Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak ratować wierzbę przed roundupem sąsiada ?

Recommended Posts

6 lat temu wybudowaliśmy nasz ukochany dom i zaczęliśmy tworzyć ogród. W rogach przy ogrodzeniu (około 80 cm) posadziliśmy

wierzby, które dobrze się rozwinęły na lekko podmokłym gruncie. Niestety od wiosny na sąsiedniej działce nowy właściciel pryska cały swój grunt roundupem (lub inna chemią) i jedna z naszych wierzb zżółkła i przerzedziła się . Podejrzewam, że mogła mieć cześć korzeni na działce sąsiada, być może również roundup (przypadkowo ? ) trafił na naszą działkę. Nie wiem jak ratować to drzewo. Od kilku dni zacząłem wierzbę w nocy intensywnie nawadniać i dziś zauważyłem, że zrzuciła żółte liście.

Roundup jest herbicydem dolistnym. Nie działa poprzez części zdrewniałe roślin i bezpośrednio na system korzeniowy.

Powszechnie stosowany jest przez sadowników do pozbywania się chwastów pod drzewkami owocowymi i nic się nie dzieje.

Szukaj przyczyny gdzie indziej, chyba że pryska też po wierzbie.

Dziękuję za informację. Będę szukał innych przyczyn, jest to jednak jedyne drzewo, które jest blisko granicy z tym sąsiadem i tylko ono choruje. A czy roundup mógł zadziałać jeśliby zostały spryskane gałęzie drzew , które częściowo wychodzą poza ogrodzenie ?

Roundup jest herbicydem dolistnym. Nie działa poprzez części zdrewniałe roślin i bezpośrednio na system korzeniowy.

Powszechnie stosowany jest przez sadowników do pozbywania się chwastów pod drzewkami owocowymi i nic się nie dzieje.

Szukaj przyczyny gdzie indziej, chyba że pryska też po wierzbie.

Troszkę przesadziłeś, średnica 5 metrów to raczej o baobabu.

http://drzewa.nk4.netmark.pl/zasoby/atlas/wierzba/wierzba_placzaca/wierzba_placzaca_004_s.jpg

System korzeniowy płytki i bardzo szeroki (o zasięgu nawet ponad 20m!), dosyć agresywny - może uszkadzać fundamenty budynków (zalecana odległość sadzenia od domu to co najmniej 5m).

Zmiany na liściach faktycznie są ale bardziej na wierzchu niż na spodzie. Oczywiście to może być choroba a nie roundup sąsiada. Założyłem wątek < Chorująca wierzba placząca> gdzie wrzuciłem fotografię tych liści

https://drive.google.com/folderview?id=0B89BpNQMcHLjX2RuZTdoTTZ3Szg&usp=sharing

Edytowane przez Janusz314