mar1173 10.12.2015 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Co do obniżenia temperatury? 1/. Wyłączenie grzania przez grzejniki do zera. (przy grzejącej posadzce niewykonalne, przy grzejnikach o dużej masie całkowitej długotrwałe) 2/. Klimakonwektory 3/. Klimatyzator 4/. Intensywne, krótkie wietrzenie Wymieniam sposoby na obniżenie temperatury w pomieszczeniu. Najprostszym i najmniej kosztownym i przeważnie wystarczającym dla uzyskania efektu lekkiego zmniejszenia temperatury odczuwalnej jest sytuacja, gdy wszelkie emitery ciepła (grzejniki) przestają, na żądanie, całkowicie grzać. Na żądanie czyli szybko. Przy podłogówce jest to niewykonalne. Klimakonwektor to także grzejnik, natomiast jeśli chodzi o klimę, to nikt nikomu nie zabroni mieć grzejniki do grzania zimą i klimę do chłodzenia latem. Nie każdy zimą lubi, gdy temperatura powietrza jest regulowana przy pomocy urządzenia z wentylatorem... grzeje się przeważnie cały dom jednocześnie, centralnie. Tymczasem klima w warunkach domowych jest przypisana przeważnie do jednego pomieszczenia, zatem jest urządzeniem niecentralnym. nie obsługującym całego domu. === żebyś sam ze sobą nie dyskutował to ja po kilkudziesięcioletnich doświadczeniach z grzejnikami i kilkuletnimi z podłogówką powiem tak a raczej napiszę: ,,nawet jak by mnie żywym ogniem przypalali nie zgodził bym się na żadne grzejniki" , dlaczego: 1. Nie stwarzają takiego odczucia komfortu jak podłogówka (moje osobiste odczucie) 2. szpecą 3. zabierają niepotrzebnie miejsce 4. Miejsca montażu i same grzejniki robią się brudne (zakamarki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 10.12.2015 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Mam czysto w domu, i mieszkam w czystej, zielonej okolicy, nie palę węglem ani drewnem, dom jest regularnie sprzatany, więc nie mam brudu ani nad grzejnikami ani w ich okolicy.Grzejniki same z siebie nie generują brudu. Jeśli już jednak jest u kogoś, (z powodu np. generującego kurz otoczenia domu) to przy podłogówce rozkłada się on równomiernie po pomieszczeniu a przy grzejnikach nierównomiernie.Ot cała "tajemnica"... Ludzie, którzy wyszli z przegrzanych blokowisk lub stale niedogrzanych zimą dawniej budowanych domów, muszą przejść pewien etap, zanim zamarzą o czymś wiecej niż całosezonowa izotermia... Wątek jest o grzejnikach. Jeśli już jednak koniecznie ktoś chce podłogówkę z racji niskotemperaturowego źródła ciepła, to tylko w wariancie ogrzewania hybrydowego.Takie jest moje indywidualne odczucie oraz odczucie moich domoweników, gdyż mając u siebie hybrydową dystrybucję ciepłą, jestem w stanie docenić jej uniwersalne zalety...=== Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 10.12.2015 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 A te czarne smugi nad grzejnikami czy jakakolwiek wystającą rurką od CO to od czego? A podłogówka to nie grzejnik?Czy ty w ogóle wierzysz w to co piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 10.12.2015 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Mam czysto w domu, i mieszkam w czystej, zielonej okolicy, nie palę węglem ani drewnem, dom jest regularnie sprzatany, więc nie mam brudu ani nad grzejnikami ani w ich okolicy.Grzejniki same z siebie nie generują brudu. Jeśli już jednak jest u kogoś, (z powodu np. generującego kurz otoczenia domu) to przy podłogówce rozkłada się on równomiernie po pomieszczeniu a przy grzejnikach nierównomiernie.Ot cała "tajemnica"...=== Oczywiście. U siebie mam hybrydowe i wiem o czym piszę... Wiem jaki mam komfort cieplny i jak dyspozycyjny jest mój system dystrybucji ciepła. O późnego lata do późnej wiosny...=== Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominisias 06.06.2016 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 Jak grzejnik to tylko w łazience.Ale musi być naprawdę ładny spodobały mi się tylko z dwóch firm jagi i arthor ale te drugie ładniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 07.06.2016 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 Akurat w łazience lepsza podłogówka bez żadnego grzejnika, a do suszenia ręczników suszarka z przesuwnymi ramionami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karina K. 10.07.2017 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 (edytowane) U mnie wszystkie grzejniki dobierała firma, w której kupowałam. I z perspektywy czasu wiem, że bardziej zadbałabym o ten temat. Grzejniki co prawda grzeją, ale co do estetyki to niestety nie wygląda to najlepiej. Widziałam np. w sklepie piękne grzejniki dekoracyjne. Designerskie, stylowe. Świetny dodatek do każdego wnętrza. Gdybym miała teraz wybierać to szła bym raczej w tym kierunku. Zupełnie inaczej wyglądałby salon czy łazienka z takimi grzejnikami dekoracyjnymi. Edytowane 20 Czerwca 2019 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts