pioonier 24.09.2015 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Witam, mam zainstalowany rekuperator w domu 180m2. Zastanawiam się nad zrobieniem GWC glikolowym. Czy warto podjąć taką inwestycję?Instalator powiedział, że nie robić, bo się nie opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.09.2015 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Witam, mam zainstalowany rekuperator w domu 180m2. Zastanawiam się nad zrobieniem GWC glikolowym. Czy warto podjąć taką inwestycję? Instalator powiedział, że nie robić, bo się nie opłaca. I ma rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.09.2015 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Kompletnie bez sensu ekonomicznego i komfortu. GWC to historia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 24.09.2015 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 a co myślicie o czymś takim nagrzewnica wodna albo takim ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.09.2015 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 a co myślicie o czymś takim nagrzewnica wodna albo takim ? Pompy ciepła powietrze powietrze mają swoje "nagrzewnice/chłodnice" coś takiego nie ma raczej zastosowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 25.09.2015 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 Pompy ciepła powietrze powietrze mają swoje "nagrzewnice/chłodnice" coś takiego nie ma raczej zastosowania.nie mam pompy ciepła i na razie nie interesuje mnie. Pytam czy takie cos ma sens na wlocie do rekuperatora. Zasilanie z pieca węglowego z rozdzielacza dla kaloryferów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.09.2015 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 nie mam pompy ciepła i na razie nie interesuje mnie. Pytam czy takie cos ma sens na wlocie do rekuperatora. Zasilanie z pieca węglowego z rozdzielacza dla kaloryferów. Bogaty może i węglem. Zawsze to sąsiedzi widzą, że nie oszczędza. Zaś podłączenie chłodnicy do wentylacji ma sens latem. Bo: chłodne powietrze podaje się od góry i strumień wentylacyjny można zwiększyć. Zimą, strumień jest mocno ograniczony a ciepłe i świeże powietrze pod sufitem tylko pogorszy warunki bytowe na dole. Nie jestem fanem łączenia wentylacji z klimatyzacją czy ogrzewaniem, ale tylko wersja chłodzenia może dać jakikolwiek pozytywny efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 25.09.2015 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 Bogaty może i węglem. Zawsze to sąsiedzi widzą, że nie oszczędza. . Mowcie co chcecie, ja jednak lubie TB za hardcoreowe podejscie do tematu A na powaznie - albo reku, albo GWC. Laczenie ich razem jest bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 26.09.2015 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2015 Mowcie co chcecie, ja jednak lubie TB za hardcoreowe podejscie do tematu A na powaznie - albo reku, albo GWC. Laczenie ich razem jest bez sensu. Jeżeli utrzymanie 23 st.C w domu 150m2 przez rok i 200 litrów cwu dziennie - kosztuje ponad 2000zł to instalacji nie robił fachowiec. Przy takich rocznych kosztach wchodzenie w paliwa stałe - może być elementem chwalenia się sąsiadom, że grzejemy (widać dym z komina) lub czymś związanym z masochizmem . Średnia temperatura powietrza zimą jest równa lub wyższa od temperatury gwc, więc tak naprawdę chłodzenie gwc zimą nie ma sensu. Zaś latem... wentylacja jest do wszystkich pokoi a chłodzenie niekoniecznie. I tak źle i tak niedobrze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pioonier 27.09.2015 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 Dziękuję za odpowiedzi. A co myślicie o założeniu klimatyzacji? Sprawdzi się? Ściany obłożone są 20cm styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.09.2015 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2015 To podstawa komfortu i oszczędzania. Klimatyzacja grzeje najtaniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominiq.l 28.09.2015 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2015 To podstawa komfortu i oszczędzania. Klimatyzacja grzeje najtaniej. klimatyzacja w dzisiejszych czasach to przeżytek. Podstawa to rekuperator grawitacyjny Pana Wojtka. http://www.rekuperatorgrawitacyjny.pl/ http://forum.muratordom.pl/showthread.php?241155-Mamy-nowego-wynalazc%C4%99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts