Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pasyw NF15 pod Gorzowem

Recommended Posts

Witam.

Posiadam działkę 21 arów na której już czas postawić dom , ok 120 m2 z poddaszem. Jestem w fazie załatwiania papierów i zanim przejdę do projektu a następnie kredytu chciałbym poprosić o radę.

Interesuje mnie dom pasywny w standardzie NF15 a więc parametr U≤0,10 plus Rekuperator oraz pompa ciepła z ogrzewaniem podłogowym.

Chciałbym użyć silikatów do fundamentów oraz ścianek działowych oraz miksu silikatu z multiporem do ściany trójwarstwowej zewnętrznej.

Ściana zewnętrzna: Silikat 18cm (λ=0,81) +Płyta PIR 15cm (λ=0,023) +Multipor 16cm (λ=0,042)

Ocieplenie poddasza: Płyta PIR 20cm (λ=0,023) + folia termoizolacyjna 1,5cm (λ=0,023)

Ocieplenie fundamentu przy gruncie: Płyta Polistyrenu Ekstrudowego 25cm (λ=0,027)

Moje pytania:

1.Czy powyższe zestawienie ma rację bytu? Czy grubości są ok a może materiały złe?

2.Jeśli Multipor byłby ścianką osłonową ocieplenia czy trzeba go tynkować czy można zostawić i z czasem dołożyć na to kamienne płytki elewacyjne (kamień naturalny to raczej już nadmierny wydatek moim zdaniem i skłaniam się do sztucznego)

Proszę o opinie.

PS,

Zastanawiałem się nad przeróbką projektu Krystyna (biuro Archipelag) i przerobienie go ze standardu NF40 na NF15 oraz zachowaniu powierzchni poprzez powiększenie fundamentów by postawić ścianę 3W.

http://www.archipelag.pl/projekty-domow/krystyna?AreaMax=145&AreaMin=104&Garage=0&List=Size3&SearchForm=1&Type=2

- tu jest folder techniczny ( str 13 ) dla łączenia YTONG/SILKA z izolacą MULTIPOR przy różnych grubościach materiałów i współczynniku U : http://www.ytong-silka.pl/pl/docs/MULTIPOR_-_folder_techniczny_10_2012.pdf

- nie spotkałem jeszcze tak zbudowanej ściany trójwarstwowej z PIR wewnątrz przegrody. Na stronach niemieckich ( http://www.multipor.de/daemmbuch/ ) zalecają ściany dwuwarstwowe i bezpośrednie łączenie MULTIPORA z warstwą nośną ściany ( również 2 x MULTIPOR ).

- oczywiście, MULTIPOR wymaga systemowej warstwy ochronnej zewnętrznej

- dla domu energooszczędnego bardziej szedłbym w projekt indywidualny co daje możliwość w pełni wykorzystać działkę i jej możliwości, w tym istniejące strony świata, doświetlenie pomieszczeń, ...

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

... jeśli "idziesz" w Parterówkę to może i SILKA E18, ale jeśli Piętrowy lub z użytkowym poddaszem to SILKA E24 ( ... tak z doświadczenia :) ) - lepiej przenosi obciążenia użytkowe, stropów, dachu ,.... a i konstruktorzy nie "spinają się" z 18-o cm wieńcami i dodatkowymi wzmocnieniami.

... ale po co Ci taka gruba ściana ? Zrobiłem na szybko prostą symulację dla ściany dwuwarstwowej połączenia SILKA e24 + styropian ( standardowe lambda ) o różnej grubości, i tak mamy :

SILKA E24 + styropian 15cm tj. U ściany = 0,22

SILKA E24 + styropian 20cm tj. U ściany = 0,17

SILKA E24 + styropian 25cm tj. U ściany = 0,14

SILKA E24 + styropian 30cm tj. U ściany = 0,12

SILKA E24 + styropian 35cm tj. U ściany = 0,10

SILKA E24 + styropian 40cm tj. U ściany = 0,09

SILKA E24 + styropian 45cm tj. U ściany = 0,08

SILKA E24 + styropian 50cm tj. U ściany = 0,07

pomiędzy 15cm, a 25cm styropianu ( różnica w grubości 10cm ) mamy skok U = 0,22 do U = 14 ( znaczący )

pomiędzy 30cm, a 40cm styropianu ( różnica analogiczna 10cm ) mamy skok U = 0,12 do U = 0,09 ( mało znaczący )

... z tego jw wynika, że ocieplenie ma sens tylko do pewnego poziomu, póżniej nie ma już kompletnie uzasadnienia !

nie mówiąc o doświetleniu pomieszczeń przez głębokie wnęki / loggie.

Projektowałem dom w standardzie NF40, ścianę miałem

SILKA E24 + termonium fasada 20cm tj. U ściany = 0,145

i to do szczęścia wystarczyło :)

Chciałbym celować w NF15 plus ścianę wykończoną kamieniem dekoracyjnym komponującym się z tynkiem tak by dom jakoś wizualnie zyskał.

To by wyszło że styropianu musiało by być 35 cm z najlepszego materiału. Czy na takiej grubości styropianu nie było by problemu po otynkowaniu układanie ciężkich płytek bo nawet te panele z betonu mają z 20 kg wagi.

... a ostatnio przeczytałem ciekawy artykuł ( Zawód Architekt #44 ) w którym przedstawiono Tabelę z której wynika, że " Energia Pierwotna konieczna do wyprodukowania 1m3 materiału izolacyjnego : ... styropianu EPS = 460kWh/m3 " tj. " do wyprodukowania styropianu potrzeba tyle energii, ile zużywa dom pasywny o powierzchni 120m2 przez rok ! "

... co daje do myślenia.

• 2 months później...
... jeśli "idziesz" w Parterówkę to może i SILKA E18, ale jeśli Piętrowy lub z użytkowym poddaszem to SILKA E24 ( ... tak z doświadczenia :) ) - lepiej przenosi obciążenia użytkowe, stropów, dachu ,.... a i konstruktorzy nie "spinają się" z 18-o cm wieńcami i dodatkowymi wzmocnieniami.

Ja bym jeszcze dokładniej przeanalizowała temat czy gr. 18 czy 24cm silki, bo to kolosalna różnica dla ekipy. U siebie mam tylko 1 ścianę wewnętrzną z tej większej grubości, i wykonawca przy niej z trudem dawał radę, to spory ciężar, a co za tym idzie robocizna będzie więcej kosztować. No i u nas np. jest w piętrowym domu silka 18 bez jakichś specjalnych superwzmocnień, ot przy większych otworach słupy żelbetowe.

... a ostatnio przeczytałem ciekawy artykuł ( Zawód Architekt #44 ) w którym przedstawiono Tabelę z której wynika, że " Energia Pierwotna konieczna do wyprodukowania 1m3 materiału izolacyjnego : ... styropianu EPS = 460kWh/m3 " tj. " do wyprodukowania styropianu potrzeba tyle energii, ile zużywa dom pasywny o powierzchni 120m2 przez rok ! "

... co daje do myślenia.

Ep to ni pies ni wydra, bez podania wsp. nakładu nic nie znaczy, znacznie lepiej odnoscic to do Ek, 460 kWh dla domu pasywnego 120 m2, nawet TB sie nie udało takiego domu wybudowac, ech fantazja niektórych ponosi.

• 1 month później...