boguslaw 21.08.2015 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 Koszmar. Jak można tak mieszkać... Skoro wystawiasz mi Arturrro metryczkę to może coś o tobie z FM. Ludzie cię znają od dawna.... To niżej to o tobie...Cyt:"Takie samo pierdzielenie i mydlenie oczów jest zawarte w Twoim dzienniku gdzie czarujesz ludzi że wybudowałeś za 250 tysi, później jednak się okazuje że kopalnia 50 dołożyła, to tatuś zasponsorował 200 czy 250ton podsypki pod płytę, ciekawe ile jeszcze było w tym sponsoringu o którym zapomniałeś.Widać w którym momencie pojawia się w Twoim dzienniku kolega Miki, jak słałeś ludziom privy i tłukłeś na nich kaskę vice-prezesując w firmie sprzedającej pompki krętaczu.Dopiero po jakimś czasie wyszło szydło z worka jakim jesteś doradcą." koniec cyt...===itd. itp. Szkoda wątku... Ps. Dzisiaj w Bielsku-B pogoda jaką lubię.= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.08.2015 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 Ogrzewania podłogowego nie da się wyłączyć na żądanie do zera. Żadnego. Ani elektrycznego ani żadnego innego. Kolorowych snów chłopaki... === Zadałem Ci jedno, proste pytanie, to nie uciekaj od niego. Twierdzisz, źe z regulusami straty kominowe bedą mniejsze niż z żeliwniakami, czy podłogówką, bo te grzejniki szybciej zaczynają grzać.. Tylko, źe szybciej też kończą i tu moje pytanie co wtedy ze stratą kominową ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.08.2015 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 Ps. Dzisiaj w Bielsku-B pogoda jaką lubię. = A co ta informacja wnosi do wątku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 21.08.2015 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 Poczytaj uważniej to co napisałem, to będziesz wiedział.... Wyrywacie zdania i temaciki z kontekstu, tracąc z pola widzenia całość zagadnienia.Patrzcie jak orzeł z góry, szeroko, całościowo a nie z zaścianków jak kogutki...=== Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.08.2015 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 Poczytaj uważniej to co napisałem, to będziesz wiedział.... Wyrywacie zdania i temaciki z kontekstu, tracąc z pola widzenia całość zagadnienia. Patrzcie jak orzeł z góry, szeroko, całościowo a nie z zaścianków jak kogutki... === Przeczytałem jeszcze raz uwaznie i nie znalazłem zadnego odniesienia tematu biezacej pogody w Bielsku do grzejników, podłogówki i instalacji hydbrydowej itp. Dziekujemy za przypomnienie jaka jest całosc zagadnienia, bo my koguciki o nim zapomnielismy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.08.2015 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 Poczytaj uważniej to co napisałem, to będziesz wiedział.... Wyrywacie zdania i temaciki z kontekstu, tracąc z pola widzenia całość zagadnienia. Patrzcie jak orzeł z góry, szeroko, całościowo a nie z zaścianków jak kogutki... === Zadałem pytanie, proszę o konkretną, rzeczową odpowiedź, a nie kolejny unik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 21.08.2015 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 Ja to cierpliwy jestem... Mogę powtarzać swoje argumenty, cobyście nie stracili meritum z pola widzenia: Jeśli pomimo zerowych potrzeb grzewczych, źródło ciepła nadal je produkuje, powinno je produkować wyłącznie "na magazyn".Nawet schłodzenie kotła o masie kilkuset kilogramów, po zakończeniu palenia, może się odbyć na rzecz zbiornika buforowego, który w ten sposób wstępnie podgrzany, przy następnym cyklu palenia, łatwo jest doprowadzić do maksymalnego, możliwego poziomu akumulacji ciepła.Podgrzany zbiornik buforowy może posiadać w sobie taką ilość zakumulowanego ciepła, że możliwe jest dogrzanie obiektu bez konieczności palenia w kotle.Kaloryczność opału zostaje wykorzystana w znacznie wyższym stopniu.Jeśli użytkownik w ten sposób będzie w stanie zmniejszyć ilość dni, podczas których kocioł stałopaliwowy pracuje, od kilku do kilkudziesięciu dni na sezon grzewczy, wówczas zysk czasu użytkownika jest oczywisty. Bez wątpienia spadnie także ilość spalanego w optymalny sposób paliwa oraz wzrost żywotności użytkowanego optymalnie kotła i układu kominowego i inne pośrednie korzyści. Żaden grzejnik nie jest po to, by buforować nadmiar mocy kotła, grzejnik podłogowy również. === Optymalna produkcja ciepła, optymalne magazynowanie ciepła, optymalna dystrybucja ciepła.System ogrzewania działa wspólnie, lecz każdy z wymienionych elementów powinno się rozpatrzyć odrębnie. Dlaczego?Gdyż można optymalnie produkować ciepło lecz nieoptymalnie je magazynować czy też dystrybuować.Na każdym etapie mogą powstawać nieuzasadnione straty.Większość z użytkowników koncentruje się na optymalizacji pracy źródła ciepła, całkowicie tracąc z pola widzenia optymalizację wykorzystania wyprodukowanego ciepła.===Optymalna produkcja ciepła nie polega na tym, ze źródło ciepła pracuje długo, lecz na tym, że źródło ciepła pracuje z maksymalną sprawnością.Produkcja ciepła to tylko jeden z elementów fabryki ciepła i jej rynku zbytu, jakim jest każda ogrzewana budowla. To rynek zbytu czyli konsumenci zamieszkujacy budynek decydują, kiedy i ile ciepła czyli towaru im potrzeba, natomiast do szefostwa fabryki, do szefa produkcji należy, by ciepło zostało dostarczone na rynek w pożądanym czasie i w pożądanej ilości.Za mało ciepła źle, za dużo źle, w złym czasie źle.Rynek ciepła podlega różnorakim bardzo dużym wahaniom. To od sprawności działania osi - produkcja - magazyn - organizacja zbytu zależy ekonomika pracy składowej produkującej oraz zadowolenie uczestników rynku polegające na dogodzeniu ich nawet najbardziej wyrafinowanym potrzebom grzewczym... Jeśli produkcja ciepła jest relatywnie mało sterowalna, musi jej towarzyszyć magazynowanie ciepła, buforujące relację na linii produkcja - zbyt.Zatem przy każdym wyłączeniu odbioru ciepła, jeśli jest ono nadal wywarzane, jego strumień powinien być przekierowywany do zbiornika buforowego a nie w komin...Proste jak budowa cepa... === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 21.08.2015 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 (edytowane) ------------------------Regulamin forum - obrażanie------------------------- Edytowane 21 Sierpnia 2015 przez Redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.08.2015 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 ------------------------Regulamin forum - obrażanie------------------------- To producent i odpowiedzi nie mogą byc inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 21.08.2015 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 Ja to cierpliwy jestem... Mogę powtarzać swoje argumenty, cobyście nie stracili meritum z pola widzenia: Jeśli pomimo zerowych potrzeb grzewczych, źródło ciepła nadal je produkuje, powinno je produkować wyłącznie "na magazyn". Nawet schłodzenie kotła o masie kilkuset kilogramów, po zakończeniu palenia, może się odbyć na rzecz zbiornika buforowego, który w ten sposób wstępnie podgrzany, przy następnym cyklu palenia, łatwo jest doprowadzić do maksymalnego, możliwego poziomu akumulacji ciepła. Podgrzany zbiornik buforowy może posiadać w sobie taką ilość zakumulowanego ciepła, że możliwe jest dogrzanie obiektu bez konieczności palenia w kotle. Kaloryczność opału zostaje wykorzystana w znacznie wyższym stopniu. Jeśli użytkownik w ten sposób będzie w stanie zmniejszyć ilość dni, podczas których kocioł stałopaliwowy pracuje, od kilku do kilkudziesięciu dni na sezon grzewczy, wówczas zysk czasu użytkownika jest oczywisty. Bez wątpienia spadnie także ilość spalanego w optymalny sposób paliwa oraz wzrost żywotności użytkowanego optymalnie kotła i układu kominowego i inne pośrednie korzyści. Żaden grzejnik nie jest po to, by buforować nadmiar mocy kotła, grzejnik podłogowy również. === Optymalna produkcja ciepła, optymalne magazynowanie ciepła, optymalna dystrybucja ciepła. System ogrzewania działa wspólnie, lecz każdy z wymienionych elementów powinno się rozpatrzyć odrębnie. Dlaczego? Gdyż można optymalnie produkować ciepło lecz nieoptymalnie je magazynować czy też dystrybuować. Na każdym etapie mogą powstawać nieuzasadnione straty. Większość z użytkowników koncentruje się na optymalizacji pracy źródła ciepła, całkowicie tracąc z pola widzenia optymalizację wykorzystania wyprodukowanego ciepła. === Optymalna produkcja ciepła nie polega na tym, ze źródło ciepła pracuje długo, lecz na tym, że źródło ciepła pracuje z maksymalną sprawnością. Produkcja ciepła to tylko jeden z elementów fabryki ciepła i jej rynku zbytu, jakim jest każda ogrzewana budowla. To rynek zbytu czyli konsumenci zamieszkujacy budynek decydują, kiedy i ile ciepła czyli towaru im potrzeba, natomiast do szefostwa fabryki, do szefa produkcji należy, by ciepło zostało dostarczone na rynek w pożądanym czasie i w pożądanej ilości. Za mało ciepła źle, za dużo źle, w złym czasie źle. Rynek ciepła podlega różnorakim bardzo dużym wahaniom. To od sprawności działania osi - produkcja - magazyn - organizacja zbytu zależy ekonomika pracy składowej produkującej oraz zadowolenie uczestników rynku polegające na dogodzeniu ich nawet najbardziej wyrafinowanym potrzebom grzewczym... Jeśli produkcja ciepła jest relatywnie mało sterowalna, musi jej towarzyszyć magazynowanie ciepła, buforujące relację na linii produkcja - zbyt. Zatem przy każdym wyłączeniu odbioru ciepła, jeśli jest ono nadal wywarzane, jego strumień powinien być przekierowywany do zbiornika buforowego a nie w komin... Proste jak budowa cepa... === Można dyskutować nad wyższością poszczególnych rodzajów ogrzewania, natomiast rolę bufora Bogusław opisał przejrzyście. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 21.08.2015 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam. Szanowny regulaminie forum,jakoś nie edytujesz wypowiedzi typu:"strzep sobie gruchę",lub "ty się chyba z hujem na głowy pozamieniałeś" . To ostatnie dotyczyło mnie , wcale nie tak dawno. Widać kolega bogusław ma "szerokie plecy" . Poza tym psychol=psycholog,znaczy bogusław to znakomity psycholog . Pozdrawiam. Edytowane 21 Sierpnia 2015 przez miedziannik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 21.08.2015 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 Witam. Szanowny regulaminie forum,jakoś nie edytujesz wypowiedzi typu:"strzep sobie gruchę",lub "ty się chyba z hujem na głowy pozamieniałeś" . To ostatnie dotyczyło mnie , wcale nie tak dawno. Widać kolega bogusław ma "szerokie plecy" . Poza tym psychol=psycholog,znaczy bogusław to znakomity psycholog . Pozdrawiam. @bogusław nie tylko "ma chody" dla moderatorów jest omnipotętny gdy stwierdził, że słowo bełkot (które, użyłem w stosunku do oceny jego wypowiedzi w dyskusji) jest bluzgiem, dostałem "naganę". Co prawda nasz "rozdawca prawdy" usunął własne wpisy, ale moja nagana została. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 21.08.2015 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 Wiecie, tak sobie czytam i czytam... Boguslaw ma rację, jego produkty są znakomite. One pasują do współczesnego akumulacyjnego budownictwa tak doskonale jak niemiecka benzyna do common raila.Inna rzecz, to np. budynki wykonane w technologii szkieletowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.08.2015 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 Tak czytam wątek "węglarzy" i jakoś widzę, ze nawet przy grzejnikach w większości dają sobie radę bez bufora, a przy podlogówce to juz bufor chyba nie występuje.Czyżby był nieopłacalny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 22.08.2015 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Tak czytam wątek "węglarzy" i jakoś widzę, ze nawet przy grzejnikach w większości dają sobie radę bez bufora, a przy podlogówce to juz bufor chyba nie występuje. Czyżby był nieopłacalny ? To, że jakiś sposób realizacji występuje masowo, nie oznacza, że jest on prawidłowy. Uczniowie powielają błędy swoich nauczycieli, za które i tak zapłaci inwestor, który nawet nie wie, że może mieć coś jeszcze lepszego za te same a czasem za mniejsze pieniądze, , niż to lepsze co właśnie otrzymał. Pewnie jest tak dlatego, że rasistowskie, nietolerancyjne zachowania wielu z was - stałych uczestników FM, związanych z nim poprzez własne biznesy, nie pozwala, w dyskusjach toczonych na FM, na swobodne współistnienie rozmaitych koncepcji grzania. === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.08.2015 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 ..... związanych z nim poprzez własne biznesy, nie pozwala, w dyskusjach toczonych na FM, na swobodne współistnienie rozmaitych koncepcji grzania. === Ty zapewne nie jestes zwiazany przez własny biznes, cóz za hipokryzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 22.08.2015 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Jestem, lecz zarysowuję problemy i koncepcje znacznie szerzej, w sposób bardziej kompleksowy.Vide optymalizacja procesu grzania czy też hybrydowa dystrybucja ciepła. Jestem tu głównie po informacje o Was.Nie chcę być, jak niektórzy tu, ograniczony do jednej, jedynej ścieżki rozwoju.Nie chcę być "człowiekiem jednej książki".Świat stale idzie do przodu i zmiany te są nieuniknione.=== Ps. Dzisiaj w Bielsku trochę bardziej dmucha. Czuć nadchodzącą jesień - okres przejściowy także dla instalacji centralnego ogrzewania. Czas regulusów., === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.08.2015 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Jestem, lecz zarysowuję problemy i koncepcje znacznie szerzej, w sposób bardziej kompleksowy. Vide optymalizacja procesu grzania czy też hybrydowa dystrybucja ciepła. Które to ma się nijak do rzeczywistości i praktyki a jest tylko stekiem teoretycznych bzdur i kitow marketingowych. Nie odniosles się merytorycznie do przedstawionego przeze mnie spostrzeżenia na temat temperatur w domu bo Twoja teoria legła w gruzach razem z regulusami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 22.08.2015 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Rzeczywistość, praktyka?Zobacz, jak szybko zmienia się rzeczywistość i praktyka...Szybko, coraz szybciej.I dlatego skazywanie się na niezmienialny, niemodyfiokowalny system grzewczy uważam za wejście w ślepy zaułek na własne życzenie. langsam, langsam aber sicher, Arturo.Ten się śmieje, kto się śmieje ostatni.=== Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.08.2015 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 J Nie chcę być, jak niektórzy tu, ograniczony do jednej, jedynej ścieżki rozwoju. Nie chcę być "człowiekiem jednej książki". Świat stale idzie do przodu i zmiany te są nieuniknione. === Wbrew temu co piszesz jestes jednak ograniczony do obrony swoich produktów, szukasz dla nich przeróznych uzasadnien. Jest to działanie całkiem zrozumiałe, gdyz "kazde grabie grabią do siebie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts