asolt 18.10.2015 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Jest natomiast możliwe by dostosować komfort cieplny w takim pomieszczeniu na przeciąg jakiegoś określonego racjonalnie czasu do: 1/. najbardziej nobliwego gościa 2/. lub np. do teściowej 3/. lub np. do szanowanej żony 4/. lub do bawiących się dzieci. Każdy ma jakieś swoje priorytety... Niektórzy dostosują komfort cieplny do siebie. Reszta im lata... === Tak oczywiscie ze jest mozliwe, ale w przypadku bardzo dobrze ocieplnego budynku aby osobliwego goscia zadowolic nizsza temperatura (a są takie oczekiwania) to trzeba albo uchylic okna (co w przypadku fixów niewykonalne, a nie kazdy ma hds lub hs) albo załączyc klimatyzację (w sezonie grzewczym). Sądzę a nawet jestem pewien ze regulusy tego nie potrafią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 18.10.2015 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 (...) Ile przed przyjazdem musze podjac decyzje o temp w domu? Rosji nie chce, ale mam zrozumiec ze to tez rynek zbytu. Pół godziny do godzinki wystarczy... Rosja - poważny, ogromny rynek zbytu, choć mocno ostatnio na polskie produkty wyhamował. === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 18.10.2015 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Tak oczywiscie ze jest mozliwe, ale w przypadku bardzo dobrze ocieplnego budynku aby osobliwego goscia zadowolic nizsza temperatura (a są takie oczekiwania) to trzeba albo uchylic okna (co w przypadku fixów niewykonalne, a nie kazdy ma hds lub hs) albo załączyc klimatyzację (w sezonie grzewczym). Sądzę a nawet jestem pewien ze regulusy tego nie potrafią. Niższą lub wyższą. Bazowa jest zawsze niższa, w razie potrzeby temperatura powietrza może być przejściowo według życzeń wyższa. === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.10.2015 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Niższą lub wyższą. Bazowa jest zawsze niższa, w razie potrzeby temperatura powietrza może być przejściowo według życzeń wyższa. === A co bedzie gdy bazowa będzie dla osobliwego goscia za wysoka?(co wbrew pozorom dla takich gosci sie czesto zdarza), wtedy czekamy az temperatura spadnie do poziomu akceptowanego przez goscia (do klikunastu godzin), czy moze właczymy klimę , lub otworzymy okno (lezeli sie da) lub drzwi (zawsze sie da), czy moze znając upodobania owego goscia nie grzejemy klika dni przed jego przyjazdem aby temp bazowa w danym pomieszczeniu była na tyle niska ze zadowoli kazdego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 18.10.2015 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 A co bedzie gdy bazowa będzie dla osobliwego goscia za wysoka?(co wbrew pozorom dla takich gosci sie czesto zdarza), wtedy czekamy az temperatura spadnie do poziomu akceptowanego przez goscia (do klikunastu godzin), czy moze właczymy klimę , lub otworzymy okno (lezeli sie da) lub drzwi (zawsze sie da), czy moze znając upodobania owego goscia nie grzejemy klika dni przed jego przyjazdem aby temp bazowa w danym pomieszczeniu była na tyle niska ze zadowoli kazdego. Kazuistyka... Jeszcze się taki nie urodził, który by wszystkim dogodził... Kolorowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.10.2015 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Kazuistyka... Jeszcze się taki nie urodził, który by wszystkim dogodził... Kolorowych... Urodził się. Ma na imię Stała Komfortowa Temperatura. Nie ma potrzeby w niej mieszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.10.2015 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Kazuistyka... Jeszcze się taki nie urodził, który by wszystkim dogodził... Kolorowych... Nie, to tylko wątpliwosci na temat temperatury bazowej, która notabene nie musi wcale odpowiadac domownikom. Ja rozumiem ze reklama nie jest po to aby rozwiewac wątpliwosci potencjanych uzytkowników, ale jakis poziom powinna miec. Niestety jak sie plecie trzy po trzy i pojawiają sie pytania to najlepiej okreslic je kazuistyką. Mozna i tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 19.10.2015 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Nie, to tylko wątpliwosci na temat temperatury bazowej, która notabene nie musi wcale odpowiadac domownikom. Ja rozumiem ze reklama nie jest po to aby rozwiewac wątpliwosci potencjanych uzytkowników (...) To nie są pytania potencjalnych uzytkowników. Te przychodzą do firmy na @ a z FM na priva. Te pytania, to mało poważne czepiactwo forumowej konkurencji, reprezentujacej inne rozwiazania, wymyślającej sporadyczne, kazuistyczne sytuacje. === Co to za temperatura bazowa, która nie odpowiada domownikom? === Nia ma czegoś takiego jak stała komfortowa temperatura, gdyż temperatura jest jedynie jednym z elementów komfortu cieplnego. === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.10.2015 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 (edytowane) To nie są pytania potencjalnych uzytkowników. Te przychodzą do firmy na @ a z FM na priva. Te pytania, to mało poważne czepiactwo forumowej konkurencji, reprezentujacej inne rozwiazania, wymyślającej sporadyczne, kazuistyczne sytuacje. === Co to za temperatura bazowa, która nie odpowiada domownikom? === Nia ma czegoś takiego jak stała komfortowa temperatura, gdyż temperatura jest jedynie jednym z elementów komfortu cieplnego. === Nie ja wymysliłem historie o osobliwych gosciach którzy mają szczegolne wymagania co do komfortu cieplnego. A skoro rozmawiamy o dopasowaniu sie systemu grzewczego do konkretnego człowieka to jak zrealizowac szybkie obnizenie temperatury (w okresie grzewczym), takie sytuacje mogą miec miejsce i nie jest to zadna kazuistyka. Co do konkurencji to Twoje wyroby nie są zadną konkurencją dla mnie. Mało tego ostatnio wykonywałem projekt ogrzewania i w nim umiesciłem grzejniki kanałowe Twojej produkcji, ale mogę byc nazywany konkurencją, nie przeszkadza mi to. Odzywam sie bo ciezko nie reagowac na Twoje wywody, nieslawnej pamieci J.Goebbels był malutki ze swoja propagandą wobec Twoich stwierdzeń. Edytowane 19 Października 2015 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 19.10.2015 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 (edytowane) Nie ja wymysliłem historie o osobliwych gosciach którzy mają szczegolne wymagania co do komfortu cieplnego. A skoro rozmawiamy o dopasowaniu sie systemu grzewczego do konkretnego człowieka to jak zrealizowac szybkie obnizenie temperatury (w okresie grzewczym), takie sytuacje mogą miec miejsce i nie jest to zadna kazuistyka.(...) Także należę do gości, którzy maja szczególne wymagania co do komfortu cieplnego. Jest nas mnóstwo... Ludzie, którzy wyszli z przegrzanych blokowisk lub stale niedogrzanych zimą dawniej budowanych domów, muszą przejść pewien etap, zanim zamarzą o czymś wiecej niż całosezonowa izotermia. Ci właśnie muszą wiedzieć o istnieniu alternatywnych, oszczędnych i komfortowych rozwiązań. W prezentacji różnych rozwiązań musi być pewna równowaga, również na tym forum. Jestem tu po to, by o tę równowagę zadbać. Poza tym lubię Cię asolt, Andrzeju. I innych. Życie bez Was byłoby pół ciuta uboższe. === Co do obniżenia temperatury? 1/. Wyłączenie grzania przez grzejniki do zera. (przy grzejącej posadzce niewykonalne, przy grzejnikach o dużej masie całkowitej długotrwałe) 2/. Klimakonwektory 3/. Klimatyzator 4/. Intensywne, krótkie wietrzenie Edytowane 19 Października 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 19.10.2015 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 (edytowane) Oczywiście, że tak. Jeśli ktoś lubi nadmuchowe, proszę bardzo. Ja osobiście nie, gdyż jednym z elementów komfortu cieplnego jest ruch powietrza.Nadmierny ruch powietrza przeważnie rodzi dyskomfort. Przeważnie. Klimatyzatorami łatwo zmieniać temperaturę in minus w pokoju hotelowym, natomiast w całym domu już tak łatwo nie jest.Mam je u siebie jedynie w pokojach na poddaszu.Wątek jest o grzejnikach. Mówiąc "grzejniki", większość osób ma na myśli ogrzewanie centralne lub niecentralne lecz grzejnikowe.=== Do uzyskania efektu lekkiego zmniejszenia temperatury odczuwalnej wystarczy, gdy wszelkie emitery ciepła (grzejniki) przestają, na żądanie, całkowicie grzać. === Edytowane 19 Października 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 19.10.2015 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 A ja myslalem ze watek to jedna dluga mantra i reklama Dla jednego reklama, dla drugiego nowe informacje i prezentacja alternatywnych strategii grzania. Open your mind... dT rzędu pięć stopni to pewnie byłoby dla każdego trochę za dużo (choć wszystko kwestią indywidualnych upodobań), lecz operowanie różnicami temperatur w zakresie 2-3 oC już jak najbardziej tak. W takich widełkach załapie się większość użytkowników. Bazowa i w razie takiej potrzeby + 2-3 oC. A w nocy i w razie opuszczenia domu na wiele godzin - bazowa === Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feniks2012 20.10.2015 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Według waszych opinii stalowe to Kermi albo Buderusy. A jakie aluminiowe grzejniki kupić??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 23.10.2015 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Według waszych opinii stalowe to Kermi albo Buderusy. A jakie aluminiowe grzejniki kupić??? Co do stalowych, to porównaj dwa takiego samego rozmiaru. Ten cięższy jest zrobiony z trochę grubszej blachy, zatem dłużej pożyje, później przerdzewieje. Aluminiowe z kolei są grzejnikami wysokotemperaturowymi - czyli niezbyt dobrze ocieplone domy + kocioł stałopaliwowy. ==== Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feniks2012 25.10.2015 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Co do stalowych, to porównaj dwa takiego samego rozmiaru. Ten cięższy jest zrobiony z trochę grubszej blachy, zatem dłużej pożyje, później przerdzewieje. Aluminiowe z kolei są grzejnikami wysokotemperaturowymi - czyli niezbyt dobrze ocieplone domy + kocioł stałopaliwowy. ==== Aluminiowe bardziej podobają się żonie, tylko jakiej firmy wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 25.10.2015 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Aluminiowe bardziej podobają się żonie, tylko jakiej firmy wybrać? Może KFA, zacna polska firma, dostępne są od niedawna z przyłączem dolnym - fajne zwłaszcza przy rurkach prowadzonych w podłodze lub w rynienkach przy podłodze. Można je kupić też w marketach budowlanych choć słyszałem od jednego hydraulika, że jakość i masa grzejników na markety odbiega nieco od tych w innej dystrybucji (nie wiem czy z KFA jest tak samo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feniks2012 27.10.2015 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 KFA biorę pod uwagę. Czy Kermi produkuje aluminiowe bo na ich stronie nie widzę takich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 31.10.2015 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 KFA biorę pod uwagę. Czy Kermi produkuje aluminiowe bo na ich stronie nie widzę takich? Nie. Kermi produkuje wyłącznie grzejniki panelowe stalowe ( nb dobrej jakości). Żeberka aluminiowe są typem grzejników, dla których podstawowym sposobem oddawania ciepłą do otoczenia jest konwekcja. Oddają one tą drogą około 90% ciepła. Powierzchnia zaangażowana w promieniowanie cieplne jest w nich niewielka. === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 07.11.2015 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Jakie grzejniki najlepsze? Takie, które dają największą gwarancję bezpieczeństwa cieplnego Rodziny. Kiedy Rodzina jest całkowicie bezpieczna a komfort cieplny jest dobrze chroniony? Jeśli dostęp do ciepła jest szybki i realizowany w pożądanej ilości. Kiedy mamy ciepła ile chcemy i kiedy chcemy. Kiedy nie jest nam ani za zimno ani nie musimy przebywać w niepotrzebnie przegrzanych pomieszczeniach bez względu na dynamikę pogodową.Kiedy w razie powstania takiej potrzeby, mamy pełną możliwość całkowitego wyłączenia ogrzewania w pomieszczeniu lub odwrotnie - jego ponadstandardowego ogrzania.Ważne jest to, co przy posiadaniu konkretnego typu grzejnika możemy uzyskać w kwestii bezpieczeństwa cieplnego Rodziny a co jest niewykonalne. === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 10.12.2015 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Co do obniżenia temperatury? 1/. Wyłączenie grzania przez grzejniki do zera. (przy grzejącej posadzce niewykonalne, przy grzejnikach o dużej masie całkowitej długotrwałe) 2/. Klimakonwektory 3/. Klimatyzator 4/. Intensywne, krótkie wietrzenie Wymieniam sposoby na obniżenie temperatury w pomieszczeniu. Najprostszym i najmniej kosztownym i przeważnie wystarczającym dla uzyskania efektu lekkiego zmniejszenia temperatury odczuwalnej jest sytuacja, gdy wszelkie emitery ciepła (grzejniki) przestają, na żądanie, całkowicie grzać. Na żądanie czyli szybko. Przy podłogówce jest to niewykonalne. Klimakonwektor to także grzejnik, natomiast jeśli chodzi o klimę, to nikt nikomu nie zabroni mieć grzejniki do grzania zimą i klimę do chłodzenia latem. Nie każdy zimą lubi, gdy temperatura powietrza jest regulowana przy pomocy urządzenia z wentylatorem... grzeje się przeważnie cały dom jednocześnie, centralnie. Tymczasem klima w warunkach domowych jest przypisana przeważnie do jednego pomieszczenia, zatem jest urządzeniem niecentralnym. nie obsługującym całego domu. === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts