Janusz314 08.08.2015 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 6 lat temu wybudowaliśmy nasz ukochany dom i zaczęliśmy tworzyć ogród. W rogach przy ogrodzeniu (około 80 cm) posadziliśmy wierzby, które dobrze się rozwinęły na lekko podmokłym gruncie. Niestety od wiosny na sąsiedniej działce nowy właściciel pryska cały swój grunt roundupem (lub inna chemią) i jedna z naszych wierzb zżółkła i przerzedziła się . Podejrzewam, że mogła mieć cześć korzeni na działce sąsiada, być może również roundup (przypadkowo ? ) trafił na naszą działkę. Nie wiem jak ratować to drzewo. Od kilku dni zacząłem wierzbę w nocy intensywnie nawadniać i dziś zauważyłem, że zrzuciła żółte liście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 08.08.2015 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 Roundup jest herbicydem dolistnym. Nie działa poprzez części zdrewniałe roślin i bezpośrednio na system korzeniowy.Powszechnie stosowany jest przez sadowników do pozbywania się chwastów pod drzewkami owocowymi i nic się nie dzieje.Szukaj przyczyny gdzie indziej, chyba że pryska też po wierzbie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz314 08.08.2015 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 Dziękuję za informację. Będę szukał innych przyczyn, jest to jednak jedyne drzewo, które jest blisko granicy z tym sąsiadem i tylko ono choruje. A czy roundup mógł zadziałać jeśliby zostały spryskane gałęzie drzew , które częściowo wychodzą poza ogrodzenie ? Roundup jest herbicydem dolistnym. Nie działa poprzez części zdrewniałe roślin i bezpośrednio na system korzeniowy. Powszechnie stosowany jest przez sadowników do pozbywania się chwastów pod drzewkami owocowymi i nic się nie dzieje. Szukaj przyczyny gdzie indziej, chyba że pryska też po wierzbie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 08.08.2015 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 Tak, ale wcześniej gubić będą liście po jego stronie. Obejrzyj dokładnie liście, czy nie maja zmian. U siebie 2 lata wstecz walczyłem z grzybem /żółte plamy na spodniej stronie liści/, z tym, że lato było mokre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.08.2015 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 wierzba płacząca 80 cm od ogrodzenia?Drzewo które w krótkim czasie będzie miało ponad 5 m średnicy? Może ono wybitnie przeszkadza sąsiadowi, tylko nie wie jak to powiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz314 08.08.2015 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 Troszkę przesadziłeś, średnica 5 metrów to raczej o baobabu. wierzba płacząca 80 cm od ogrodzenia? Drzewo które w krótkim czasie będzie miało ponad 5 m średnicy? Może ono wybitnie przeszkadza sąsiadowi, tylko nie wie jak to powiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 09.08.2015 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Troszkę przesadziłeś, średnica 5 metrów to raczej o baobabu. nie pnia a korony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 09.08.2015 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Troszkę przesadziłeś, średnica 5 metrów to raczej o baobabu. http://drzewa.nk4.netmark.pl/zasoby/atlas/wierzba/wierzba_placzaca/wierzba_placzaca_004_s.jpg System korzeniowy płytki i bardzo szeroki (o zasięgu nawet ponad 20m!), dosyć agresywny - może uszkadzać fundamenty budynków (zalecana odległość sadzenia od domu to co najmniej 5m). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz314 09.08.2015 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 (edytowane) Zmiany na liściach faktycznie są ale bardziej na wierzchu niż na spodzie. Oczywiście to może być choroba a nie roundup sąsiada. Założyłem wątek < Chorująca wierzba placząca> gdzie wrzuciłem fotografię tych liścihttps://drive.google.com/folderview?id=0B89BpNQMcHLjX2RuZTdoTTZ3Szg&usp=sharing Edytowane 9 Sierpnia 2015 przez Janusz314 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz314 09.08.2015 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Pytałem się jednego z sąsiadów czy mu przeszkadzają gałęzie to mogę przycinać ale nie chciał. Drugi sąsiad (ten od roundupu) jeszcze nie zaczął tworzyć ogrodu ale oczywiście zapytam. To może być jednak naturalna choroba drzewa, patrz moje zdjęcie w liście poniżej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts