serwkomp 15.02.2016 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Ok, bo mam nie jasność, a czy w betonie komórkowym występuje jako piasek czy pył kwarcowy ? szukam w necie ale nic z tego.Doszukałem się że pył kwarcowy jest szkodliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 15.02.2016 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Jedzenie produktów niewiadomego pochodzenia tez jest szkodliwe.Przeciez 10 lat jedlismy sól drogową i jakos zyjemy:D Pepsi tez jest szkodliwa itp.itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serwkomp 15.02.2016 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Ok ok , ale czy to pył czy piasek kwarcowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 15.02.2016 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 silka jest z piasku kwarcowego, w gazobetonie tez jest, ceramika jest radioaktywna, buduj z drewna styropian jest ropopochodny, a welna zawiera formaldehyd.... a w klejach ile chemii.... ja pierdziele... ludziom sie lekko juz na pkt eco w glowach poprzastawialo.... Piasek kwarcowy wystepuje wszedzie i we wszytskim... jak to ma Ci zaszkodzic to musisz zrezygnowac z mieszkania na tej planecie chyba... pyl jest szkodliwy gdy go wdychasz, kazdy, jaki by nie byl. i co z tego ze jest w gazobetonie i silce czy czymkolwiek, wdychac to bedziesz? bardziej szkodliwe masz poiwtrze na ulicy od pylu unoszonego przez przechodniow samochody itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serwkomp 15.02.2016 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Ok, ale jak będe wiercił w bloczku BK, to czy będzie leciał piasek czy zmielony piasek kwarcowy (PYŁ)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 15.02.2016 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 jak bedziesz w nim wiercil to zawsze bedzie lecial pyl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 15.02.2016 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 serwkomp: taaak pył jest szkodliwy po po wielu latach masz pylicę. Kwarc to ogólnie wariacja w temacie SiO2. Jest to składnik bardzo wielu rzeczy w różnych odmianach. To, że w składzie betonu jest mikrokrzemionka, lub do zrobienia betonu użyto cementu typu V (popiołowy, a jakże SiO2 z zanieczyszczeniami) nie oznacza, że jak będziesz mieszkał iks lat w takim domu to dostaniesz raka, pylicy i czegoś tam jeszcze. Żeby było śmieszniej kupując tabletkę od bólu głowy taką czerwoną - łykasz koszenilę, białą - wariacje w temacie dwutlenku tytanu, jak zbierasz borówki to też tam jakiś naturalny barwnik jest, pomijam ten detal, że za moich młodych lat lisy na to nie szczały, a teraz a i owszem. Idziesz drogą to nawet jak nie widzisz za autem wzbija się kurz, a z każdym oddechem wchłaniasz w siebie miliony czy dziesiątki tysięcy zarazków i hurra żyjesz. A dokładając do tego drobny fakt, że twoją podatność lub nie na to czy inne schorzenie zawdzięczasz przodkom, których znasz i nie znasz (żołnierz k.u.k armii maszerujący na Rosję i walczący z carskimi dowódcami) to.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serwkomp 16.02.2016 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 No tak , czytałem że pył kwarcowy jest bardzo szkodliwy, nie widać w powietrzu itd, a jak będę wiercił otwory itd, to co mam zrobić , nie kuć ? Zagrożenia dla ludzi i środowiskaWieloletnie wdychanie pyłu kwarcowego może prowadzić do pylicy płuc (krzemicy), krzemico-gruźlicy i raka płuc.Przedostający się do płuc pył kwarcowy jest niewidoczny gołym okiem i może długo występować w powietrzu. Jakieś rozwiązanie tego tematu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 16.02.2016 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 nie jaja sobie robisz chyba. kwarc, piasek jest wszedzie... na calej ziemi, chodzisz po piasku kruszysz go powstaje pyl. czyli wypadaloby siedziec w domu, z za stadem filtrow w sterylnym pomieszczeniu. czlowieku... a co Ty cale zycie zamierzasz wiercic w tych scianach?wychodzisz na ulice i masz mnostwo pylu kwarcowego bo ludzie chodza po chodnikach i kwarc tam krusza i to sie unosi. a jak masz jakis problem i fobie z tym to zlec komus niech Ci powierci i wyjedz na 2 tyg na narty, albo gdzies gdzie nie wystepuje piasek na ziemi... ale chyba jest nawet na biegunie polnocnym przeniesiony przez wiatry i burze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 16.02.2016 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Gostek sobie z was dzwonki robi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 16.02.2016 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 No tak , czytałem że pył kwarcowy jest bardzo szkodliwy, nie widać w powietrzu itd, a jak będę wiercił otwory itd, to co mam zrobić , nie kuć ? Zagrożenia dla ludzi i środowiska Wieloletnie wdychanie pyłu kwarcowego może prowadzić do pylicy płuc (krzemicy), krzemico-gruźlicy i raka płuc. Przedostający się do płuc pył kwarcowy jest niewidoczny gołym okiem i może długo występować w powietrzu. Jakieś rozwiązanie tego tematu ? Bardzo proste - zleć komuś te prace i sowicie wynagrodź za narażanie swojego zdrowia i życia. A w wentylacji zastosuj filtry HEPA podobne do tych z odkurzaczy coby nie roznosić pyłów i innego świństwa w czasie sprzątania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serwkomp 16.02.2016 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Denerwuje mnie to że piszą że pył kwarcowy jest szkodliwy i rakotwórczy, to co mam zrobić nie wiercić nie kuć i jeszcze co no rany no.A to że nie widać go to co ? jaką mam pewność że go nie ma. Ok mam fobie itd.Ale proszę o wyrozumiałość Panowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.02.2016 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Życie jest śmiertelną chorobą. Wszystko z latami zbliża cię do śmierci...A dom zbuduj z drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 16.02.2016 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Ok, ale jak będe wiercił w bloczku BK, to czy będzie leciał piasek czy zmielony piasek kwarcowy (PYŁ)? jedynie co dodają tlenek aluminium czy coś w fazie produkcji aby to ciast rosło zanim pokroją na bloczki , ale czy to szkodzi hm kto to wie dowiemy sie gdzieś w okolicy 70-ki lub ciut dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 16.02.2016 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 berhold: związki aluminium przy udziale związków wapnia (Ca) bardzo ładnie wchodzą w reakcję z krzemianami (Si) i nie ma w tym nic dziwnego, ale to wykład z zupełnie innej dziedziny... A te "wymysły" to zakichana moda na eko-sreko i wyróżnienie się czymś od całej masy takich samych producentów robiących te same paści o zbliżonym składzie (różnią się w detalach, ale to detal). To ma tyle samo z ekologią wspólnego co ekogroszek do opalania w ekopiecach, do których są przeznaczone ekorozpałki i tak dalej. Chłopina poszedł na jakieś targi, pogadał z facetem który nawbijał mu ekobzdur do głowy i tyle. To taki sam problem jak te lisy na borówkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 16.02.2016 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 berhold: związki aluminium przy udziale związków wapnia (Ca) bardzo ładnie wchodzą w reakcję z krzemianami (Si) i nie ma w tym nic dziwnego, ale to wykład z zupełnie innej dziedziny... A te "wymysły" to zakichana moda na eko-sreko i wyróżnienie się czymś od całej masy takich samych producentów robiących te same paści o zbliżonym składzie (różnią się w detalach, ale to detal). To ma tyle samo z ekologią wspólnego co ekogroszek do opalania w ekopiecach, do których są przeznaczone ekorozpałki i tak dalej. Chłopina poszedł na jakieś targi, pogadał z facetem który nawbijał mu ekobzdur do głowy i tyle. To taki sam problem jak te lisy na borówkach. dokładnie więc pierdołami nie ma się co przejmować chyba że ktoś ma zamiar żyć 200 lat to na marsa może ma szanse Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 16.02.2016 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Ok mam fobie itd. Ale proszę o wyrozumiałość Panowie. Na pył kwarcowy możesz stosować maski a po odpyleniu i zagruntowaniu ścian gruntem wiążącym pylenie ustaje. Ściany po wymurowaniu są osłonięte,tynkowane tynkiem cement-wapien. z dodatkiem grubszego piasku kwarcowego lub tynkiem gipsowym z drobniejszym piaskiem kwarcowym i pyłem. Są różne suporeksy ten jaśniejszy biały jest wykonywany z piasku ,bardziej szarawy jest jeszcze z domieszką popiołów,pyłów z elektrofiltrów. itd.... Każdy materiał promieniuje.,popioły są dodawane do wielu produktów, nie tylko do szarego suporeksu (cementy,zaprawy,kleje). Normy określają wielkość dopuszczalnej emisji promieniowania,a materiały są badane. Gazobeton szary jest bardziej "radioaktywny" ale jest na poziomie radioaktywności wyrobów ceramicznych . Drewno też się pyli, pyły drewna twardego (dębu i buku) mają działanie rakotwórcze, co tu pisać a np. gazobeton Kozienice będzie szary.bo w okolicy jest ciężki przemysł elektrownia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 16.02.2016 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 To nie pierwszy taki temat tego kolesia.I tak Go nie przegadacie - zawsze bedzie jakieś ale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 17.02.2016 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 " Paranoja jet goła.." "Kwarc jako śmiertelne zagrożenie dla planety Ziemia " Wystarczy tylko poszukać promotora.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 17.02.2016 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Mój ulubiony forumowicz znowu się odezwał Tak w betonie komórkowym jest pył kwarcowy. Przy wierceniu i kuciu uwalnia się dużo strasznie pyłu. Niedobrze jest go wdychać. Ja mam silikaty ale jak kułem cokolwiek u siebie w domu to później przez kilka dni zauważyłem objawy w postaci obniżonej inteligencji. Ty musiałeś już przebywać w takim środowisku kilkanaście lat co najmniej, efekty widać do teraz. A najlepsze że ten pył przenika później przez tynk i farbę do pomieszczeń. Biada Ci, zgłupiejesz do reszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts