Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powielanie wątków

Rafter

Recommended Posts

W szybkim tempie przybywa nam nowych forumowiczów (co cieszy), którym niestety nie chce się przejrzeć (czasem bardzo dobrze rozwiniętych) wątków. I to już martwi.

Rzucają temat, który już był powielany wielokrotnie i czekają na odpowiedzi.

Robi się bałagan a wątek, który się nadało po 2-3 dniach znika na dalszych stronach i pozostaje bez odpowiedzi, bo nie jest na pierwszej stronie.

Na pewno zacząłbym od zlikwidowania forumowicza ANONIMOUS.

Pod tą nazwą kryją się setki żartownisiów i zaśmiecaczy forum.

Powinien być obowiązek LOGOWANIA na forum.

Jeżeli ktoś ma inne pomysły to podajcie.

Pozdrawiam

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Rafter dnia 2002-07-04 16:55 ]

masz rację i jej nie masz, z jednej strony redakcja mogłaby się przyłozyć i trzymać większy porządek na forum, chodzi mi na przykład o powielone wątki typu "radość" skorpionki (skorpionka mam nadzieję że się nie gniewasz i mnie rozumiesz ?)

Z drugiej strony powtórzenie jakiegoś tematu który był juz poruszany dajmy na to pół roku temu może wnieść wiele nowego w omawiany temat bo:

- uczestnikami dyskusji są nowe osoby

- rozrastające się wątki średnio gdzieś tak przy piątej stronie

traktują już całkiem o czym innym niż to było w temacie wątku.

- tak jak świat się zmienia tak i w budownictwie pojawiają sie nowe materiały, pomysły, rozwiązania itd, które nie były wczesniej brane pod uwagę.

Nie ma na tym forum wątku o którym mozna stwierdzic że napisano już wszystko co mozna by było napisać.

Oczywiście powinno to być robione z rozsądkiem bo rzeczywiście

otwieranie podobnego wątku raz w miesiącu mija się z celem

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Przeglądając wszystkie wypowiedzi Forumowiczów szczególnie tych niezarejestrowanych,a tyczące się problemu "co jest lepsze,co byście polecili" nasuwa mi się czarny scenariusz. Oto mianowicie przedstawiciel producenta pod płaszczykiem "ANONIMOWY" udzielając "dobrych" rad w ten właśnie sposób promuje swoją markę.

A jaką ja mam pewność, że np. kredek3 nie jest także przedstawicielem firmy x (np. tynki kredowo-wapienne:smile:) promujac "pod płaszczykiem" swoja technologię?

Forum nie jest wyrocznią, należy myśleć samodzielnie i samemu podejmować decyzje. Forum służy tylko do pomocy, ale nie mozna w 100% ufać wypowiedziom "budujących". Każdy chwali zastosowane przez siebie technologie.

Obecność producentów na Forum nie przeszkadza, warto wysłuchać ich argumentów, byle tylko nie przerodziło się to w nachalną i oszukańczą reklamę.

On 2002-07-26 19:11, kredek3 wrote:

Oto mianowicie przedstawiciel producenta pod płaszczykiem "ANONIMOWY" udzielając "dobrych" rad w ten właśnie sposób promuje swoją markę.

A jaka to niby roznica czy wystapi jako anonimowy czy jako zalogowany???

• 2 months później...

Jak najbardziej popieram autora tego watku. Zrobil sie niesamowity balagan na tym forum, balagan tematyczny !!!!

Po jakiego licha zakladac kilkanascie watkow na temat DACHOW,

ostatnio na temat DZIALEK i to w odstepie jednego dnia.

Ludzie, nie zasmiecajcie siebie nawzajem. Skoro ktos zalozyl

temat o zakupie dzialek, a wiec wszystkie pytania i odpowiedzi

dotyczace tego problemu powinne byc wlasnie w tym watku.

Nie, zaraz musi byc nowy. DZIECINADA.

Hallo, admini, poscalajcie jakos te tematyczne posty do kupy, bo

zrobilo sie nieciekawie.

Powinniscie rowniez zalozyc cos takiego, ze z chwila zakladania

nowego watku o temacie, ktory np. tydzien temu zostal zalozony

powiadamia: temat jest juz na Forum .....tu i tu. I basta.

Cholera mnie bierze.

On 2002-10-31 19:24, lola wrote:

A dlaczego nie? Moze my chcemy mieć swój wątek, lub poprzednie nie były wystarczajace?

Właśnie z tej szczerej wypowiedzi loli można się zorientować jaka jet przyczyna tworzenia niepotrzebnych wątków i bardzo często zaśmiecania forum. Chyba nie miałbym nic przeciwko temu, aby za każdym razem, gdy wątki na FORUM MURATORA są dla loli nie wystarczajace, zakładała nowe forum. W końcu internet jest bardzo pojemny.

On 2002-11-05 13:03, lola wrote:

SANIPRO - MOJA WYPOWIEDŹ NIE BYŁA TAK DRASTYCZNA JAK JA PRZEDSTAWIŁEs. JA NIE ZAKŁADAM NOWYCH WĄTKÓW, ALE JEŻELI KTOŚ ZBŁĄKANY PROSI O POMOC, TO DLACZEGO NIE WYCIĄGNĄĆ MU POMOCNEJ DŁONI? LUB JEŻELI MA OCHOTE NA SZALEŃSTWO!

W porządku.

Też uważam, że nie można przesadzać z takim ograniczaniem do tworzenia nowych wątków. Chodzi mi głównie o przesadę w odwrotną stronę. Jeżeli jedna osoba zakłada kilka wątków jednocześnie (a są tacy na forum) napewno nie przyczynia się do zgłębienia tematu. Wypowiedzi są rozproszone. Właśnie w temacie siedliska było już kilka wątków. Wystarczyło tylko jeden z nich odświerzyć zamiast zakładać nowe. W takiej sytuacji aby zapoznać się ze wszyskimi wypowiedziami na dany temat musisz stracić więcej czasu, a nie wszyscy mają stałe łącza.

Zrozumiałem, że popierasz takie praktyki (zakładanie kilku wątków na raz) i stąd moja wypowiedź. Jak widać pomyliłem się. W związku z czym przepraszam.

Cześć! Jestem "świeży" ma formu i zgadzam się, że z wątkami jest pewien bałagan. Ja narazie chodzę i szukam, ale ciężko jest. Najprostsze rozwiązanie to założyć nowy wątek ze swoim własnym pytaniem i tak pewnie dużo osób robi. Z tym bałaganem mam tez dodatkowy problem, mianowicie jakieś 3 dni temu napisałem coś na którymś z wątków i nie mogę tego teraz znaleźć, a liczyłem na dalszą dyskusję :smile:

Jest prosty sposób odszukania danego wątku. U góry, z prawej strony ekranu znajdują się linki. Jednym z nich jest Szukaj. Wystarczy wpisać frazę lub autora wypowiedzi. Poza tym każdy autor ma swój profil. Tam jest możliwość przeglądu wszystkich wypowiedzi danego autora.

Myślę, że funkcja Szukaj jest zbyt mało widoczna, co szczególnie nowym uczestnikom dyskusji sprawia dużo kłopotu podczas poszukiwań. Jest to też jeden z powodów powielania wątków.

Może REDAKCJA zdecyduje się na powiększenie przycisku umożliwiającego szukanie.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: sanipro dnia 2002-11-07 09:48 ]

Niepotrzebne tworzenie nowych wątków nie wynika tylko ze "złej woli" ( proszę mnie źle nie zrozumieć ) forumowiczów, lecz często z nieumiejętności obsługi programu. Wiele razy się zdarzyło że ktoś tam nowy chciał na coś odpowiedzieć i kliknięciem w nieodpowiednim miejscu otwierał nowy wątek. Proponuję więc by każdemy nowo zarejestrowanemu forumowiczowi wraz z potwierdzeniem rejestracji wysłać mailem regulamin, instrukcję obsługi i zalecenia m. in. takie jakie podał powyżej Sanipro. Problem polega na tym że nie wszyscy użytkownicy, do których powyższe instrukcje są skierowane będą czytać ten wątek, a jak każdy osobiście dostanie to mailem, to jest jakaś szansa. Pozdrawiam. B.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Becik dnia 2002-11-07 10:13 ]