowo cel edukacyjny - na co zwrócić uwagę przy doborze grzejników...

Później zostały rozbudowane do funkcji pełniejszego programu doboru - oczywiście nie bierze on pod uwagę wszystkich absolutnie zmiennych, gdyż nie taki jest cel jego stworzenia. Zastosowane w nim algorytmy są wystarczające, by uznać go za w pełni wiarygodny.

Programy te były tworzone z myślą o Kowalskim a nie o projektantach instalacji c.o.

Każdy, nawet względny laik, może sam sobie dobrać i wycenić grzejniki w cenach katalogowych.

Cena zakupu to kwestia poszukania dealera, dającego najlepsze warunki zakupu.

Pozdrawiam

Bogusław

Andrzeju,

Przekazałem Twoje pytanie do sprawdzenia. Musisz poczekać do PN.

Od lat posiadam stałe, całoroczne umowy zarówno z Wereszczyńskim jak z Rylikiem.

Żądane aktualizacje są wrzucane do programów natychmiast.

Z uwagi na rozbudowany program produkcyjny, nie wrzucamy wszystkiego do programów, by nie mieszać za bardzo projektantom...

Co do własnych programów doboru, to miały one początkowo cel edukacyjny - na co zwrócić uwagę przy doborze grzejników...

Później zostały rozbudowane do funkcji pełniejszego programu doboru - oczywiście nie bierze on pod uwagę wszystkich absolutnie zmiennych, gdyż nie taki jest cel jego stworzenia. Zastosowane w nim algorytmy są wystarczające, by uznać go za w pełni wiarygodny.

Programy te były tworzone z myślą o Kowalskim a nie o projektantach instalacji c.o.

Każdy, nawet względny laik, może sam sobie dobrać i wycenić grzejniki w cenach katalogowych.

Cena zakupu to kwestia poszukania dealera, dającego najlepsze warunki zakupu.

Pozdrawiam

Bogusław

Dziekuję za odpowiedz, gdy będe potrzebował konkretnego modelu a w audytorze bedzie brak, dam znac na PW

Parkiet,no bardzo zabawny jesteś :o

Między lamelami powstaje zawirowana struga powietrza=konwekcja,po to je skonstruowano ;)

A bogusław napisał "w związku z pofalowaniem powierzchni przedniej grzejnika,wynikającym ze sposobu wyprofilowania lamelek ją tworzących-CIEPŁO WYPROMIENIOWYWANE JEST NA POMIESZCZENIE SZEŚCIOKĄTNIE,NIEMAL PÓŁKOLIŚCIE "

Ciepło jest ZAWSZE WYPROMIENIOWYWANE PROSTOLINIJNIE,MOŻE BYĆ TYLKO ROZPROSZONE BĄDŹ ODBITE,kumacie teraz coś ;)

Nie wiem z czym ma problem Regulus i wy dwaj sprzedawcy, żeby otwarcie powiedzieć,tak jak konkurencja,prawie całe ciepło jest przekazywane drogą konwekcji,taka jest zasada działania konwektora i taką nosi nazwę ;)

I tu przy okazji następna wada waszego cuda skoro konwektor ma "zimną obudowę" i można się poparzyć,co dopiero wasz produkt.

Reklamować produkty może każdy,tylko trzeba je rzeczowo uzasadniać,nie naginać faktów,a jak ktoś niewygodny psuje wizerunek,najlepiej się poskarżyć=zmieszać z błotem.

Dla mnie również jest mała bezwładność w krótkim czasie poprawiająca komfort ważna,ale nie musi to być konwektor,ani żadna hybryda,a gdybyś miał stary nieocieplony dom,przekonałbyś się ile warte jest ogrzewanie konwekcyjne=zapleśnienie nadproży i kątów styku ścian zewnętrznych.

Dla mnie było priorytetem likwidacja zawilgoconych ścian,brak zawirowań kurzu=przekaz ciepła promieniowanie,szybka reakcja systemu,długa żywotność,prosty montaż i regulacja,koszty naprawy znikome

Żadne inne ogrzewanie nie spełnia wszystkich kryteriów,najbliżej jest ogrzewanie ścienne,ale brak prostego montażu no w razie awarii spore koszty.

Niestety ani ty ani kolega a prawdopodobnie nikt z was konkretnie nie wie jakie ogrzewanie posiadam,a wytłumaczyć na jakiej zasadzie działa to już czary mary,a żeby to było mało znane nad tym trzymają pieczołowicie ręce,producenci i dystrybutorzy grzejników wszelkiej maści jak i podłogówek.

Parkiet,no bardzo zabawny jesteś :o

Między lamelami powstaje zawirowana struga powietrza=konwekcja,po to je skonstruowano ;)

A bogusław napisał "w związku z pofalowaniem powierzchni przedniej grzejnika,wynikającym ze sposobu wyprofilowania lamelek ją tworzących-CIEPŁO WYPROMIENIOWYWANE JEST NA POMIESZCZENIE SZEŚCIOKĄTNIE,NIEMAL PÓŁKOLIŚCIE "

Ciepło jest ZAWSZE WYPROMIENIOWYWANE PROSTOLINIJNIE,MOŻE BYĆ TYLKO ROZPROSZONE BĄDŹ ODBITE,kumacie teraz coś ;)

Nie wiem z czym ma problem Regulus i wy dwaj sprzedawcy, żeby otwarcie powiedzieć,tak jak konkurencja,prawie całe ciepło jest przekazywane drogą konwekcji,taka jest zasada działania konwektora i taką nosi nazwę ;)

Szanowny Kol. miedziannik, uważam że nie "załapałeś" istoty zagadnienia, które ma charakter czysto teoretyczny ale jeśli już to:

1 . promienie cieplne z płaskiego emitera biegną w prostopadle do jego płaszczyzny i równolegle do siebie

2 promienie cieplne z krzywego emitera biegną różnie, odpowiednio do jego krzywizn i w większości nie są do siebie równoległe, tworząc szersze pole oddziaływania - szerokokątnie jak to określił Bogusław.

Konwekcja, promienie odbite, długość fali (IR) to poza istotą tematu.

Moja przygoda z grzejnikami skończyła się 40 lat temu, teraz wracam do wyuczonego zawodu ze względu na to, iż podłogi zaczęły pełnić rolę grzejników. Same grzejniki tylko w rozważaniach teoretycznych, tak dla własnej przyjemności. Pozdrawiam.

Witam.

Szanowny kolego Parkiet,chwała ci za to że bronisz naszego " wszechwiedzącego" i masz rację ale chodzi o drugie słowo "niemal półkoliście" .

I czy ja zacząłem z tym "niemerytorycznym teoretyzowaniem" ,poczytaj do tyłu to się dowiesz ;)

Myślę,że na razie bogusławowi wystarczy z mojej strony,zresztą i tak już panuje zgoda między podłogówką a konwektorem,a żeby coś porządnego znaleźć trzeba wiadomo długo,długo szukać ;)

Pozdrawiam.

Hue, hue, hue...

Udowadnianie, że się nie jest wielbłądem bywa czasami zabawne..

====

Nagrzewanie pomieszczenia przez grzejniki typoszeregi Regullus i Sollarius odbywa się w sposób mieszany: poprzez intensywne, szerokokątne promieniowanie cieplne z przedniej pofalowanej powierzchni grzejnika oraz w drodze konwekcji - powietrze zasysane od dołu przez liczne kominy konwekcyjne grzejnika, przepływając przez jego wnętrze, po zetknięciu z powierzchnią rur i lamelek ogrzewa się, po czym wypływa górą poprzez perforowaną obudowę górną.

Ten podwójny sposób emisji ciepła powoduje równomierne ogrzanie powietrza w całym pomieszczeniu.

http://www.regulus.com.pl/dane-techniczne-sollarius

Przyjemnej niedzieli życzę wszystkim

===

Edytowane przez boguslaw

Co Wy kuźwa bredzicie z tym promieniowaniem? Aby każdy na własne oczy przekonał się, jak wygląda promieniowanie, proponuję włączyć sobie zwykły tv w ciemnym pokoju i popatrzyć na ściany, sufit i podłogę. Czy światło wychodzi z ekranu tylko w jednym kierunku, tzn. po przeciwnej stronie pokoju widać jasny prostokąt na ścianie czy też może...?

Dziękuję za uwagę.

A czy emiter (telewizor) i jego podświetlenie jest ciałem idealnie płaskim ?

Czy ekrany telewizora nie są SPECJALNIE tak konstruowane, aby zapewnić jak najszerszy obraz widzenia ?

Tos teraz dowalił...

Tyś fotograf? To dla Ciebie mam lepszy przykład: softbox. Włącz żarówkę pilotującą. Zobacz, gdzie i jak świeci. Cały softbox. Już rozumiesz?

Gdybys miał ciało idaelnie płaskie (na poziomie atomów) to wówczas promieniowanie rozchodziłoby sie tylko prostopadle do niego.

Telewizor, softbox... Słabe masz te porównania

No, to zdaje się, że rozumiesz, do czego zmierzam. Czy zatem jakikolwiek grzejnik jest w stanie promieniować nieszerokokątnie?

To coś się mnie czepił z tym telewizorem i softboxem? Chcesz to wyjaśniać na poziomie mechaniki kwantowej? No to dawaj, chętnie się nauczę.

No, to zdaje się, że rozumiesz, do czego zmierzam. Czy zatem jakikolwiek grzejnik jest w stanie promieniować nieszerokokątnie?

To coś się mnie czepił z tym telewizorem i softboxem? Chcesz to wyjaśniać na poziomie mechaniki kwantowej? No to dawaj, chętnie się nauczę.

Oczywiście, ze płaski grzejnik nie jest w stanie promieniować nieszeroiokatnie,gdyż jest chropowaty, patrząc w skali kwantowej. Na pewno jednak większość energii wypronieniowywuje w kierunku prostopadłym do niego. Półkula promieniuje bardziej równomiernie.

Natomiast ktoś napisał, ze kierunek promieniowania jest prostowadły do powierzchni, co nazwałeś brednią.

Gdybyś napisał, ze tak jest tylko w teorii, a w praktyce rzecz ma sie inaczej, to nie byłoby tematu.

Edytowane przez fotohobby

Mój drogi, czytaj ze zrozumieniem.

Półkula promieniuje bardziej równomiernie. To złóż teraz kilkaset czy kilka tysięcy takich półkuł na płaskiej powierzchni. Możesz poskładać na przykład "powierzchnię boguslawa". Jaki rozkład promieniowania uzyskasz? Porównaj go potem z rozkładem promieniowania z powierzchni o kształcie typowego grzejnika.