Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okap niezbędny ?

piotrek_81

Recommended Posts

Jaka kuchnia, gazowa czy elektryczna ? Jak elektryczna a najlepiej indukcyjna to można sobie tymczasowo darować. Oczywiście pojawi się "problem" zapachu gotowanych potraw. Czasami może to być przyjemne, ale czasami może drażnić.

Z drugiej strony okap majątku nie kosztuje, jakiś taki prosty do zabudowy znajdziesz za 250-350 PLN, więc pytanie jak ostry nóż masz na gardle.

• 1 month później...
Ja również sądzę, że okap w kuchni to podstawa! Jak go nie miałem to po pewnym czasie na meblach zaczęły pojawiać się zabrudzenia. W końcu zdecydowaliśmy wspólnie z żoną ze kupujemy okap, wybraliśmy okap marki Kernau i problem się rozwiązał. Jest cichy więc nawet nie wiadomo, że chodzi. Już nie ma żadnych problemów i teraz możemy śmiało gotować.

• 1 month później...
  • 4 weeks później...
Właśnie najbardziej obawiam się tego zapachu, który będzie przedostawał się bezpośrednio do salonu. A kuchnia indukcyjna. 250 - 350 zł to faktycznie jeszcze nie jest sporo. Rozejrzę się i może coś wykombinuję.
To masz problem. Aby w miarę skutecznie wyciąg usuwał zapachy, to musisz kupić taki o wydajności od 650m3/h w górę, a te mało nie kosztują. Wtedy dojdzie Ci problem z dostarczeniem takiej ilości powietrza, trzeba otwierać okno. W lato nie ma problemu, gorzej w zimę.

Ja miałem taki 850m3/h i w małym mieszkaniu dawał radę, zapachów nie było prawie wcale. Oczywiście nie zawsze trzeba używać pełnej mocy. Najgorzej przy gotowaniu kapusty, albo smażenia ryby.

Ja np. okap traktuję zazwyczaj jako doświetlenie, bo czasami samo światło w kuchni nie wystarcza ;) Tak jak ktoś wyżej napisał, okap najlepiej likwiduje zapachy jak jest droższy, te tańsze uważam, że słabo niestety sobie z tym radzą, nam się zawsze dostaje zapach do innych pomieszczeń :/

• 1 month później...